Макар два дни преди изборите все още да има много

...
Макар два дни преди изборите все още да има много
Коментари Харесай

Подкрепата на балотаж: На кого могат да разчитат Румен Радев и Анастас Герджиков

Макар два дни преди изборите към момента да има доста незнайни, сред Румен Радев и проф. Анастас Герджиков, който ще е на 21 ноември.

Една от аргументите вотът да не може да приключи в един тур е, че въпреки и някои прогнози да дават дял от 58% на твърдо решилите да гласоподават, поради формалните описи с гласоподаватели (по предварителни данни на Централната изборна комисия те са 6 708 189 души - бел. авт.) формалната интензивност се чака да е към 47-48%, което е под изискуемата по закона от 50% плюс един, с цел да няма балотаж.

Другата, че въпреки и да има значима преднина, съгласно данните Румен Радев събира поддръжката на 46.4% - 48.6%, т.е. под нужните за победа 50% плюс един, защото решимостта на поддръжниците му е разколебана съгласно " Алфа Рисърч " поради дейностите на служебния кабинет против здравната и социално-икономическата рецесии. Предвижданата поддръжка за проф. Анастас Герджиков е сред 25.3% и 28.3% (вижте графики надолу в текста).

На първи тур зад Румен Радев и Илияна Йотова застават " Българска социалистическа партия за България ", " Продължаваме промяната ", " ИТН ", " Изправи се.БГ! Ние идваме! " и АБВ, а зад проф. Анастас Герджиков - ГЕРБ-СДС и Български земеделски народен съюз.

Ако има балотаж

Очакванията на втори тур са Движение за права и свободи, която за първи път има претендент за президент - Мустафа Карадайъ, да поддържа проф. Анастас Герджиков, а " Демократична България ", която на първи тур застана зад Лозан Панов, да не призове непосредствено гласоподавателите си за кого ще гласоподават, което съгласно анализатори може да се пояснява като поддръжка за Румен Радев. Не е ясно обаче какво ще е посланието на самия Панов. Досега той е коментирал, че не би подкрепил претендент, зад който застава Движение за права и свободи.

Засега не е ясно по какъв начин ще работят претенденти като водача на " Възраждане " Костадин Костадинов, който събира към 3.2 % (по " Алфа Рисърч " ) или номинираният от Вътрешна македонска революционна организация, който събира към 1,5% (по " Галъп " ). Вторият е по-вероятно да поддържа Герджиков като се имат поради съдружните връзки на партията с ГЕРБ. Около 1% " Галъп " дават и на фолк-певицата Луна Йорданова, която се показва като " новият президент " и твърди, че никой различен не е заслужен.

Защо Движение за права и свободи няма да поддържа Радев

На втори тур Движение за права и свободи, чийто електорат по данни от предходните парламентарните избори е сред 290 и 330 хиляди души, сигурно няма да поддържа Румен Радев, както направи през 2016 година, защото от месеци го подлага на критика, че не е обединител на нацията, че държавното управление му работи с " мракобесни комунистически способи на изборите ", визирайки акциите на служебния вътрешен министър Бойко Рашков и други Позиции, които се припокриват с офанзивите на Борисов и ГЕРБ против Радев.

Че разривът сред придвижването и " Дондуков " 2 е сериозен, се видя още през юли, когато Мустафа Карадайъ подлага на критика президента за двойното поданство на Кирил Петков, а той му отвърна с въпрос за " родината-майка " с препратката към изявление на водача на Движение за права и свободи в Турция, за което имаше спор дали е нарекъл южната ни съседка татковина или прародина.

" Мисля, че господин Румен Радев продължава да убеждава обществото, че той не е обединител ", сподели пред " Нова телевизия " зам.-председателят на Движение за права и свободи Халил Летифов на 2 октомври. На 20 октомври на предизборна среща във Велико Търново другият зам.-председател на придвижването Йордан Цонев разгласи, че преди 5 години са подкрепили Румен Радев, тъй като желали да разградят модела " Борисов " и мислили, че Радев е нещо друго от Борисов, само че незабавно след изборите се появили и първите подозрения. И добави: " Радев не извърши конституционната визия за президент на България ". А няколко дни по-късно сподели пред " Нова телевизия ": " Румен Радев не влезе в ролята на президент, тъй като не я разбра. Той не бе посредник сред политическите партии ".

Макар и да отхвърля обвинявания за връзки с Движение за права и свободи, на 10 ноември проф. Анастас Герджиков сподели: " Сигурен съм, че на втория тур гласоподавателите на Движение за права и свободи ще гласоподават за претендента, който е против Радев, който и да е той ".

Според анализатори Движение за права и свободи ще застане зад претендента на ГЕРБ-СДС на втория тур и двете партии дружно ще се опитат да активизират целия си електорат в негова поддръжка . Има догатки обаче, че интензивността на втория тур ще е по-ниска и няма да има същото гласоподаване като на първия.

Какво ще прави " Демократична България "

Засега " Демократична България " не е оповестила кого ще поддържа на втори тур и упованията са, че публично няма да заеме страна.

Още преди да е оповестена кандидатурата на Лозан Панов, на 17 септември един от съпредседателите на " Демократична България " Атанас Атанасов разгласи пред " Нова телевизия ", че чака част от гласоподавателите на обединяването да гласоподават за Румен Радев още на първи тур. Според анализатори някои от подкрепящите " Демократична България " гласоподаватели в действителност избират да гласоподават за Румен Радев и в случай че не на първи, ще създадат това на втори тур. Последното изследване на сподели, че най-силни поддръжници на Румен Радев са последователите на Българска социалистическа партия и " Продължаваме промяната ", а измежду периферията, която е значима за втори тур, има пропукване.

На 10 ноември обаче подкрепеният от " Демократична България " на първи тур претендент Лозан Панов упрекна обединяването във вероятни подмолни сделки с Румен Радев и Корнелия Нинова, а на идващия ден нападна и водача Христо Иванов и подлагалите на критика изявлението му " десни ". Това сложи още веднъж под въпрос поддръжката на част от последователите на " Демократична България ". Политологът от " Галъп " Първан Симеонов, че " парадоксалното е, че претендентът на десницата на процедура работи за Герджиков по време на тази акция. "

Какво плануват социолозите

Според изследванията на социологическите организации, оповестени в последната седмица преди вота, балотажът сред Румен Радев и проф. Анастас Герджиков е съвсем сигурен. Според оповестено на 11 ноември възходящото в последните седмици отчаяние от дейностите на служебното държавно управление (особено по здравната рецесия, инфлацията, цените на електроенергията) разколебава решимостта на част от симпатизантите на Румен Радев и поддръжката за него е 46.4% при интензивност 47-48%, което значи втори тур. Балотаж плануват и изследванията на и " Тренд ". Според оповестено на 11 ноември е допустимо да има балотаж, само че към момента има късмет Румен Радев да завоюва още на първи тур.

На 7 ноември пред Би Ти Ви социологът от " Галъп " Андрей Райчев сподели, че Румен Радев води безапелационно и не наподобява да загуби, само че втори тур си е втори тур. Според него той има към този момент усложнения поради ръководството на служебния кабинет и Коронавирус рецесията.

Колегата му от " Алфа Рисърч " Боряна Димитрова счита, че ще е сензация, в случай че президентските избори завършат в един тур. Според нея към този момент има отчаяние от обстановка, в която няма парламент и желанията за повече власт на президента понижават.

Два дни по-късно (на 9 ноември) при показване на изследване на " Маркет линкс " социологът Добромир Живков разгласи пред Би Ти Ви, че вторият тур за президентските избори е съвсем сигурен като дистанцията на Румен Радев в огромна степен е задоволителна за продобиване на изборите, само че политическата обстановка е комплицирана и има динамичността на силите, тъй че балотажът ще е забавен и резултатът няма да е явен може би до последния миг. Според него до момента в който двата служебни кабинета са довели до увеличение на доверието към президента Румен Радев, в този момент е противоположното поради Коронавирус рецесията, въвеждането на условие за зелен документ за действия на закрито и акцията на съперниците против него.



Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР