Мъжете на средна възраст отделят най-малко време за сън…Социалното напрежение

...
Мъжете на средна възраст отделят най-малко време за сън…Социалното напрежение
Коментари Харесай

Приложение за смартфон помогна на учени да открият защо не спим достатъчно

Мъжете на междинна възраст отделят минимум време за сън…

Социалното напрежение принуждава хората да не спят задоволително, което води до „ световна рецесия на съня ”. Това удостоверяват данните от ново изследване, осъществено с помощта на новаторско смарт телефон приложение.

То разрешило на учени от Универститета в Мичиган да проследят другите модели за спане по света. Те са събрали данни за възраст, пол и количество естествена светлина, на която обособения човек е изложен, на консуматори от 100 страни, оповестява „ Дарик ”.

„ Ефектът на обществото върху съня остава значително неопределен… Откриваме, че общественото напрежение отслабва или надвива над вечерния ни биологичен часовник, което кара хората да се бавят с лягането и по този начин да спят по-малко ”, гласи американското проучване.

Мъжете на междинна възраст спят минимум. Те спят по-малко от предложените сред 7 и 8 часа сън всяка нощ. Възрастта се оказва най-същественият фактор за установяване на количеството сън.

Изследването е осъществено с приложнието „ Entrain ”, пуснато през 2014г. с концепцията да оказва помощ при справяне с часова разлика при пътешестване със аероплан.

Учените са отправили молба към 6000 консуматори (на над 15-годишна възраст) на приложението да изпращат анонимни данни за съня им, събуждането и достъпа до светлина.

По принцип сънят се управлява от „ вътрешен часовник ” – нервозен център с размера на оризово зърно, намиращ се зад очите, който се настройва от количеството светлина, изключително естествена.

Средното количество всекидневен сън по света варира от най-малко 7 часа и 24 минути в Сингапур и Япония до най-много 8 часа и 12 минути в Холандия.

Макар разликата от 48 минути да може да бъде забелязана като незначителна, единствено половин час по-малко спане може да има следствие върху здравето и когнитивните функционалности на мозъка. „ Недостатъчният сън съставлява непосредствена опасност за човешкото здраве “, гласи новото проучване.

От него излиза наяве, че дамите спят приблизително 30 минути повече от мъжете, като си лягат по-рано и стават по-рано. Става ясно също, че хора, изложени на повече естествена светлина денем, постоянно си лягат по-рано.

https://youtu.be/TiuuxdlPw70

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР