Макар интровертите да са около половината от населението на Земята,

...
Макар интровертите да са около половината от населението на Земята,
Коментари Харесай

Не допускайте да ви мачкат на работа, ако сте интроверт

Макар интровертите да са към половината от популацията на Земята, те съставляват единствено 2% от мениджърите на високо равнище.

Причината не е в това, че интровертите нямат нужните качества. Те не са нито мързеливи, нито „ срамежливи ”.

Двата вида хора, интроверти и екстроверти, се отнасят до това от къде човек черпи силата си и накъде е ориентиран фокусът му. Екстровертите се енергизират при другарство с другите, а при интровертите е таман противоположното. Те се нуждаят от време уединено, в което да потънат в своя личен свят , с цел да презаредят батериите си. Когато са сами, те релаксират най-добре, подреждат мислите си и усъвършенстват концентрацията и настроението си.

За страдание, тази специфичност постоянно става причина да ги подценяват и подценяват на работното място.

Ето какво е обяснението на Вики Салеми , кариерен специалист в уеб страницата за търсене на рабoта Monster.com ,  както и какъв е нейният съвет към интровертите.

Добрият водач в никакъв случай не споделя “може би ”

Според Салеми, работата в динамична, шумна работна среда е изключително изтощителна за интроверите, изключително в дрешния корпоративен свят, в който от ден на ден се постановат open-space офисите. Интровертите ненавиждат шума, празните приказки и най-много това някой непрекъснато да ги прекъсва . Те обаче имат скъпото качество да са положителни слушатели и да проучват и премислят добре, преди да приказват.

„ Има доста хора, които обичат да ораторстват и им харесва да слушат личния си глас. Това въобще не значи, че имат нещо скъпо за казване. За страдание, тъкмо този вид хора обаче умеят да презентират добре себе си, да изпъкнат и надлежно да получат покачване. ”

Интровертите могат да бъдат положителни водачи

Причината е, че са положителни слушатели и имат отлични качества да образуват качествени връзки. Единственото, което би трябвало да създадат, е да не гледат на своята интровертна настройка като на минус. Напротив, би трябвало да приемете това като предимство и да видите по какъв начин може да се напаснете по най-адекватния за вас метод към работата.

„ Може би мислите, че сте в изоставаща позиция, само че не сте. Просто идентифицирайте и покажете мощните си страни. Една от тях е това, че можете деликатно да изслушвате, ” поучава Салеми.

Какво вършат всички сполучливи дами през първия час на работа

Обикновено най-важното за интроверите е да бъдат оставени на мира. Те действат прелестно, когато никой не ги прекъсва. Направете всичко допустимо да се изолирате от сътрудниците, които обичат да се отбиват край бюрата на другите и да си бърборят за инцидентни неща. Ако сте началник на екип, планирайте работата оптимално в детайли при започване на деня, като разпределите дилемите, уточните скоровете и посочите кое е с приоритет. Ако някой има въпроси, дано ги зададе в този миг. Обяснете на сътрудниците си, че след оперативката ще очаквате всеки да работи по своята част с оптималната централизация . Така ще можете и вие самите да продължите работата си умерено.

 Не допускайте да ви мачкат на работа, в случай че сте интроверт

Твърде евентуално е да установите, че в обедната отмора ви е по-добре да излезете и да се разноските или да хапнете сами. Обяснете на другите, че в това няма нищо персонално и че просто си почивате по-пълноценно по този метод.

Постарайте се да опознаете сътрудниците си

Имате цялостното право да бъдете такива, каквито сте, и да настоявате да работите на мира. Но покажете на сътрудниците си, че това не значи, че сте чудак. Или че въобще не ви пука за близките.

Ключът за това във вашия случай е общуването на четири очи. Интровертите не са самотници, те обичат да поддържат връзка с другите, само че по свои лични правила. Най-комфортно за тях е да поддържат връзка единствено с един човек, вместо да са измежду огромна група хора. Отново прецизираме, че това няма нищо с нерешителност в себе си. Интровертите не са срамежливи – те са положителни в основаването на пълностоен контакт и във воденето на изчерпателен диалог. Груповите бърборения нормално са прекомерно глупави за тях и затова ги изморяват неимоверно доста.

Не премълчавайте триумфите си

„ Вие би трябвало да бъдете чути на работното си място, ” приключва Вики Салеми. „ Не можете да очаквате, че шефът ви ще знае по дифолт за всичко, което сте съумели да свършите. ” Тя поучава интровертите от време на време да одобряват, че е нужно да излязат от зоната си на комфорт и да приказват за достиженията си . Придържайте се към обстоятелствата – не е нужно да се хвалите ненужно. Но и не спестявайте информацията за това с какви значими планове се справяте. В противоположен случай оставяте някой доста по-трудолюбив и кадърен, само че красноречив сътрудник да получи привилегиите, които самите вие заслужавате.

Източник: missbloom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР