Любомир Серафимов е магистър по международен маркетинг. Завършва Европейския колеж

...
Любомир Серафимов е магистър по международен маркетинг. Завършва Европейския колеж
Коментари Харесай

Любомир Серафимов: Електронните цигари са до 95% по-безвредн...

Любомир Серафимов е магистър по интернационален маркетинг. Завършва Европейския лицей по стопанска система - Пловдив. От 2011 година работи като шеф на " Л и А Вейп " ЕООД. Самият той използва електронни цигари от 12 години.

- Г-н Серафимов, какъв брой публикувани са е-цигарите в България сега?

- Около един % от пушачите в България сега употребяват електронни цигари като опция на общоприетите. Разбира се, не се наемам с точна численост какъв брой тъкмо са потребителите на тези артикули у нас.

- Какви са преимуществата и за кого са предопределени?

- Едно от преимуществата е, че е потвърдено, че потреблението на електронна цигара е до 95% по-малко нездравословно, в сравнение с тютюнопушенето на общоприетите цигари. При електронните цигари няма развой на горене, което значи, че надлежно не се отделят множеството от нездравословните субстанции, които са присъщи за дима от естествените цигари.

Продуктът е предопределен за пушачите, сходно на други никотинови и тютюневи артикули. Те са за пълнолетните пушачи, които се пробват да се откажат или да заменят нездравословния табиет, само че не съумяват, като им оферират една по-добра опция на пушенето. Със сигурност не са предопределени за непушачи.

- Какви типове съществуват на пазара?

- Има доста типове електронни цигари на пазара. Като цяло общоприетата електронна цигара е устройство, което има батерия, както и нагряващ детайл. Батерията зарежда нагряващия детайл, а той, от своя страна, изпарява никотинова течност. Така се получава пара, която се вдишва от пушача.

Съществуват електронни цигари, които са за еднократна или многократна приложимост.

- Крият ли рискове?

- Опасностите се изчерпват с това, че е допустимо, в случай че се използват от непушачи или малолетни, да доведат до пристрастяване към никотина. Това въпреки всичко е никотинов артикул и не би трябвало да се използва от непушачи.

- За какво би трябвало да внимават потребителите, когато избират артикули и течности за тях?

- Първо, потребителите би трябвало да се срещнат с регулациите, които се ползват в Европа, и по-специално тук, в България. Никотиновата течност, която се предлага под формата на флакон за неведнъж презареждане, би трябвало да бъде не повече от 10 мл. А електронните цигари за еднократна приложимост или капсулите за еднократно потребление не трябва да съдържат повече от 2 мл никотинова течност.

Никотиновото наличие, от своя страна, или концентрацията на никотин не би трябвало да надвишава 20 мг на 1 милилитър - или 2%.

Съответно би трябвало потребителите да знаят кой е производителят на всеки един артикул. Тази информация би трябвало да бъде изписана на етикета на флакона. Хората би трябвало да знаят и кой е търговецът, от който си купуват продукта. Важно е флаконите да имат етикети на български с указания за приложимост, в това число и с цел да могат да изискат информация, в случай че има някакъв проблем.

- Има ли сега артикули на българския пазар, които не се придържат към тези правила?

- Да, има, съгласно мен. И по-скоро това се отнася към електронните цигари за еднократна приложимост, които сега са много съвременни. Това, което не дава отговор на откритите правила, е, че първо не се съблюдават условията за информация на опаковката. На нея би трябвало да има ясно предизвестие, че продуктът съдържа никотин, който е пристрастяващ и не се предлага за малолетни и непушачи , само че това в доста случаи не се съблюдава.

Освен това на самата опаковка не би трябвало да има картинки на плодове и други атрактивни картинки , които предизвикат асоциации със здравословния метод на живот. Това също при някои артикули не е спазено.

Другото условие, което участва в регулациите и закона, изисква контейнерът на електронните цигари за еднократна приложимост да не бъде повече от 2 мл. Въпреки това някои са с много по-голяма съдържимост - 3-4 мл, та чак до 5-6 мл.

Отделно, както към този момент казахме, никотиновото наличие на течностите не би трябвало да е повече от 2% - или 20 мг на милилитър , което още веднъж при някои артикули не е спазено, макар че те се продават в комерсиалната мрежа. Това е жестоко нарушаване на закона, което демонстрира непознаването му или нехаенето за спазването му от производителите, вносителите или търговците на тези артикули.

Само в случай че са спазени законовите условия, потребителите могат да са сигурни в сигурността на продуктите, които си закупуват и употребяват.

- Каква е повода да следим предложение, което не съответствува с условията в този отрасъл?

- В момента има една мода да се използват електронни цигари и много търговци, които не се занимават с такива артикули, стартират да ги оферират. Да кажем, компания, която с години се е занимавала със строителни елементи, стартира да внася сходни артикули. Така че съгласно мен неспазването на условията се дължи най-много на неведение на самите търговци, които не познават регулациите.

Мисля, че този проблем рано или късно ще се почисти, тъй като за доста от компаниите това не е съществена активност, а просто го вършат сега, тъй като има интерес от страна на потребителите и тези търговци търсят бърза облага.

От друга страна, има компании като нашата, които участват на пазара на електронни цигари от доста време - 10 години. Тези сътрудници, както и ние, следим регулациите и държим те да се съблюдават. Отчитаме, че са много динамични - всяка година излиза по нещо ново, с което се съобразяваме. Това е и една от аргументите да основем през през 2020 година Българска вейп асоциация на производителите, вносителите и търговците на електронни цигари и на никотинови и безникотинови течности. Стремежът ни е да се основат условия за поддържането на лоялна и транспарантна пазарна конкуренция в този отрасъл в България, като се съблюдават всички законови условия за сигурността на електронните цигари.

- Все повече известност добиват е-цигарите за еднократна приложимост. Какво е характерното при тях в избора и има ли някакъв риск за потребителите?

- При електронните цигари за еднократна приложимост характерното е, че са много по-лесни за приложимост. При тези, които са за многократна приложимост, потребителят би трябвало самичък да си зареди продукта с течност. Трябва да развие флакона и да сипе от никотиновата течност. Когато свърши батерията пък, би трябвало да я постави да се зареди.

При тези за еднократна приложимост просто се отваря опаковката и продуктът е подготвен за приложимост. Когато свърши течността или батерията, потребителят просто изхвърля устройството. Може би на това се дължи известността им, тъй като са доста лесни за приложимост. Това, за което би трябвало да внимават потребителите обаче, е явен и сигурен ли е производителят, има ли цялостната информация на български език на опаковката, дава отговор ли продуктът на рестриктивните мерки за никотиново наличие и течност. И най-много да знаят, че множеството от тези артикули съдържат никотин, който води до пристрастяване, и не са предопределени за малолетни или за непушачи.

- Как стои въпросът от икономическа позиция - използването на електронни цигари преференциално ли излиза на пушачите?

- Изгодно излиза, само че зависи от избора на устройството. Ако приказваме за тези за еднократна приложимост, не излиза по-изгодно, в сравнение с да се пушат елементарни цигари. Да не кажа, че може би и по-скъпо излиза. Но в случай че се използват артикули за многократна приложимост, те могат да се зареждат неведнъж с течност, както и батерията може да се презарежда. Там към този момент може да излезе по-изгодно.

- Какъв е смисълът на понятието " отговорно предложение ", когато става въпрос за вейп устройства?

- Отговорно предложение значи, че самият търговец би трябвало да си прочете доста деликатно прецизните регулации, които Законът за тютюна, тютюневите и обвързваните с тях произведения планува. На второ място, би трябвало продавачите да не ги продават на лица под 18 години.

Но сега доста от условията не се съблюдават. Даже и рекламите, които са по билбордовете, не би трябвало да демонстрират самия артикул, а единствено комерсиалната марка. Това също е жестоко нарушаване.

- Осъществява ли се надзор на продажбите в България и по какъв начин по-точно се случва?

- Контролът се реализира от Комисията за отбрана на потребителите (КЗП). Общо взето, те работят по сигнали. Хората отиват и ревизират. Не мога да кажа какъв брой е сполучливо, макар че с изключение на електронни цигари съм виждал и естествени цигари да се продават на малолетни. Така че това не е нещо ново. Просто сега електронните цигари са по-популярни. Но в случай че минем около някое учебно заведение, в междучасието ще забележим, че 90% от учениците пушат естествени цигари. Всеки го е виждал…

Механизмите за надзор са както при тютюна и алкохола. Написано е в закона, само че отговорността пада върху търговеца. Родителите също имат роля и някои от тях разрешават, като тогава нищо не може да се направи. Самият родител е решил, че за детето е по-добре да употребява електронна цигара вместо общоприета. Някои от тях сами закупуват продукта и го дават на детето. Ние не поддържаме такова държание и още един път желая да акцентира, че електронните цигари не са безвредни, те съдържат никотин, който води до пристрастяване, както и редица други химически субстанции, които се гълтам при приложимост. Непълнолетни и непушачи не би трябвало да използват артикули, които са опция на общоприетото пушене на цигари.

РЗИ, въпреки това, има отговорността да управлява обособените производители, като изисква от тях документи, разбори и така нататък, само че контролът на продажбите на крайния клиент и готовия артикул се реализира от КЗП.

- Много лекари споделят мнението, че електронните цигари са по-малко нездравословни от стандартните. Българските експерти предлагат ли тези артикули на пациентите си?

- В България съгласно мен лекарите са към момента доста надалеч от тази тематика, за жалост. Но в Англия да вземем за пример персонален доктор може да предложи на пациента да размени тютюневите цигари с електронни, защото е потвърдено, че последните са до 95% по-малко нездравословни. Така самият доктор преценя, че в случай че пациентът му е пушач и не може да се откаже, той ще има доста по-голяма изгода от използването на електронните цигари, защото те са по-малко нездравословни от елементарните. Във Англия даже в някои лечебни заведения има магазини, където се оферират на пациенти електронни цигари.

В България лекарите към момента не са по този начин добре осведомени и в случай че самият доктор не е консуматор на електронна цигара, е малко евентуално да предложи този артикул като по-малко нездравословен от пушенето.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР