Любопитно Кенгуру-грижата - спасителната прегръдка за недоносените бебета Световният ден

...
Любопитно Кенгуру-грижата - спасителната прегръдка за недоносените бебета Световният ден
Коментари Харесай

Кенгуру-грижата - спасителната прегръдка за недоносените бебета

Любопитно Кенгуру-грижата - избавителната прегръдка за недоносените бебета Световният ден на кенгуру-грижата за недоносените бебета се отбелязва за трети път в България по самодейност на фондация “Нашите недоносени деца ” 15 май 2019, 15:18  Кенгуру-грижата - избавителната прегръдка за недоносените бебета
а 15 май 2019 година по самодейност на фондация „ Нашите недоносени деца “ за трети път у нас се отбелязва Световния ден на кенгуру-грижата. До 19 май повече от 20 неонатологични отделения в цялата страна отварят вратите си за родители и техните недоносени деца. С цел поощряване на кенгуру-грижата и във връзка международния ден, Фондацията започва построяването на следващата фамилна стая, с помощта на поддръжката на своите донори - този път в отделението по неонатология в УМБАЛ "Канев ", гр. Русе.

Световната здравна организация (СЗО) дефинира кенгуру-грижата като грижа за новороденото дете, реализирана посредством досег кожа-до-кожа с родителя, още от най-ранен стадий. Практиката има редица научно потвърдени лечебни изгоди както за бебето, изключително когато то е прибързано родено, по този начин и за родителите и въздейства позитивно върху живота на фамилиите в дълготраен аспект. Това е най-ефективният метод за включване на майките и бащите на недоносените деца в грижите за техните бебета.

Повече от две десетилетия медицински изследвания потвърждават, че кенгуру-грижата е доста повече от опция на кувьоза. Тя усъвършенства температурната регулация, сукателните умения и насърчаване на обвързаност към майката при всички новородени, без значение от тяхната гестационна възраст, тегло и клинично положение, както и без значение от изискванията, в които се отглеждат. Кенгуру-грижата има удобно въздействие върху дихателната и сърдечната периодичност, с помощта на нея се понижава опцията от заразяване с вътреболнична зараза и се покачва опцията бебетата да бъдат изписани по-рано от неонатологичните отделения.

Практикуването на кенгуру-грижата има дълготрайни изгоди за цялостното развиването на детето, като развиване на мозъка и когнитивните функционалности, възстановяване на двигателните умения и невромоториката.

У нас всяка година прибързано се раждат над 6 000 бебета. За доста от тях следствията са здравословни проблеми от друго естество. В България кенгуру-грижа към момента не е всеобщо наложена процедура и фондация „ Нашите недоносени деца “ поставя старания да промени това и да приближи грижите за недоносените бебета и болните новородени до европейските стандарти и рекомендации за добра и качествена грижа. Фондацията осведоми и образова участниците в обезпечаването на грижа за прибързано родените бебета в използването на метода у нас. Част от тези старания е отбелязването на Световния ден на кенгуру-грижата. В рамките на акцията организацията работи за повишение на разбирането на смисъла на неонатологичната грижа в сходство със международните стандарти и мястото на родителите по време на престоя и лекуването на бебетата в интензивните отделения за недоносени бебета.

В Световния ден на кенгуру-грижата болниците-партньори на акцията отварят своите порти за всички родители, които желаят да практикуват метода кожа-до-кожа. Целта е майките и бащите да имат опцията да бъдат колкото се може повече със своите недоносени бебета, а кенгуру-грижата да е част от рутинните и ежедневни практики - освен в един ден от годината. През 2019 година, в интервала 13-19 май повече от 20 неонатологични отделения в страната отварят вратите си за родители и техните недоносени деца.

В България всяка година се раждат над 6000 недоносени бебета. 30% от тях получават тежки увреждания, а над 50% получават разнообразни по-леки дълготрайни проблеми, които с съответна ранна намеса са преодолими. Всеки може да се включи в акцията „ Големи чудеса за дребните герои”, като направи своето подаяние на специфичната платформа www.donate.premature-bg.com или със DMS BEBE на номер 17 777 за клиенти на Telenor, Vivacom и A1.

Ключови обстоятелства за недоносените бебета:

- Всяка година в целия свят се раждат над 15 млн. недоносени бебета
- Над 1 млн. бебета годишно умират в резултат на прибързано раждане
- 1 на всеки 10 бебета се ражда недоносено - в международен мащаб и в България
- Над 6000 е броят на недоносените бебета в България всяка година
- Най-малкото оживяло бебе-българче е родено единствено 250 грама. Малката Мади е била избавена в Германия.
- 30% от недоносените бебета получават тежки увреждания като детска церебрална парализа, ослепяване, тежки белодробни проблеми и други
- Над 50% от децата, родени прибързано получават разнообразни по-леки дълготрайни проблеми като обучителни усложнения, проблеми с моториката, обществената акомодация, поведенчески особености и други
- Голяма част от тези проблеми са преодолими с съответна ранна намеса
- Не съществува национална стратегия за следене и предварителна защита на затруднения при недоносените деца
- 93% от недоносените деца в България не получават кенгуру-грижа или така наречен способ кожа до кожа
- Научни проучвания потвърждават, че развиването на мозъка на децата, получили кенгуру-грижа е по-пълноценно спрямо тези, които не са имали достъп до такава грижа
- Над 50% от родителите на недоносени деца страдат от посттравматичен стрес
- Над 75% НЕ са получили никаква психическа поддръжка
- 60% са получили напълно нищожна информация за казуса недоносеност
- Близо 40% са виждали детето си единствено един път седмично до момента в който е в болница

За фондация „ Нашите недоносени деца “ (ФННД)

Има прекарвания, които трансформират персоналната болежка в задача, тъгата и изплаканите сълзи - в мотор на значими дела. Нашата персонална болежка ни сплоти в общата цел да оказваме помощ на други други фамилии, сблъскали се с предизвикването да отглеждат недоносено бебе в България. Фондация „ Нашите недоносени деца” е основана през 2012 година от три майки на недоносени деца. От основаването си работим за реализирането на повсеместен метод в поддръжката на недоносените деца и техните фамилии.

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай  <br> „ Блумбърг”:Георгиева може да наследи Юнкер отпред на Европейска комисия <br>
„ Блумбърг”:Георгиева може да наследи Юнкер отпред на Европейска комисия
 <br> Журито на „ Евровизия “ ощетявало Източна Европа <br>
Журито на „ Евровизия “ ощетявало Източна Европа
 <br> Първият робот-компаньонка дойде в София (ВИДЕО) <br>
Първият робот-компаньонка дойде в София (ВИДЕО)
 <br> Кинофестивалът в Кан стартира със <strong> скандал с Ален Делон </strong> <br>
Кинофестивалът в Кан стартира със скандал с Ален Делон
За дома  CashCredit  Свежи хрумвания за пресен дом Свежи хрумвания за пресен дом  <p>Как да почистим качествено кухнята - <strong>съвети от специалист</strong></p> Как да почистим качествено кухнята - препоръки от експерт.box-CashCredit { margin: 50px 0; }.box-CashCredit img { width: 100%; height: auto; }.box-CashCredit.list-item:nth-child(1) { border-top: 0 none; }.box-CashCredit.box-content { border: 9px solid #316fa0; }  1 Блясък озари аления килим на фестивала в Кан (СНИМКИ)  1 Зара Тиндъл – внучката на Елизабет II, за която никой не приказва (СНИМКИ)  1 Най-добрите плажове в Европа за 2019 (СНИМКИ)  1 Ето каква е житейската ви задача по отношение на месеца на раждане (ВИДЕО) --> АКЦЕНТИ  Блясък озари аления килим на фестивала в Кан (СНИМКИ) Блясък озари аления килим на фестивала в Кан (СНИМКИ)  Зара Тиндъл – внучката на Елизабет II, за която никой не приказва (СНИМКИ) Зара Тиндъл – внучката на Елизабет II, за която никой не приказва (СНИМКИ)  Най-добрите плажове в Европа за 2019 (СНИМКИ) Най-добрите плажове в Европа за 2019 (СНИМКИ)  Ето каква е житейската ви задача по отношение на месеца на раждане (ВИДЕО) Ето каква е житейската ви задача по отношение на месеца на раждане (ВИДЕО) Последни  <p>Застрелян мъж на метри от къщата на издирван</p> Застрелян мъж на метри от къщата на търсен  Кенгуру-грижата - избавителната прегръдка за недоносените бебета Кенгуру-грижата - избавителната прегръдка за...  Доктор Стилянова и Доцент Захариев се изправят пред олтара в „ Откраднат живот “ Доктор Стилянова и Доцент Захариев се изправят пред...  Как лавандулата може да ни помогне, в случай че изпитваме тревога Как лавандулата може да ни помогне, в случай че изпитваме...  Мъж отвлече някогашната си жена Мъж отвлече някогашната си жена  <p>До 20 години стандартният Mercedes ще изчезне</p> До 20 години стандартният Mercedes ще изчезне  <p>Борисов пред &bdquo;Гардиън&rdquo;: Това е сложен живот</p> Борисов пред „ Гардиън”: Това е сложен живот  Политик се появи в порносайт Политик се появи в порносайт  <p><span style= Италианска звезда облече рокля на българска дизайнерка  <p>6 хубавици с идея се впускат в новия сезон на InstaQueen</p> 6 хубавици с идея се впускат в новия сезон на...  Кападокия, Турция Най-огромният под земята град в света отваря за туристи  <p>САЩ изтеглят държавните си чиновници от Ирак</p> Съединени американски щати изтеглят държавните си чиновници от Ирак  <p>3 неща, които <strong>не бихте посмели</strong> да ядете на обяд</p> 3 неща, които не бихте посмели да ядете на обяд  Шеф Ангелов ще провокира готвачите с игра на покер Шеф Ангелов ще провокира готвачите с игра на покер  <p>Феминистите и демократите в потрес, Алабама не разрешава абортите</p> Феминистите и демократите в потрес, Алабама не разрешава...  <p>NOVA провокира участници&nbsp;в рисковия международен формат &bdquo;Игри на волята: България&ldquo;</p> NOVA провокира участници в рисковия международен...  Рускинята, която плаши мъжете и обича нашето море Рускинята, която плаши мъжете и обича нашето море  мустанг Легендата - Ford Mustang GT 500 (ВИДЕО)  <p>Цацаров изиска от ДАНС данните за скритите доходи</p> Цацаров изиска от ДАНС данните за скритите приходи  Airbus A220-300 Airbus гледа към бъдеще с електрически самолети Всичко от през днешния ден Виц на деня Попитали Радио Ереван: - Кои неща са най-правилно разпределени сред хората? - Парите и мозъкът. Парите на никого не стигат, а мозъкът на всички е… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Хосе Карерас събра хиляди българи на последния си концерт на Балканите (ВИДЕО)  Десислава Радева гневна на немски транспортьор, ГЕРБ реагираха  Тази билка няма равна: вижте свойствата ѝ  Млади българи вземат решение казуса с паркирането в София  Къде в София всяка събота се случва знамение Къде в София всяка събота се случва знамение  Победа за България - Екологичен потенциал забрани двойния стандарт при храните Победа за България - Екологичен потенциал забрани двойния стандарт при храните Водещи вести  Десислава Танева Приеха оставката на Порожанов, избраха Танева за министър  <p>Борисов пред &bdquo;Гардиън&rdquo;: Това е сложен живот</p> Борисов пред „ Гардиън ”: Това е сложен живот  Джени Суши: Да си понесе отговорността, Кубрат: Ръце не целувам Джени Суши: Да си понесе отговорността, Кубрат: Ръце не целувам  <p>САЩ изтеглят държавните си чиновници от Ирак</p> Съединени американски щати изтеглят държавните си чиновници от Ирак  <p>Днес, рисково време в половин България</p> Днес, рисково време в половин България  <p>Феминистите и демократите в потрес, Алабама не разрешава абортите</p> Феминистите и демократите в потрес, Алабама не разрешава абортите  Кападокия, Турция Най-огромният под земята град в света отваря за туристи  Технология, която може да провокира гражданска война. Нидерландски учени създават ток от растения  Рускинята, която плаши мъжете и обича нашето море Рускинята, която плаши мъжете и обича нашето море  <p>Защо <strong>Меган Маркъл не трябва да носи токчета </strong>веднага след раждането</p> Защо Меган Маркъл не трябва да носи токчета незабавно след раждането  <p>3 неща, които <strong>не бихте посмели</strong> да ядете на обяд</p> 3 неща, които не бихте посмели да ядете на обяд

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР