Магистратите от Административния съд в Пловдив отмениха забраната наложена от

...
Магистратите от Административния съд в Пловдив отмениха забраната наложена от
Коментари Харесай

Обрат: Отмениха забраната на МВР за мъжкото хоро в Калофер

Магистратите от Административния съд в Пловдив анулираха възбраната наложена от МВР-Карлово за осъществяване на мъжкото хоро в Калофер на Богоявление.

Разпореждането да се съблюдават ограниченията и да не провежда ритуала бе ориентирано към кмета на Калофер Румен Стоянов. Той го нападна в съда, като решението е в негова изгода.

Градоначалникът твърди, че в разпореждането заповедите на министъра на опазването на здравето са неточно посочени и липсва уточняване на правилните разпореждания, които биха били нарушени. Изтъква, че така наречен „ мъжко хоро “ се организира непринудено, по силата на дългогодишна традиция, без съответен уредник. Стоянов твърди също, че са нарушени правилата за равенството и безпристрастност.

От своя страна от полицията са изложили като аргумент всички заповеди на министъра на опазването на здравето и въведените с тях забрани и ограничавания, съгласно които е неразрешено провеждането на всеобщи мероприятия и събиране на доста хора на едно място.

В последна сметка магистратите отсъдили в интерес на Стоянов. Мотивите за това са, че в Закона за Министерство на вътрешните работи не е предоставена подготвеност на органите на Министерство на вътрешните работи да издават разпоредби по отношение на осъществяване на заповеди на министъра на опазването на здравето.

" В Закона за здравето са посочени способените органи, които реализират държавен здравен надзор: основният държавен здравен контрольор на Република България, районните здравни инспекции и Националният център по радиобиология и радиационна отбрана “, гласят претекстовете за решението.

Посочено е също, че нямало никакви данни за това, че Румен Стоянов имал желание да провежда хорото.

„ Още повече че самото предписание показва въпросното събитие като обичайно, обвързвано с огромен църковен празник, което значи, че провеждането му не зависи от организацията на органите на локалната власт, а е въпрос на традиция, наложена от популацията на територията на общината “, настояват магистратите.

Решението предстои на обжалване пред Върховен административен съд.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР