Макар белият и кафявият ориз да съдържат приблизително еднакво количество

...
Макар белият и кафявият ориз да съдържат приблизително еднакво количество
Коментари Харесай

Кулинарни хитрости при готвенето на кафяв ориз

Макар белият и кафявият ориз да съдържат почти еднообразно количество калории, кафявият има редица преимущества, които не е по никакъв начин зле да знаем. Достатъчни са ни към 100 грама от него, с цел да се почувстваме сити, а съдържащото се в него нишесте не води до струпване на мазнини. Не съдържа и глутен, който е присъщ за съвсем всички останали зърнени култури.

Ако сте начинаещи в приготвянето на ориз, то изберете някоя рецепта, която се извършва с кафяв ориз. С него имате по-малко благоприятни условия да сбъркате, защото се подготвя по-лесно от белия и слепва в доста редки случаи. Белият ориз, въпреки това, постоянно слепва, защото в него се съдържа повече нишесте.

Необходимото ни количество ориз за готвене се накисва във вода и се оставя да престои минимум 7-8 ч. Отцежда се и се оставя да кисне в студена вода още 15 минути, по-късно още толкоз време го оставяме да се отцежда. При този вид ориз накисването е извънредно значимо, тъй като в противоположен случай варенето му ще ви отнеме доста време.

Като изключим предварителната подготовка, за приготвянето на кафяв ориз ви би трябвало същото количество вода като за белия, най-добре пропорциите да бъдат 3:1. Разликата е в това, че при приготвянето на кафявия си има някои особени тънкости.

Оризът се поставя в съд със студена вода на доста мощен огън. Добавя се сол и се захлупва с похлупак. Когато съвсем закипи, похлупакът се отстранява и котлонът се понижава до допустимо най-ниската степен.

Оставя се да се готви сред 30 и 45 минути (зависи от качеството на ориза). Много хора по неточност взимат див ориз, който на външен тип прилича кафявия, само че приготвянето му изисква доста повече време.

 Кафяв ориз

След като оризът към този момент е сварен, спрете котлона и го оставете затрупан за още 15 минути, с цел да получите в действителност приказен ориз. Ако за пръв път ще приготвяте подобен вид, имайте поради, че усетът му е много по-различен от този на белия, по тази причина прибавете повече подправки. Може да го варите в бульон по ваш избор, а по-късно да прибавите куркума, къри или някоя друга ароматна фалшификация.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР