Мъжът е бил изтощен и с хипотермияВ тежка метеорологична обстановка

...
Мъжът е бил изтощен и с хипотермияВ тежка метеорологична обстановка
Коментари Харесай

Спасиха мъж и жена, изгубили се на Витоша

Мъжът е бил отпаднал и с хипотермия

В тежка метеорологична конюнктура по тежък терен, заблатен от паднал дъжд, през непроходими хвойни и високи треви, планинските спасители от отряда на ПСС-София избавиха мъж и жена, изгубили се сред х. „ Еделвайс “ и х. „ Алеко “ на Витоша. Това оповестиха от Планинската избавителна работа, съобщи

На 12 юни 2022 година (неделя) по обяд, макар метеорологичните прогнози, мъж и жена потеглят от х. „ Еделвайс “ в посока х. „ Алеко “. Поради утежняване на времето – мъгла, дъжд и намаление на температурите, двамата вземат решение да пресекат на директно от горна станция на Конярника към Капакливец (през вододайната зона!) и от „ Алеко “ да се приберат с рейс до София. Не след дълго те се изгубват в региона на Горно плато и в продължение на към 4 часа се лутат в региона, без да открият път в гъстата растителност.

След многократни молби на дамата да се обадят и да изискат помощ, мъжът най-после се съгласява и към 20:30 ч. тя подава сигнал на тел. 112, откъдето осведомят Централния денонощен пост на ПСС, като координатите на мобилния ѝ телефон излизат автоматизирано в центъра на 112. Дежурният планински избавител в база „ Алеко “ незабавно потегля с високо пристъпен автомобил към мястото и след към 30 мин., в 21:00 ч., открива дамата в региона на вр. Капакливец. Тя е премръзнала, само че в относително положително положение и изяснява, че нейния сателит е изостанал и се намира на към 500 m в мъчно проходими хвойни. Съобщава също, че той е с белодробни проблеми и прекаран лек инсулт.

След бърза оценка на обстановката, спасителят извиква на помощ чиновник от х. „ Алеко “ и желае подпомагане от отряда на ПСС – София, като наложително изисква наличие на доктор планински избавител. Оставя дамата в отоплената кола, дружно със служителя от хижата и потегля да търси мъжа. Намира го премръзнал и влажен, изцяло отпаднал и некадърен да се движи. Преценява, че потърпевшият е изпаднал в хипотермия и незабавно взема ограничения за стопляне и подаване на О2, като се стреми непрестанно да го държи безсънен.

След идването на групата от седем доброволни и щатни планински спасители, сред които и двама лекари, стартира неотложен превоз с планинска количка по тежък терен, заблатен от падналия сериозен дъжд, през непроходими хвойни и високи треви.

В 23:30 ч. потърпевшият е откаран в база „ Алеко “ и е предаден, затоплен и в устойчиво положение, на очакващата го кола за спешна помощ на Спешна помощ.

Въпреки, че имат планинска застраховка, потърпевшите не са били готови с съответна за високата планина екипировка, съществено са подценили метеорологичните условия и са надценили личните си благоприятни условия и здравословно положение.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР