Люта зима скова по-голямата част от Азия. 124 са жертвите

...
Люта зима скова по-голямата част от Азия. 124 са жертвите
Коментари Харесай

Люта зима в Азия: Жертви на студа в Афганистан, рекордно ниски температури в Китай

Люта зима скова по-голямата част от Азия. 124 са жертвите на ледената вълна в Афганистан, а в най-северния град в Китай - Мохе температурите паднаха до минус 53 градуса.

Сгради, коли и даже велосипедите по улиците на североизточния град Сюнке замръзнаха под ледена обвивка, откакто живакът падна до минус 43 градуса.

В град Йентай в източната провинция Шандун на жп гарата чиновниците едвам смогват да разчистят снега от релсите и пероните.

Ли Сюдзин: " От обяд до в този момент съм почистила 600 - 700 метра сняг ".

В мегаполиса Шанхай е оповестена жълта паника поради сковаващия мраз и снежната стихия.

Обилен снеговалеж падна в Япония по западното крайбрежие. Там за едно денонощие се образува 93-сантиметрова снежна завивка. Стотици полети бяха анулирани в Япония, в Южна Корея броят им е съвсем 500. 3000 души останаха блокирани по жп гари, както и в 15 спрени влакове поради преспите.



За Афганистан това е най-студената зима от 15 години. Температурите са минус 34 градуса, а студът задълбочава икономическата рецесия, обхванала страната след идването на талибаните на власт и прекъсването на интернационалните помощи. В медресе в Кабул доста възпитаници отсъстват.

Худжаталлах - преподавател по вяра: " Рано заран и вечер става толкоз студено, че учениците дори не могат да дойдат. По-големите идват, само че нямаме газ за отопление и не можем да организираме занятията обикновено ".



фотоси: БГНЕС

Сковаващата зима ще продължи и на следващия ден, предвиждат синоптиците.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР