Любовта остава сред най-важните условия за щастие, българинът е отхвърлил

...
Любовта остава сред най-важните условия за щастие, българинът е отхвърлил
Коментари Харесай

Изследователи: Любовта остава сред най-важните условия за щастие

Любовта остава измежду най-важните условия за благополучие, българинът е отхвърлил патриархалните табута, разясниха за Българска телеграфна агенция психологът проф. Маргарита Бакрачева и общественият антрополог доцент Валери Личев във връзка станалия известен у нас Ден на влюбените - 14 февруари.

Според доцент Личев одобряването на Деня на Св. Валентин разрешава възобновяване на връзката, която е застрашена от амортизиране и баналност. Същевременно този католически празник се вписва сполучливо в тактиките на консуматорското общество.

Любовта резервира водещото си място за това дали хората се дефинират като щастливи, означи проф. Бакрачева, учител в Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Според резултати от доста проучвания няма смяна в това отношение и любовта е поставяна преди всичко след здравето като съображение за благополучие. Тя уточни като противовес на регистрираните отрицателни трендове в изискванията на ковид позитивния миг - преоткриване на взаимоотношенията с околните хора, на любовта, в това число в фамилиите. Психологът установи и по-висока степен в България на толериране и приемане на кариерното развиване на дамата спрямо доста други страни.

Можем да приемем, че половата срамежливост или " затвореност " на българина, както я назовава Стефан Гидиков (б.а. журналист и общественик), е потънала дефинитивно в предишното, счита общественият антрополог доцент Валери Личев от Института по философия и социология на Българската академия на науките. Преходът към съвременна просвета закъсня по обясними аргументи в България. Съвременните технологии, както и глобализиращият се свят, способстваха за окончателното отпадане на патриархалните табута върху половите връзки, разяснява доцент Личев.

Той означи, че първата половина на ХХ в. разкрива у българските мъже неумения за куртоазно другарство с представителките на " нежния " пол. Мъжете не са владеели изтънченото изкуство на флирта и заради това мъчно им се е удавало да забавляват по изтънчен метод дамите. За да прикрият свенливостта си, прибягвали обезщетително към грубост, цинизъм и необузданост. Липсвали им умения за осъществяване на внимателен диалог, който да заинтригува събеседничките им, тъй че да разсънят у тях възвишени усеща или въжделения. Вместо това " ухажорите " прибягвали към най-примитивните и първоначални способи на " съблазняване ".

Като цяло преди Втората международна война българските мъже търсели задоволство на желанията си по най-прекия път - без непотребна прочувственост или романтика, която да ги накара да се изразходват прекомерно прочувствено или материално, уточни антропологът. И цитира още веднъж Гидиков, съгласно който в основата на тази примитивност лежи страхът от стихийността и хаоса на любовните усеща, чийто " ураган би заварил стеснителната душа изцяло неподготвена ".

В годините на социализма еманципиращите се дами бяха натоварени с професионални отговорности, присъщи, съгласно остарелите разбирания, само на мъжете, напомни антропологът. Той означи, че одобряването на равноправието на половете в началото протича под формата на десексуализация на жената-труженичка, която може да бъде майка (героиня), само че не и обект на предпочитание на трудовата площадка, както и на фона на " войнстващия " атеизъм, който лишава брака и любовта от сакралните им измерения. По принцип тоталитарните режими се пробват да лимитират интимните връзки, защото усамотяването опонира на построяването на груповия дух, уточни доцент Личев. С одобряването на демокрацията обаче се натъкваме на различен проблем - на възходяща настъпателност в областта на интимните усеща, които би трябвало да свързват хората, може би във все по-сложни конфигурации, разяснява той.

По думите му, преходът към демократично, пазарно общество засегна по доста линии връзките сред мъжете и дамите. " Липсата на еротика бе сменена от съвсем цинично изразените стремежи и въжделения на лирическите герои. Така развлекателната промишленост способства значително за налагането на нов вид полезности и идеали в областта на любовните усеща ", счита антропологът. На този декор добродетелите на християнската религия са почнали да отстъпват на назад във времето.

Според него еманципацията на " нежния " пол стартира от ден на ден да визира подрастващите, които с навлизането си в пубертета стартират да упражняват и половите функции, присъщи за възрастните.

Проф. Маргарита Бакрачева също означи, че в последните десетилетия има наклонност за по-голяма бездейност от страна на мъжете и по-активно държание на дамите в персоналните взаимоотношения, изключително измежду по-младите хора. Данните от проучванията демонстрират, че постоянно младежите не са наясно с възприятията си, имат чувството, че не се усещат добре, че не са готови и че ще бъдат " пометени ". Всяка смяна на обичайни модели води до това те да бъдат модифицирани и сменени с нови. Промяната към по-висока интензивност от страна на дамите води до пасивността на мъжете и по този начин колелото се завърта - колкото по-пасивни стават те, дамите не престават да вървят в посоката на интензивност, счита тя. Като доказателства психологът даде образец с все по-честите случаи на принуждение сред девойки поради момче, което харесват.

Различни проучвания демонстрират, че има разлика сред женското и мъжкото мислене, обусловена даже на физиологично равнище. Тази разлика може да бъде понижена от метода на връзка, означи проф. Бакрачева. Повечето пъти това, което споделяме, не е идентично с това, което чува другата страна, изключително когато става дума за значимите неща. Основните линии, които е добре да следваме, е да не крием и потискаме това, което желаеме да кажем, само че в същото време да го изразим вярно. Едно от най-съществените умения е да се насочват посланията към съответното държание, а не да се поставят етикети и да се упреква самият човек като персона. В противоположен случай се стига до това, че на поведенческо равнище и като отношение получаваме този етикет, който сами сме дали. Това просто предписание е в основата на ефикасната връзка и тъкмо по тази причина хората, които обичаме, ни нараняват - ние самите влизаме в това прочувствено говорене и, чувствайки се засегнати и неразбрани, идната ни стъпка е да се защитим. А когато се пазиме, постоянно прекосяваме и в офанзива, изясни психологът.

По отношение на съответните поведенчески измерения в връзките мъж-жена съществена роля играят упованията - какво е упованието на дамата и какво в действителност възприемат мъжете. Много постоянно ние, дамите, даваме разнопосочни упования, да вземем за пример по едно и също време за деликатност и мощ, което може да звучи объркващо, разяснява проф. Бакрачева и добави, че колкото по-ясно бъдат изказани упованията, толкоз по-вероятно е да получим това, което желаеме. Тя напомни шегата за женското " не " и какво в действителност значи то и уточни, че този вид връзка е доста объркваща за мъжете и няма по какъв начин да докара до упования резултат. Голяма част от триумфа в връзките е и в ръцете на дамите да подадат вярно посланията си, счита психологът.

Тя е безапелационна, че макар трендовете за смяна на моделите и на връзката, която, изключително при младежите, постоянно е онлайн, няма по какъв начин виртуалните срещи да изместят физическите любовни срещи. Поведенчески може да има разнообразни модели, само че потребността от свързване е базова, тя в никакъв случай няма да изгуби своето значение, счита проф. Бакрачева.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР