Мъжките птици не са единствените животни, които ухажват другия пол

...
Мъжките птици не са единствените животни, които ухажват другия пол
Коментари Харесай

Паяците изнасят цяло шоу заради женско внимание

Мъжките птици не са единствените животни, които ухажват другия пол с придвижвания и звуци. Мъжките паяци-вълци от време на време вършат осъществявания в продължение на 45 минути, единствено с цел да завоюват женската.

Мъжките паяци-вълци вършат същинско шоу: свиват крайниците си, раздрусват корема си и почукват с предните си крайници. И колкото по-сложен е номерът, толкоз по-добре.

Ново проучване на типа Schizocosa stridulans, срещащ се в Северна Америка, откри, че мъжките, които набират най-сложните ритми, се употребяват с най-голяма известност измежду женските паяци. Резултатите от изследването са оповестени в научното издание „ Biology Letters ”.

Остроумните образни сигнали са значим фактор за избора на женските, макар риска мъжките да станат лесна плячка за хищниците.

" Защо обаче женските са по-склонни да одобряват мъжки с по-сложни прояви, остава открит въпрос ", пишат откривателите, ръководени от еволюционния биолог Нури Чой от Университета на Небраска Линкълн.

Данните демонстрират, че мъжките от S. stridulans могат и интензивно трансформират сложността на сигнала си, а тази дарба оказва непосредствено въздействие върху избора на женските.

В рамките на изследването откривателите снимали женски и мъжки паяци, с цел да видят по какъв начин реагират при срещата между тях. Случката се разиграла върху ленти от филтърна хартия, които разрешили на откривателите да запишат деликатните трептения на животните.

Женският паяк дошъл пръв и до момента в който чакал пет минути своя любовник, развял копринена нишка с феромони – явен сигнал, че е подготвен за чифтосване.

Когато мъжкият дойде, паяците бяха оставени към 20 минути уединено.

При 44 опита за чифтосване откривателите откриват, че мъжките се чифтосват повече и по-бързо, в случай че при ухажването подават комплицирани сигнали.

Това означавало разбъркване на преходите сред два звука, които звучат като удар на нокът по грапава повърхнина (наричани още " обороти " ) и дрънкане на високи токчета по под от линолеум (наричани още " луфт " ).

Тези сигнали освен били наблюдаваниот женския паяк, само че и се усещали под формата на трептения (тъй като паяците нямат уши).

В случаите, когато женската наподобява изключително плодовита, което проличава от размера на тялото ѝ, сполучливите мъжки паяци засилвали преходите си и започвали да импровизират със звукови модели.

Проучванията демонстрират, че мъжките паяци-вълци трансформират сложността на сигналите си според от противоположната връзка с женските.

" Виждаме това при доста други скотски групи, само че сходно комплицирано държание при паяците нормално буди удивление ”, разясняват от изследователския екип.

Проучванията удостоверяват, че паяците са също толкоз комплицирани, колкото и всички останали животни, когато става въпрос за връзка.

Изследователите са открили, че мъжките, които употребяват разнообразни типове сигнали, са по-успешни при чифтосване, в сравнение с тези, които могат да употребяват единствено образни или вибрационни сигнали.

Сложният лист на сигналите наподобява е типичен образец за полов асортимент, при който изборът на женските спомага за появяването на все по-сложни средства за секс.

Почукванията и разклащанията на мъжкия паяк очевидно се харесват на женските, само че не е известно дали тези сигнали предават нещо по-дълбоко.

В проучването мъжките паяци не са имали по-голям триумф в спечелването на женска, в случай че са били по-големи.

Женските не търсят безусловно най-големия, най-шумния или най-силния мъжки, а евентуално този, който е в действителност атлетичен и може да координира по едно и също време всички тези разнообразни сигнали, считат учените. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР