Любовта ни бе страстна, но трагична - така художникът Салвадор

...
Любовта ни бе страстна, но трагична - така художникът Салвадор
Коментари Харесай

Дали и Лорка: една неизживяна любов


" Любовта ни бе буйна, само че трагична " - по този начин художникът Салвадор Дали разказва връзката си с поета Федерико Гарсия Лорка. Писмата, които двамата си разменяли в продължение на години, разкриват истината за тяхната обич.

През 1986 година Салвадор Дали изпраща до един испански вестник писмо, което съдържа следното самопризнание: “Любовта ни бе буйна, само че трагична, защото ми беше невероятно да я употребявам “. Тогава Дали е към този момент на 82 години, а повода, предиздвикала го да напише тези редове, е публикация, която, съгласно художника, подценявала връзката му с поета Федерико Гарсия Лорка. Именно това писмо служи за свършек на сборника “Скъпи Салвадор, скъпи Лоркито “, излязъл неотдавна на испанския пазар. Книгата показва кореспонденцията сред двамата създатели и разкрива истината за техните връзки.

Лорка и Дали се срещат през 1922 година в Мадрид. Поетът, тогава на 24 години, се влюбва от пръв взор в 18-годишния художник. Двамата студенти стават доста близки другари, даже повече. Но Дали по този начин и не съумява да се помири с обстоятелството, че Лорка е с хомосексуални пристрастености. Историята на тяхната връзка е историята на една неизживяна обич.

" Здравей, Лоркито. Чао! "

“Ти си християнска стихия, вземи от моето езичество (...) Ще потегли да те диря, с цел да те изцелявам. Ще бъде зима и ще запалителен светлина... “ - по този начин звучи едно от писмата на Дали до Лорка, писани в интервала 1925-1936 година. В сборника “Скъпи Салвадор, скъпи Лоркито “, формиран от журналиста Виктор Фернандес, са включени още 40 писма на Дали и 7 на Лорка. Най-краткото от тях е следната депеша: “Здравей, Лоркито. Чао! “.

Федерико Гарсия Лорка (1898 - 1936)

“Писмата им са един тип игра на обезчестяване “, споделя Виктор Фернандес. “В тази игра Лорка дава най-хубавото от себе си, пробвайки се да възпламени посредством словото си пламъка у Дали, който пък непременно желае да доближи интелектуалното равнище на своя приятел-поет. Лорка желае да улови Дали в паяжината си, само че не съумява - поради бариерите, които издига Дали “, споделя Фернандес.

Писмата не тематизират съответни моменти от техните връзки. В тях не става дума и за Маргарита Мансо, с която Лорка поддържа интимна връзка по гледище на самия Дали - той му слага това изискване, като го предизвестява, че в случай че не го извърши, краят на околните им връзки е неминуем. В последна сметка се оказва, че Лорка се жертва на вятъра - Дали по този начин и не му се отдава. Което обаче не значи, че не флиртува с него. Прави го и в едно писмо от началото на септември 1928-ма, в което остро подлага на критика творбата на Лорка “Цигански романс “: “Федерикито, в книгата ти (...) видях теб, видях зверчето в теб, еротичното зверче (...) с тялото ти (...) и с палеца ти, който ми припомня за твоя п... (...) Поезията ти прескача сред илюстрацията на най-стереотипизираните и най-комформистките баналности “.

Дали постоянно си разрешава да подлага на критика литературните произведения на Лорка. След публикуването на “Цигански романс “ му споделил: “Сега на мода е сюрреализмът. Така че не си пилей гения с живописности “. И Лорка го послушал. Някои критици настояват, че в случай че не беше познавал Дали, Лорка надали щеше да напише " Поетът в Ню Йорк " - стихосбирка, писана по време на 9-месечния му престой в Ню Йорк, която, съгласно мнозина, се приближава до сюрреализма на Дали.

" Поетът в Ню Йорк " не е единствената творба на Лорка, повлияна от връзката му с Дали. През 1926 година поетът написа " Ода за Салвадор Дали ", а Дали на собствен ред изобразява в доста от картините си " невидимото " лице на Лорка.

" Сбогом! Обичам те доста! "

Връзката на двамата създатели минава през голям брой сложни етапи. Така да вземем за пример преди Лорка да замине за Ню Йорк през 1929 година, в връзките им настава мощно отчуждение. Твърди се, че този раздор се дължи на кинорежисьора Луис Бунюел и неговия филм “Андалуското куче “, който той снима дружно със Салвадор Дали. Дълго време Лорка е доста афектиран, защото възприема кино лентата като насмешка по отношение на хомосексуалните му пристрастености.

Салвадор Дали през есента на 1968 година

Малко преди този момент, през 1928 година, Дали се среща с Гала Елюар, която по-късно става негова брачна половинка. Твърди се, че точно поради нея непокътнатите писма от Лорка до Дали са едвам седем на брой. Въпреки че е известна с многочислените си извънбрачни връзки, Гала е доста ревностна и унищожава огромна част от писмата на Лорка до брачна половинка ѝ. В наличието на Гала поетът е тематика табу. Самият Лорка пък написа на Дали: " Не одобрявам Гала ".

Новината за гибелта на Лорка, разстрелян през 1936 година от франкистите, раздрусва мощно Дали. Дълго време той изпитва виновност, внушава си, че е можел да предотврати гибелта на приятеля си. Няколко дни след убийството на Лорка, Дали му написа следното писмо: " Сбогом! Обичам те доста! Някой ден още веднъж ще се срещнем. И ще си живеем отлично! ".

Близо 50 години по-късно, през 1982-ра, умира брачната половинка на Дали. 78-годишният художник изпада в тежка меланхолия. Престава да се храни, в последните дни от живота си тежи едвам 34 кг. Една здравна сестра, която по това време се грижи за него, споделя, че единствените думи на Дали, които съумяла да разбере, били “моят другар Лорка “.

" Querido Salvador, querido Lorquito: Epistolario 1925 - 1936 ", Editorial ELBA, 2013

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР