Макар че сагата със закупуването на изтребител за Българската армия

...
Макар че сагата със закупуването на изтребител за Българската армия
Коментари Харесай

С какви куполи ще стреля Българската армия

Макар че сагата със закупуването на изтребител за Българската войска още не е завършила, друга огромна оръжейна договорка чука на вратата. Тя е за закупуване на 158 броя бойни машини на пехотата (БМП), а индикативната й стойност 1,4 милиарда лв. - почти половината от парите, които ще ни излязат самолетите, чиято цена още не е дефинитивно ясна, само че се прави оценка сред 2 и 3 милиарда лв..

Процесът е много напреднал - сега се чака четирите компании, които вземат участие в процедурата да подадат офертите си.

Възможните претенденти са финландската Patria, американската General Dynamics с машината GDLS, немската Boxer на компанията Artec и френската Nexter.

Две от машините - Patria и Nexter аплайват с еднакъв купол, направен от компанията John Cockerill.

Когато приказваме за БМП-та, условно можем да разделим машината на две. Едната половина е ходещата част. Другата, доста по-важна половина, от която действително зависи до каква степен добра е машината е куполът, в който влиза и оръдието, и ръководството на машината и стрелбата. Затова не е загадка, че изборът ще зависи най-много от качествата на куполите на претендентите.

Наскоро John Cockerill (бившата CMI defense) показа своя купол, а предходната седмица показа и симулатора, на който ще се образоват военните, направен от компанията Agueris, която е 100% благосъстоятелност на John Cockerill.

С какво се похвалиха John Cockerill - един от огромните международни производители на оръжие, с оборот от 1,3 милиарда $ годишно? Според  Беър Мидкиф, вицепрезидент " Продажби и маркетинг " за Централна и Източна Европа, най-голямото преимущество на техните куполи е бързата и лесна заменяемост на оръдието. Ако за задача в градски условия ви е нужно 30мм оръдие, тръгвате с него, само че в случай че на идващия ден се наложи задача в пустинни условия, са нужни единствено 2 часа, с цел да се смени оръдието с 40-милиметрово.

И още един мотив, особено за българските условия - армията ни разполага с голямо количество снаряди по руски стандарт. Която от четирите машини да изберем, тя ще е с натовски стандарт снаряди. Но на куполите на John Cockerill, с които аплайват машините Patria и Nexter, могат да се конфигурират оръдия по руски стандарт, с които да организираме учения, оползотворявайки старите снаряди, които другояче би трябвало да унищожим, което също коства пари.

Другото преимущество, с което се горедят от John Cockerill е бързината, с която могат да изпълнят поръчката. В заводите им в Белгия се създават по 20 купола месечно, което подсигурява доста скорошна доставка.

На зрелищна презентация предходната седмица дъщерната им компания Агерис (Agueris) показа и симулаторите, на които биха се обучавали военните, в случай че бъдат определени тези куполи. За неизкушен от военната техника човек, те наподобяват на електронна игра, освен това не от най-сложните. За изкушените пък евентуално споделя доста фактът, че стратегиите на симулатора са направени от именит офицер от френския легион и съгласно производителя в тях са заложени най-съвременните постижения на актуалната тактичност.

Ако бъдат определени куполите на John Cockerill, производителят им Агерис предлага 2 класни стаи със симулатори, в които по едно и също време да се образоват 2 взвода. Важно е освен лидерът да се научи да ръководи машината, а мерачът да стреля, още по-важно е машините в състава на един взвод да си споделят между тях, а най-важно е два взвода да знаят какво прави всяка една машина от тях.

От Агерис са изключително горди с мобилния си симулатор - нещо като качена на ТИР класна стая, която може да стигне досами театъра на бойните дейности и в нея военните да изрепетират борбата в оптимално близки условия до действителните.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР