Мъдростта често е възприемана като нещо недостъпно, качество, което принадлежи

...
Мъдростта често е възприемана като нещо недостъпно, качество, което принадлежи
Коментари Харесай

Мъдростта е интелектът на сърцето

Мъдростта постоянно е възприемана като нещо недостъпно, качество, което принадлежи на философите и античните мислители. Но мъдростта не е просто интелектуално познание или струпване на обстоятелства – тя е дълбоката, присъща връзка сред мозъка и сърцето.

Тя е способността да съвместим рационалното с прочувственото, логиката с човечността. Мъдростта, в своята същина, е интелектът на сърцето.

Интелектът и сърцето: двата полюса на човешкото битие

Интелектът постоянно се свързва с умеенето да анализираш, да разсъждаваш и да вземаш решения въз основа на логиката и рационалността. Той е като мощен компютър, който обработва информация, пресмята разновидности и стига до изводи.

Но когато интелектът работи независимо, без сърцето, той може да стане студен и даже безсърдечен. Чистият разсъдък не може да разбере нюансите на човешките страсти, не може да усети болката на другите, не може да прояви съчувствие.

Сърцето, въпреки това, е източникът на нашите страсти, на това, което ни прави същински хора. То е домът на любовта, съчувствието, емпатията и добротата. Но в случай че сърцето ръководи единствено, без помощта на интелекта, дейностите могат да бъдат водени единствено от страсти, без да се вземат поради последствията.

Без разумен разум сърцето може да направи неточности, да реагира импулсивно и да докара до неразумни решения.

Мъдростта е точно салдото сред тези два полюса. Тя се появява, когато интелектът и сърцето работят дружно – когато логиката е водена от съчувствие, а страстите са укротени от разсъдък.

Мъдростта като връзка сред знанието и човечността

Една от главните разлики сред интелекта и мъдростта е, че първият натрупва познания, до момента в който вторият знае по какъв начин да ги употребява по метод, който служи на положителното. Интелектът може да те научи по какъв начин да постигнеш задачите си, само че мъдростта ще те води да постигнеш цели, които имат значение.

Мъдростта е способността да преценяваш обстановките освен през призмата на обстоятелствата и логиката, само че и през призмата на моралните и етични правила. Тя е знанието, което е пречупено през полезностите на сърцето.

Пример за това може да бъде решаването на комплицирани обществени проблеми. Един чисто интелектуален метод може да предложи най-ефективните и бързи решения на даден проблем, само че тези решения може да не регистрират по какъв начин ще обиден хората. Мъдрият метод, обаче, освен ще вземе поради тези фактори, само че ще се стреми към решения, които усъвършенстват живота на хората и зачитат тяхното достолепие.

Мъдростта в всекидневието

В нашето всекидневие постоянно се сблъскваме със обстановки, в които би трябвало да избираме сред чистата логичност и страстите. Мъдростта се демонстрира в дребните решения, които вземаме всеки ден – дали да помогнем на човек в потребност, даже когато това изисква време и старания, дали да изслушаме с внимание другар, който минава през компликации, или просто да пренебрегнем неговите страсти в името на своите лични проблеми.

Мъдрите хора умеят да схващат подтекста, да усещат моментите, когато е нужно да проявят емпатия, и да основават баланс сред своите ползи и тези на другите. Те не се водят нито единствено от страстите, нито единствено от разсъдъка, а умеят да създадат преценка, която е плод на надълбоко схващане на човешката природа.

Поучителният път към мъдростта

Мъдростта не се реализира посредством струпване на обстоятелства и теории. Тя се култивира посредством житейски опит, самоанализ и непрекъснато рационализиране. Един от най-сигурните способи да развиеш мъдрост е да се научиш да слушаш – освен другите, само че и себе си. Слушането е основно умеене за мъдрите хора, тъй като им разрешава да осъзнаят и схванат потребностите и страстите на другите, както и личните си вътрешни импулси.

Истинската мъдрост също изисква примирение – да признаеш, че не знаеш всичко, че не можеш да предвидиш всички последици и че от време на време най-хубавото решение е да проявиш самообладание и схващане. Мъдрите хора не бързат да сформират отзиви или да вземат решения. Те обмислят, претеглят и се пробват да видят обстановката от всички вероятни ъгли, като включват в преценката си както логиката, по този начин и възприятията.

Мъдростта е повече от интелект; тя е връзката сред мозъка и сърцето, която съчетава логиката с човечността. В свят, където интелектуалните достижения постоянно са на фундамент, мъдростта е тази, която ни демонстрира по какъв начин да живеем логичен и пълностоен живот. Тя е интелектът на сърцето, който освен знае какво е вярно, само че и усеща по кое време и по какъв начин да го приложи.

Мъдростта е качество, към което всеки от нас би трябвало да се стреми, тъй като тя ни дава освен познания, само че и надълбоко схващане на самите себе си и на света към нас. Тя ни учи да бъдем по-добри, по-състрадателни и по-разумни, правейки ни освен по-умни, само че и по-човечни.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в  Телеграм :

Вижте още:  Всичко, което не ме убива, ме прави по-силен или по-безчувствен?

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР