Макар да не си личи от пръв поглед, тристранното стратегическо

...
Коментари Харесай

С атомни подводници срещу Китай

Макар да не си проличава от пръв взор, тристранното стратегическо партньорство AUKUS, което изненадващо бе оповестено от Австралия, Англия и Съединени американски щати предходната сряда, е едно от тези основни събития, които нормално се оказват повратни точки в международната история. На 15 септември трите страни ненадейно анонсираха нова и незнайна досега отбранителна самодейност, която съгласно върховен представител на Съединени американски щати " отразява решимостта на администрацията на Байдън да построи по-силни партньорства за поддържане на мира и стабилността в целия район на Индийския и Тихия океан ". Макар това да не беше казано в прав текст, главната концепцията на AUKUS е да сътвори нови стратегически възпиращи качества, които да парират апетитите на Китай за агресия в района и изкушението да направи това с военни средства. В частност става дума за териториалните разногласия и свободата на корабоплаването в акваторията на Южнокитайско море (откъдето минава огромна част от международния търговски трафик), както и възходящите опасения, че в близко бъдеще режимът в Пекин може да реши да окупира със мощ Тайван, одобряван от него за отделила се провинция. Ключовата роля да бъде на първа линия при възможна военна ескалация очевидно се пада на Австралия, чието военно управление още преди няколко месеца импровизирано стартира да предизвестява, че има " огромна възможност " от експлоадирането на спор с китайско присъединяване в обозримо бъдеще.

" Целта на тази нова архитектура в действителност е задълбочаване на съдействието по линия на редица отбранителни качества, отговарящи на действителностите на XXI век ", разясняват висши представители на Белия дом в първия всекидневен бекраунд брифинг във връзка AUKUS. От друга страна обаче, съглашението демонстрира желанието на Съединени американски щати да преориентират отбранителните си цели от Европа и Близкия изток към Азия, като влагат във възпиращи военни благоприятни условия на основните си азиатски си сътрудници. Подобни планове за префокусиране на политиката в областта на сигурността към Далечния изток бе декларирана още преди години от тогавашния американски президент Барак Обама. Въпросният стратегически завой от своя страна основава и евентуална опция за пораждане на стратегически вакуум в Европа, или казано по-просто - за последователно " обезкръвяване " на НАТО, чиито европейски членове сега не отделят задоволително средства за рационализация на армиите си и главно разчитат на американските стратегически бойни качества, когато става дума за огромни военни интервенции. Подписването на AUKUS също по този начин демонстрира, че администрацията на Байдън тихомълком е склонна да продължи да придава все по-голяма тежест на двустранните и тристранните отбранителни контракти с основни съдружници за сметка на многостранните формати, без обаче да хвърля бомбастични реплики в жанр " НАТО е отживялост " по сходство на Доналд Тръмп.
Кой дебне в Южнокитайско море
За момента най-видимият резултат от сключването на AUKUS е, че Австралия ще получи невиждан достъп до технологии за основаване и потребление на минимум осем атомни подводници. В случая става дума единствено за системите за задвижване на плавателните съдове, които ще са основани на нуклеарни реактори, а не за разполагане на оръжия за всеобщо поразяване на борда им. През идващите 18 месеца механически и военноморски екипи от трите съюзнически страни ще извършат изследване какъв ще бъде най-удачният формат за реализирането на въпросния план. Възможно е също по този начин Австралия да получи достъп до американски нуклеарни подводници клас Virginia, на които да се образоват нейните екипажи, до момента в който се строят новите попълнения на нейната флотилия.

Тристранното съглашение обаче се оказа и непредвиден и тежък удар по Франция, която загуби подписана през 2016 година договорка с Австралия на стойност 66 милиарда $ за придобиване на 12 нови дизелово-електрически подводници клас Barracuda. Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан дефинира тайното подписване на AUKUS като " нож в гърба " и упрекна американския президент Байдън, че работи като предшественика си Тръмп. В резултат на подписването на съглашението френският президент Еманюел Макрон изтегли за неопределен срок посланиците си в Съединени американски щати и Австралия - нещо, което не е се е случвало в никакъв случай в историята на дипломатическите връзки с двете съюзнически страни. Китай пък разгласи, че участниците в самодейността " би трябвало да се отърсят от манталитета си от времето на студената война и от идеологическите си предубеждения ".

Всичко дотук може да звучи просто като лобиране за следващата огромна военна договорка в интерес на Съединени американски щати, само че в действителност е нещо доста по-мащабно. Конструирането на австралийски атомни подводници и разполагането им наоколо до евентуалния спешен район ще има основна роля за успеваемостта на AUKUS. Те ще дадат извънредно огромни стратегически отбранителни преимущества на Австралия поради своята безшумност и способността им да останат потопени в продължение на месеци, и то без директно да нарушават договорите за неразпространение на нуклеарното оръжие. На процедура тихоокеанската страна е на път да стане едвам втората страна след Англия, която получава достъп до американски нуклеарни технологии за задвижване на подводници, както и седмата в света, която разполага с сходни военни качества.
Милитаризира ли се Австралия
В актуалната обстановка Австралия няма огромен избор дали да загърби френската договорка и да премине към въоръжаване с атомни подводници, в случай че желае да разполага с инструментариум за въздържане на китайския експанзионизъм. В момента военноморските сили на страната разполагат с шест подводници клас Collins, които обаче са дизелово-електрически, могат да патрулират най-много 90 дни и са съвсем непригодни за осъществяване на стратегически задания. За разлика от атомните, този вид плавателни съдове от време на време би трябвало да излизат на повърхността или най-малко да пуснат своя шнорхел, с цел да включат генераторите си за презареждане на батериите, което незабавно ги прави забележими за евентуалния съперник. С моделите Barracuda, предлагани по френската договорка, казусът е още по-голям, защото те, въпреки и по-модерни, могат да патрулират единствено до 70 дни. Като се има поради също по този начин, че дистанцията сред Австралия и Южнокитайско море е към 3500 благи и се изминава за към две седмици в двете направления, интервалът на бойната им успеваемост спада с към 20%. При нуклеарните подводници от своя страна единственото ограничаване за продължителността на задачата е количеството хранителни запаси на борда и психическата устойчивост на екипажа да стои под водата за дълъг интервал от време. Стандартната дълготрайност на задачите на този вид плавателни средства във военноморските сили на Съединени американски щати да вземем за пример е шест месеца. Така в близко бъдеще може да се окаже, че всякога, когато възнамеряват интервенция в противоречивите води на Южнокитайско море или се замислят дали да не провеждат десант в Тайван, китайските военни стратези би трябвало да си зададат въпроса може ли наоколо да има скрита австралийска подводница. Ако тя е атомна, отговорът постоянно ще е " да ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР