Мадрид / София. Едва след 915 земетресения с магнитуд 1.5

...
Мадрид / София. Едва след 915 земетресения с магнитуд 1.5
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Как се развива сеизмичната активност в канарския остров Ла Палма

Мадрид / София. Едва след 915 трусове с магнитуд 1.5 и по-голям, т.е. над хиляда чáса (1041) след началото на активизацията в края на предходната седмица, все по-често вулканичният било Кумбре Вйеха бива обиден от сеизмични прояви в цялостния си височинен размер, разяснява Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН) .

Сега сеизмогенезисът обгръща дълбочини от километър-два под базата на Кумбре Вйеха (океанското дъно), считана на дълбочина от 4 км, до океанската повърхнина. Тази близка до повърхността сеизмична интензивност стартира да се осъществя към 22 часá локално време на 17 септември, петък. Първоначално деянията са ежечасно, като скоро те се сгъстяват. В някои шпации от време тези реализации съставляват роеве от нискоенергийни земетресения – да вземем за пример сред 16 и 17:20 на 18 септември.

След 19 часá в събота 18 септември и до ранния следобяд в неделя сеизмичната интензивност в Кумбре Вйеха се показва от 180 събития с магнитуд 1.5 и повече. Тя се характеризира като интензивна повърхностна сеизмичност – с дълбочина на източниците сред 0 и 5-6 км и към 25 усетени труса, четири от които с магнитуди над 3. Максималното земетресение е с магнитуд 3.8 и дълбочина 2 км, усетено на острова Ла Палма с активност от IV степен в 11:16 локално време в неделя.

Предвид опасност от вулканична ерупция, върви непрестанно премерване на деформацията на терена в региона към сеизмичната интензивност. Засега насъбраната оптималната отвесна дисторция е към 15 сантиметра.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР