МААЕ се опитва да нормализира ядрената опасност, предупреждават от Грийнпийс.

...
МААЕ се опитва да нормализира ядрената опасност, предупреждават от Грийнпийс.
Коментари Харесай

МААЕ се опитва да нормализира ядрената опасност

МААЕ се пробва да възстановява нуклеарната заплаха, предизвестяват от Грийнпийс. Международните регулатори не са в положение да следят вярно сигурността в окупираната от Русия АЕЦ  “Запорожие “. Това гласи сериозно досие, формирано от организацията, което е изпратено до западните държавни управления в четвъртък.

Групата за екологична акция заключава, че Международната организация за атомна сила има прекомерно малко инспектори в най-голямата нуклеарна централа в Европа. Те са четирима та брой. Има и прекалено много ограничавания върху достъпа им.

В него се твърди, че МААЕ „ не е в положение да извърши условията на своя мандат “, само че не е подготвена да признае това обществено.

Шон Бърни и Ян Ванде Путе, нуклеарни експерти в Грийнпийс, заключават:

„ МААЕ рискува да възстановява това, което остава рискова нуклеарна рецесия, невиждана в историята на нуклеарната сила. Същевременно с това преувеличава действителното си въздействие върху събитията на място. “

Огромната Запорожска атомна електроцентрала с шест реактора на място беше завладяна от Русия при започване на март 2022 година Оттогава е на фронтовата линия на войната. АЕЦ-ът е ситуиран на река Днепър, а украинските сили заемат отсрещния бряг на реката. Така централата е в полезрението на армиите от двете страни.

Руските сили са се базирали в завода, евентуално наброяващи 500-600 въз основа на отчети от началото на войната

Изображения от 2022 година разкриват някои налични бронирани транспортни средства. Понякога АЕЦ “Запорожие ” е била атакувана, в това число през август 2022 година, когато обстрел проби дупки в покрива на вместилище.

МААЕ отхвърли да разяснява непосредствено отчета на Грийнпийс, само че акцентира, че има инспектори на място от септември 2022 година По думите им без тяхното наличие „ светът нямаше да има самостоятелен източник на информация за най-голямата атомна електроцентрала в Европа “.

Всичките шест реактора са спрени. А опасенията по отношение на това дали е имало задоволително вода за изстудяване, откакто язовирът в Нова Каховка беше продънен през юни, бяха облекчени от пробиването на нови кладенци, съгласно МААЕ.

Но остават опасенията по отношение на капацитета за ново експлоадиране на боеве в централата, защото Украйна се стреми да си върне територия

Заключенията на Грийнпийс се допълват от военна оценка с отворен код, написана от McKenzie Intelligence. По-голямата част от съветските войски и защитата на обекта евентуално са скрити, а инспекторите рапортуват, че някои региони на завода са били минирани, макар че не е ясно какъв брой мощно.

Разчитайки на сателитни изображения, анализаторите споделиха, че окупаторите са построили огневи точки за сангар върху четири от реакторните зали. Изображенията също демонстрират, че Русия постоянно стреля с ракетни установки “Град ” или “Смерч ” по украински цели от разнообразни места сред 1 и 18 километра от централата.

Руската войска евентуално „ употребява близостта на атомната електроцентрала като щит “ ​​за въздържане на контрабатареен огън, пишат Бърни и Ванде Путе. Това е нарушаване, съгласно тях, на петте правилото за сигурност на МААЕ, оповестени за първи път от общоприет шеф Рафаел Гроси в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации през май.

Гроси сподели на членовете на органа на Организация на обединените нации, че е разпознал пет съществени правилото за сигурност, свързани с АЕЦ “Запорожие ”

Те включват, че „ не би трябвало да има никаква офанзива от или против централата “ и че тя „ не би трябвало да се употребява като склад или база за тежко оръжие ”.

Авторите на Грийнпийс настояват, че пет месеца по-късно не е имало „ основни отчети от генераления шеф на МААЕ по отношение на спазването или неспазването от страна на съветските сили или Украйна “. Те  показват опасения по отношение на равнището на достъп до инспектори към завода.

В отчет на МААЕ през септември се отбелязва, че до момента в който инспекторите са съумели да извършат самостоятелни инспекции на нуклеарната площадка, „ някои зони на централата, като покривите на постройката на реактора или турбинните зали, остават недостъпни … за дълги интервали от време “.

Руските мениджъри желаят от инспекторите предизвестие най-малко една седмица за всички претенции за достъп, се прибавя.

Подобни изказвания, споделя Грийнпийс, показват, че МААЕ не може да удостовери сходството заради „ съветска спънка “. Те упрекнаха световния нуклеарен инспекторат, който има 177 страни-членки, в това число Русия и и Украйна, че „ прекалява уговорката си за неутралитет “.

Копия от досието на “Грийнпийс ” бяха предадени в сряда вечерта, преди публикуването, на редица членове на интернационалния ръб на шефовете на МААЕ. Сред тях са представители на Съединени американски щати, Англия, Франция и Германия. Известно е, че Грийнпийс също е провела полемики с Украйна по отношение на обстановката в централата.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР