Мадрид. Министър-председателят на Испания Педро Санчес свика спешна среща с

...
Мадрид. Министър-председателят на Испания Педро Санчес свика спешна среща с
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в европейския печат

Мадрид. Министър-председателят на Испания Педро Санчес свика незабавна среща с представителите на районите в страната, откакто във вторник бе регистриран рекорден брой инфектирани с ковид от началото на пандемията - 49 823, оповестява националният всекидневник El Pais , като прецизира, че съвещанието е планувано за утринните часове на деня.

Броени дни преди Рождество Хрустово Испания влезе в нова вълна с възходящ брой инфектирани - 695 случая на 100 000 поданици за 14 дни, с 68% повече от преди седмица. Това наложи пускане на политически спор по отношение на новите ограничавания, които ще бъдат въведени в страната. Ето за какво Санчес свика незабавно съвещание, на което да се „ оценят “ нови ограничения за прекъсване на тревожните трендове. Засега обаче единствено Каталуния направи стъпка в тази посока, като настоя за въвеждането на полицейски час и затваряне на нощните заведения. Останалите райони „ не са повишили гласа си в интерес на строгите ограничения “, написа изданието.

Въпреки повишаването на инфекциите и разпространяването на разновидността „ Омикрон “, Комисията по публично здраве се съгласи във вторник, че изцяло имунизираните, които са имали непосредствен контакт със инфектиран с ковид, не би трябвало да бъдат заставяни да остават под 10-дневна карантина. Досега здравният протокол предвиждаше, че при сходен случай имунизираният също би трябвало да бъде изолиран. В същото време на тази категория лица ще бъде предложено да „ сведат до най-малко общественото си взаимоотношение, прецизно да съблюдават превантивните ограничения, като да вземем за пример потреблението на маска, и деликатно да наблюдават вероятната поява на признаци “.

***

Берлин. Федералната немска столица има нов кмер – Франциска Гифи от ГСДП, която получи поддръжката на 84 от 139 членове на Сената, оповестява вестник BILD .

„ Против “ кандидатурата й се оповестиха 52-ма, а двама депутата се въздържаха от гласоподаване. Подпрепата на останалите обаче се оказа задоволителна, с цел да може Гифи да застане отпред на червено-зелено-червения Сенат. Коалицията има болшинство с 92 от общо 147-те места в Народното събрание. На тайното гласоподаване във вторник обаче не участваха няколко депутата.

Така за първи път държавната политика в Берлин ще бъде ръководена от жена. Бившият федерален министър по фамилните въпроси наследява на поста Михаел Мюлер (ГСПД), който мина в Бундестага.

След избора си Гифи постави клетва пред районния парламент, след което трябваше да бъдат назначени и положат клетва новите членове на Сената. Сега социалдемократите ще имат четирима сенатори в новото държавно управление на провинцията, „ Зелени “ и „ Левица “ - по трима.

Сутринта представители на тримата сътрудници подписаха съдружното си съглашение за образуване на новото държавно ръководство.

***

Париж. Френското държавно управление форсира подготовката на законопроект за въвеждане на така наречен имунизационен пропуск в страната, който ще размени санитарния и няма да взима поради резултатите от PCR тестванията на приносителите му. Това заяви на брифинг формалният представител на държавното управление на страната Габриел Атал, като посочи, че се чака новата мярка да влезе в действие от 15 януари, оповестява националният всекидневник Le Figaro .

По думите му и двете камари на Народното събрание са „ решени бързо да прегледат “ този текст, който „ в понеделник (27 декември) ще бъде показан на съвещание на Министерския съвет “. „ Можем да чакаме с неспокойствие да реализираме сполучливо задачата си да приемем имунизационния пропуск през първата половина на януари “, заключи Атал.

Предполагаше се, че законопроектът ще бъде разискван в държавното управление на страната и ще бъде показан на съвещание на Министерския съвет едвам на 5 януари. В Народното събрание разискването беше планувано за 10 януари.

Понастоящем във Франция има хигиеничен пропуск, който се издава както след имунизация с утвърдени в Европейски Съюз препарати, по този начин и въз основа на документ за минало заболяване. Необходимо е за достъп, по-специално, до институции за отдих и просвета. Въвеждането на имунизационен документ ще значи, че QR код ще бъде издаван единствено въз основа на имунизация.

Франция е в разгара на петата вълна от COVID-19. Страната анулира концертите и пиротехническото шоу в новогодишната нощ. Властите също са загрижени за бързото разпространяване на новия вариант на ковид „ Омикрон “. Към 20 декември 51,4 милиона французи са изцяло имунизирани, като 19,8 милиона французи са реваксинирани. Общо в страната живеят към 67 милиона души.

***

Лондон. Британски специалисти по киберпрестъпленията са изпратени в Украйна дружно с американски сътрудници, с цел да овладеят евентуални офанзиви от Русия, оповестява вестник The Times .

Според изданието специалистите би трябвало да обезпечат отбраната на значими инфраструктурни уреди в Украйна на фона на хипотетично плануваното съветско навлизане на територията на прилежащата й страна. В началото на седмицата американският вестник The New York Times заяви, че Съединени американски щати са изпратили екип от експерти по киберсигурност в Украйна.

През последните седмици както в Киев, по този начин и в западните страни се насочат изказвания за подготовката на съветска инвазия в Украйна. Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков назова сходна информация голословна и безпочвена ескалация на напрежението. Той акцентира, че придвижването на съветските въоръжени сили през територията на Руската федерация не би трябвало да провокира безпокойствие, защото Москва не съставлява опасност за никого. В същото време той не изключи опцията за провокации за оправдаване на сходни изказвания и предизвести, че опитите за принудително разрешаване на рецесията в Югоизточна Украйна ще имат най-сериозни последствия.

***
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР