Мафиотите не живеят съгласно християнските норми, заяви папа Франциск по

...
Мафиотите не живеят съгласно християнските норми, заяви папа Франциск по
Коментари Харесай

Мафиотите не живеят по християнски, богохулстват, заяви папа Франциск

Мафиотите не живеят според християнските правила, съобщи папа Франциск по време на посещаване в Палермо, където уважи паметта на свещеника Джузепе Пулизи, погубен от сицилианската мафия преди 25 години, съобщи Франс прес.

" Не може да вярвате в Бог и да бъдете мафиот. Който е мафиот, не живее по християнски, тъй като с живота си богохулства против името на Бог-любов ", съобщи папата по време на проповед навън в квартал на пристанище Палермо. " Днес имаме потребност от мъже и дами на любовта, не на достойнството, които служат на другите, а не злоупотребяват. Имаме потребност да вървим напред дружно, а не да се стремим към власт ", добави папа Франциск.

" Мафиотското мото е " ти не знаеш кой съм аз ", християнското е " нуждая се от теб ". Мафиотската опасност е " ще ми платиш ", християнската молитва е " Господи, помогни ми да обичам ". Затова споделям на мафиотите: Променете се! Спрете да мислите за себе си и за парите си, покайте се! ", акцентира папата.

" Погребалният саван няма джобове. Не можете да ги вземете (материалните придобивки) с вас ", добави папа Франциск, представен от Асошиейтед прес. " Давате живот на другите, не го отнемате. Не може да вярвате в Бог и да ненавиждате брата си, да отнемате живот с ненавист ", акцентира той.

В Палермо босовете на мафията упражняват властта си постоянно единствено като се разходят из квартала. Много предприятия заплащат на Коза ностра, с цел да могат да работят, отбелязва АП.-->

Папата употребява проповедта си и с цел да порицае популизма. " Единственият вероятен популизъм, " християнски популизъм ", е да служите на хората, без да се оплаквате, да обвинявате и да предизвиквате дискусия ", съобщи той, визирайки възхода на популистките придвижвания в цяла Европа, в това число в Италия, отбелязва Агенция Франс Прес.
 Папа Франциск по време на посещаване в Палермо БГНЕС
Днешната литургия беше отдадена на свещеника Джузепе Пулизи, кръстен " първият страдалец на Коза ностра ". Той беше убит по заповед на тази мафия на 15 септември 1993 година, на 56-годишна възраст. Свещеникът, именуван от всички " Пино ", се опитваше да откъсне младежите от въздействието на мафиотите и опиатите, което разгневило локалните " кръстници ".

Дон Пино " не живееше, с цел да се самоизтъква, не отправяше апели против мафията, в противен случай, той се задоволяваше да не прави нищо неприятно ", акцентира папата. " Неговата логичност изглеждаше губеща, а наподобява печелеше логиката на портфейла. Но отец Пино беше прав: логиката на богът-пари е губеща ", добави папа Франциск.

" Дон Пино знаеше какво рискува, само че на първо място знаеше, че същинската заплаха в живота е да не се поемат опасности и да се живее ден за ден ", акцентира той.

Много членове на проведени незаконни групи в Италия, като сицилианската Коза ностра и калабрийската Ндрангета, се считат за част от религиозна, сходна на фракция група и приканват светците за помощ в начинанията си, отбелязва Ройтерс. Особено в по-малки градове и селища, те одобряват католическото причестяване и в някои случаи са получавали помощ от свещеници. Пулизи обаче отказал да взе участие в това. Без поддръжка от църковната подчиненост в Сицилия, той е проповядвал против мафията от амвона в църквата си, намираща се в квартал, следен по това време от семейството Гравиано.
 Папа Франциск по време на посещаване в Палермо БГНЕС
Пулизи оказва помощ на младежи от квартала да избегнат клопките на мафията, приканва вярващите да сътрудничат на полицията, отхвърля дарения на мафиоти и им не разрешава да се включват в обичайните религиозни улични шествия. Местните босове Филипо и Джузепе Гравиано подреждат убийството му. Двамата братя и четиримата причинители са наказани през 1998 година, като единствено един не получава доживотна присъда.

Един от убийците съобщи, че до момента в който умирал Пулизи споделил: " чаках ви ". През 2012 година папа Бенедикт Шестнадесети разпореди свещеникът да бъде разгласен за благословен, последната стъпка преди оповестяването за светец.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР