Мъж седи на дивана и гледа телевизия. Неговата партньорка приготвя

...
Мъж седи на дивана и гледа телевизия. Неговата партньорка приготвя
Коментари Харесай

Партньорът ви се държи като недорасъл мъж? Нищо чудно, че не ви се прави секс

Мъж седи на дивана и гледа телевизия. Неговата партньорка подготвя вечерята и мисловно отмята една по една дилемите, които би трябвало да свърши. А те включват да върне ризите на колегата си, които му поръча онлайн предходната седмица, и да резервира час при персоналния доктор за по-малкото им дете.

Той влиза и я пита „ Какво има за вечеря? “, след което се връща при тв приемника.

По-късно същата нощ е сюрпризиран от обстоятелството, че тя не демонстрира интерес към секс.

Хората в този сюжет са жена и мъж. Но умерено могат да бъдат и жена и детето ѝ. Динамиките са извънредно сходни – единият дава инструментална и прочувствена грижа, до момента в който другият получава тази грижа и не демонстрира съвсем никакво самопризнание, признателност и взаимност.

В момента четете за мъж, който зависи от своя сътрудник за ежедневни задания, които самият той би могъл да свърши. Някои хора назовават този феномен „ недораслия мъж “ (man-child).

Може би сте изживявали сходно нещо. Нашето проучване демонстрира, че той е същински.

Недораслият мъж е същински

Феноменът на недораслия мъж (или както ние го назоваваме – да гледаш на колегата си като на зависим) разказва размиването на функциите сред сътрудник и дете.

Може да чуете дами да разказват сътрудниците си като " подвластни " или като едно от децата си.

Когато един сътрудник стартира да усеща, че отсреща си има подвластно дете, не е изненадващо, че това се отразява и на половото му предпочитание (в случая на жената) към този човек.

Решихме да проучим дали това може да изясни за какво доста дами, чийто сътрудници са мъже, оповестяват за ниско полово предпочитание.

Изненадващо е, че преди нашето изследване не съществуват други проучвания, които се пробват непосредствено да измерят въздействието на феномена недоразвит мъж върху половото предпочитание на дамите.

Това, което направихме

Проведохме две проучвания с над 1000 дами от целия свят, които имат връзка с мъже. Всички участници имат и деца на възраст под 12 години.

Помолихме дамите да дефинират до каква степен са съгласни с изказвания като: „ Понякога се усещам по този начин, като че ли сътрудникът ми се държи като в допълнение дете, за което би трябвало да се грижа “. Попитахме ги и за разпределението на домакинските отговорности във връзката им, както и за равнището на половото им предпочитание към колегата.

Открихме поредни доказателства, които демонстрират, че:

- когато дамите правят повече работа в семейството от колегата си, е по-вероятно те да го възприемат като подвластен (т.е. феноменът " недоразвит мъж " ).

- възприемането на колегата като подвластен се свързва с по-ниско полово предпочитание към този сътрудник.

Когато [тези открития] бъдат взети дружно, човек би могъл да каже, че сътрудниците на дамите влизат в една несексуална роля – тази на дете.

Възможно е да има и други пояснения. Например дамите, които възприемат сътрудниците си като подвластни, може да са по-склонни да правят повече домакинска работа. Или пък когато [сексуалното] увлечение към даден сътрудник е ниско, на него може да стартира да се гледа като на подвластен. Нужно е да проведем спомагателни проучвания, с цел да потвърдим дали това фактически е по този начин.

Нашето проучване рисува една много мрачна картина на взаимоотношенията сред хората. И въпреки и евентуално феноменът " недоразвит мъж " да не съществува за вас, той отразява едни по-широки неравенства сред половете във взаимоотношенията.

Съществува ли еквивалентът на недоразвит мъж в еднополовите връзки?

Нашето проучване бе отдадено напълно на връзките сред дами и мъже (които имат деца). Би било забавно обаче да се изследва дали феноменът на недораслия мъж съществува в еднополовите или полово-разнообразните взаимоотношения и по какъв метод се отразява на желанието за секс.

Възможно е да вземем за пример във връзките сред две дами, двама мъже или сред небинарни хора домакинската работа да е разпределена по-равномерно. В резултат на това евентуално динамичността майка-дете е по-малко евентуална. Никой обаче не е проучил този въпрос.

При връзките сред двама мъже домакинските отговорности евентуално са разпределени по-равностойно. Източник: Jacob Lund / Shutterstock

Не е изключено и някой във връзката (независимо от половата му идентичност) да приема по-женствена роля. Съответно – да поставя повече майчински грижи спрямо партньора/партньорите му. Ако казусът е подобен, феноменът недоразвит мъж може да се следи в един по-широк кръг от взаимоотношения. Отново – никой не е изследвал това.

Какво друго не знаем?

Подобно бъдещо проучване би могло да изследва другите видове динамичности във връзките в доста по-широк проект.

Това би могло да ни помогне да разберем по какъв начин наподобява половият блян във връзки, в които функциите са разпределени по-равномерно, в които те се избират и при нужда – предоговарят.

Можем да научим и какво се случва, когато на домакинския труд се гледа като на платена работа. Или какво става, когато и двамата сътрудници се поддържат взаимно и могат да разчитат един на различен за своите ежедневни и житейски потребности.

[В такава ситуация] вероятността дамите да гледат на своите сътрудници като на подвластни е по-малка и надлежно – половото им предпочитание към тях може да е по-голямо. С други думи, колкото по-близо сме до равенството във връзка с дейните грижи едни за други, толкоз по-близо можем да бъдем и до равенството в способността си да изпитваме полово предпочитание към своя колегата.

Автори: Емили Харис (Emily Harris), постдокторант по логика на психиката в Мелбърнския университет (The University of Melbourne) и Сари ван Андерс (Sari van Anders), ръководителка в катедрата по Социална невроендокринология, половост и пол/секс към Canada 150 Research, Университетът Куинс, Онтарио (Queen's University, Ontario).

Тази публикация е препубликувана от The Conversation под лиценза Creative Commons и преведена от Obekti.bg с общителното единодушие на нейните авторки. Прочетете истинската публикация тук.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР