Макар и малка по територия, Украйна стана поне няколко пъти

...
Макар и малка по територия, Украйна стана поне няколко пъти
Коментари Харесай

Нобелови лауреати, писатели и музиканти в подкрепа на Украйна

Макар и дребна по територия, Украйна стана най-малко няколко пъти по-силна, когато целият свят застана зад нея и засвидетелства поддръжката си. Редица видни персони приканиха Русия да прояви здрав разсъдък и да приключи нашествието, до момента в който украинците отправяха нагоре глави в символ на молитва за мир. Докато светът се саморазрушава, вярата, че страхът ще остане единствено злокобен спомен, към момента е жива. Над 1000 писатели и нобелови лауреати жигосаха дейностите на Русия в Украйна.

Кралят на ужаса Стивън Кинг разгласява фотография в поддръжка на Украйна. " Обикновено не си пущам фотоси, само че през днешния ден е изключение. " На тениската на писателя написа " Подкрепям Украйна ".

 

I don't usually post pictures of myself, but today is an exception. pic.twitter.com/IvuiH3QVZv
— Stephen King (@StephenKing) February 28, 2022
Пол Маккартни също изрази самоуверено позицията си. “Спомням си, когато през 2008 година свирихме за нашите другари в Украйна на площад " Независимост " и си мисля за тях в тези сложни времена. Изпращaм им нашата обич и поддръжка. “



На страницата на Мик Джагър в обществените мрежи той качи украинско знаме в символ на съпричастност, както и линк към уеб страницата на Global Citizen със препоръки по какъв начин да помогнем на Украйна.

 

Meaningful ways to help Ukraine via Global Citizen: https://www.globalcitizen.org/en/content/ways-to-help-ukraine-conflict/
Posted by Mick Jagger on Sunday, February 27, 2022
Актрисата Мила Йовович посрещна новините за настъпващата огромна инвазия в Украйна с прочувствена реакция. Йовович показа, че се усеща " раздрана на две ", защото корените ѝ са от Русия, и от Украйна.

" С разрушено сърце съм и комплициран разум, пробвайки се да осъзная събитията от тази седмица в родната ми Украйна. Моята страна и народ бяха бомбардирани. Семейства и другари се укриват. Спомням си войната в родната страна на татко ми, някогашната Югославия, и историите, които фамилията ми разказваше за контузията и терора, които са изпитали. Война. Винаги война. Лидери, които не могат да донесат мир. Безкрайният колос на империализма. И постоянно, постоянно хора, които заплащат с кръвта и сълзите си ", написа актрисата.

 
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от Milla Jovovich (@millajovovich)

PEN International, организацията за литература и свободно изложение, пусна писмо, подписано от над 1 000 писатели и Нобелови лауреати по целия свят, в което показва взаимност с писатели, публицисти, художници и народа на Украйна, което осъжда руската инвазия и призовава за неотложно преустановяване на кръвопролитието. Сред подписалите се са Светлана Алексиевич, Орхан Памук, Мария Реса, Олга Токарчук, Бурхан Сьонмез, Маргарет Атууд, Салман Рушди, Елиф Шафак, Людмила Улицкая.

Текстът на писмото гласи:

На нашите другари и сътрудници в Украйна,

Ние, писателите по целия свят, сме ужасени от насилието, отприщено от съветските сили против Украйна, и призоваваме незабавно за преустановяване на кръвопролитието.

Ние сме обединени в осъждането на безсмислена война, водена от отхвърли на президента Путин да одобри правата на народа на Украйна да разисква бъдещата си честност и история без намесата на Москва.

Ние сме обединени в поддръжка на писатели, публицисти, художници и всички хора на Украйна, които претърпяват най-мрачните си часове. Ние стоим до вас и усещаме болката ви.

Всички хора имат право на мир, свободно изложение и свободно събиране. Войната на Путин е офанзива против демокрацията и свободата освен в Украйна, само че и по целия свят.

Ние сме обединени в апелите за мир и за преустановяване на пропагандата, която подклажда насилието.

Не може да има свободна и безвредна Европа без свободна и самостоятелна Украйна.

Мирът би трябвало да спечелва.
Руският балетен спектакъл разгласява трогателна фотография на трупата си
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР