Любомир Шопов е роден на 24.09.1942 г. в София. Завършва

...
Любомир Шопов е роден на 24.09.1942 г. в София. Завършва
Коментари Харесай

Скритият ход на Ердоган ще бъде изграждането на втора джамия

Любомир Шопов е роден на 24.09.1942 година в София. Завършва дипломация в Московския държавен институт за интернационалните връзки /МГИМО/. Работи в посолството на България в Москва. От 1979 година до 1984 година е посланик-ръководител на държавната делегация на Народна република България на поверителните договаряния по разоръжаване сред НАТО и Варшавския контракт във Виена. От 1985 до 1988 година е шеф на отдел „ Балкански страни “ във външно министерство. От ноември 1988 година до декември 1989 година е завеждащ отдел на Централен комитет на Българска комунистическа партия, отговарящ за работата с „ българските турци “. Автор е на книгите Отдел „ Трети “ (2012 г.), „ Геноцид “ (2014 г.) и „ Турският въпрос и държавната сигурност “ (2016 г.) Член е на Асоциацията на разузнавачите от запаса и на Национална асоциация „ Сигурност “.

- Г-н Шопов, завършвате втората си книга за българо-турските връзки, на фона на настоящото и доста коментирано посещаване на премиера Борисов в Турция преди дни.. .

- Да, приключвам втората си книга. Първата - "Турският въпрос и държавната сигурност " се посрещна с огромен интерес. Имах доста срещи из страната и стана ясно, че този проблем - нашите връзки, който е от епохи, продължава да бъде доста тежък и би трябвало се реши по метод, който да резервира достолепието на България и нейния суверенитет във връзка с Турция. България даде съвсем напълно своя суверенитет на Европейски Съюз и НАТО, само че моето мнение е, че няма никакви учредения да вършим каквито и да било отстъпки на Турция, която първо - не е член на Европейски Съюз, и второ - сред нас има исторически обременености като 5-вековното османско робство. Това е реалност.

В словото си на тържествената гала по откриването на отремонтираната черква "Св. Стефан " в Истанбул, министър председателят акцентира, че ние сме за малко ръководители на Европейски Съюз, само че с Турция ще бъдем епохи напред.

Да не забравяме, че с изключение на политическата приемливост, която е позволена при такива конгреси, народен празник на България е 3-ти март, а неговото съображение е Освобождението на България от османско робство. Разбирам устрема на премиера да играе дейна роля в двустранните ни връзки и да поеме ролята на медиатор сред Турция и Европа, само че от своя опит в дипломацията зная доста добре, че нормално с посреднически задачи се ангажират представители на съумели страни. Държави, които са решили вътрешните си проблеми; страни, в които общественият статус на популацията е минимум междинен, а като предписание - висок.

А ние в България нито сме "цъфнали ", нито сме "вързали ".

Това са доста тежки въпроси. Ето за какво би трябвало добре да премисляме думите си на сходни конгреси. Всяко изказване на български представител надълбоко се запечатва в архивите на турската страна и рано или късно се употребява "по предопределение ". Това е едната страна на въпроса. Другата е, че църквата "Св. Стефан " не е българска черква. Какво желая да кажа: Тя е на послушание на Вселенския патриарх. А той е грък по народност, само че жител на Република Турция, и доколкото се приказва - получава и немалка финансова поддръжка от Турция. Службите в "Св. Стефан " се водят на гръцки език и не е правилно, че българската страна не се е грижила и не е правила опити да я ремонтира преди този момент. Давали сме стотици хиляди долари за нейния ремонт преди години, само че те са потъвали, и хубаво че в последна сметка се откри решение и тя беше възобновена - това е един набожен и културен монумент, който има значение за християнството. Такива неща би трябвало да се приветстват.

Но би трябвало също по този начин да се знае, че Ердоган и Турция в никакъв случай не вършат нищо инцидентно. Едно обвързване, което имаха - да се грижат за този културно-религиозен монумент, и те направиха това, бъдете сигурни, че ще бъде употребявано след време като търсене на някаква "взаимност ". Примерно, ние да се грижим за джамиите, което сред прочее сме правили постоянно. Българската страна постоянно е отделяла средства за поддържане на джамиите и джамиите като численост са доста повече от християнските църкви в България.

- А какво подозирате, че ще ни бъде поискано в подмяна?


- За мен тук огромната цел е да бъде построена втора огромен джамия в София. Това е скритият ход на Ердоган, според мен. Очаквам по време на европредседателството, той да съобщи това предпочитание на Турция. Той ще направи посещаване в България, в което няма нищо неприятно, само че ще употребява това посещаване за оказване на напън върху българското държавно управление, въпреки че то съгласно мен за себе си към този момент е решило да се съгласи - т.е. няма да го схване като напън. По-скоро задачата в този момент е да се сътвори една такава социална настройка - българското общество да одобри едно такова решение, макар че в София на вярващите мюсюлмани им стига и една джамия - настоящата в този момент.

- В страната има много джамии, сред които - доста новоизградени...

- В християнска България мюсюлманските монументи са повече от християнските. Както споделих, джамиите са повече от църквите.

- Горещата тематика тези дни несъмнено е европредседателството на България. В. "Гардиън ", обаче, излезе с една много отрицателна публикация по наш адрес, в която сме охарактеризирани като "най-корумпираната страна в света "...Тук някои медии репликираха, че "Гардиън " по принцип написа неприятно за България. Вие какво мислите?

- Лошото е, че освен "Гардиън ", само че и други вестници - френски и немски, писаха същото. Така че надали може да се приказва за някаква нарочна "кампания " със скрити цели. Пишещите са хора, които дават действителна оценка на ситуацията в България и реагират тъй като към нас сега има нараснало внимание по отношение на европредседателството. Това са естествени неща.

Ненормалното е, че никой в България не обръща внимание на всичко това и неглижира сходни оценки. Реално страната не подхваща съответни стъпки против корупцията във високите етажи на властта. Въпреки че и в този момент имаме задоволително закони и благоприятни условия за провеждането на такава борба, в случай че има воля за нея. Статуквото устройва сега българската върхушка. Властта се грижи най-вече за себе си и не работи с цялостен потенциал за решаването на обществените проблеми на нацията. Остават трайни вътрешните "тежести " в страната. Властимащите са заети да вземат решение най-вече персоналните си ползи, а проблемите на масата българи остават нерешени. Предприемат се единствено някои дребни стъпки, някои от които са по-скоро безчинство върху хората, като повдигането на пенсиите, да речем, с 2-3 лв. от горната страна, увеличението на помощите с 5 лв. и прочие И тъй като мотивът за диалога ни са българо-турските връзки, ето ви един образец: По статистически данни за 2016-а година, 17 % от турското население живее под виталния най-малко, а в България са към 60! И се гордеем, че сме в Европейски Съюз!...

- Ще имат ли достъп елементарните хора до европейските представители? Какво очаквате?

- Мисля, че ограничаването, с цел да не стигнат хората до тях, ще е една огромна неправда. Поначало структурите на Европейски Съюз, които се занимават с проблемите на жителите, са мощно бюрократизирани. Аз бих предложил на българското държавно управление да намерения за една открита приемна, която да работи не един път в седмицата, а през всички работни дни на седмицата, и да приема тъжби и молби на жителите, които да бъдат обсъждани ускорено и да им бъде даден ход за решение в европейските структури, които се занимават с тези проблеми. Това би било демократично и една самодейност на България, която би повлияла на нейния престиж. Не съм оптимист, че това ще се случи, само че все пак го предлагам.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР