Любомир Христов е кмет на Шумен от ноември 2015 г.

...
Любомир Христов е кмет на Шумен от ноември 2015 г.
Коментари Харесай

Кметът на Шумен Любомир Христов: Всичко, съградено за Шумен, ми носи удовлетворение

Любомир Христов е кмет на Шумен от ноември 2015 година Завършил е Висшето военно учебно заведение в Шумен, компетентност радиоелектроника. Преминал образования във ВИПОНД-София, в школата на ФБР в Будапеща и в полицейска академия МАПО-САЩ. Работил в системата на Министерство на вътрешните работи над 30 година Бивш шеф на ОДМВР-Шумен. Депутат от ГЕРБ в 42-то и 43-то Народно събрание. Семеен, с две деца.

– Г-н Христов, беседваме малко след приемния ви ден за жители. Продължава ли проблем N:1 на шуменци да е ремонтът на улици и благоустройството на града?
– Да, продължава. Хората виждат, че администрацията работи за града и по тази причина все по-често идват при мен с проблеми, нерешени и отпреди 25 година Реагираме, само че не всичко можем да решим незабавно. Свързано е с доста средства.

– Все отново тази година отделяте най-вече от бюджета – 2,5 млн.лв. за асфалтиране на улици, нови тротоари и детски площадки.
– В годината, когато встъпихме, за ремонт на улици ни бяха оставили едвам 200 000 лева Сега са доста повече, ще можем да ремонтираме най-малко 74 улици, непрестанно прибавяме и други. Много са за съвсем изцяло преасфалтиране. Но, докъдето стигнат парите, идната година ще продължим, тъй като по едно и също време с това би трябвало да погасяваме и наследени остарели задължения. Тази година би трябвало да внесем близо 6 млн.лв. /вади алена директория б.а./ Над 18 млн.лв. сме възстановили от тежкото наследство… Това не ни попречи обаче да осъществяваме доста положителни хрумвания – да вземем за пример напълно да променим ул.”Преслав”, тъй като в региона има три учебни заведения, а натовареното придвижване създаваше предпоставки за катастрофи. Костваше ни 250 000 лева, само че към този момент има нови паркоместа, тротоари, осветяване и пейки за отдих. Същото ще създадем и на гърба на II ОУ “Д-р П.Берон”. Отделно обновяваме градската среда за още 7,2 млн. лева по Оперативна програма “Региони в растеж”.

– Като казахте паркоместа, от края на април в Шумен работи Синя зона. Какъв е резултатът и ще се уголемява ли?
– Идеята се обмисля от дълго време. Граждани споделяха, че като им се постанова да отидат до институции в центъра, е цялостно с паркирани коли, които стоят по през целия ден, даже домуват по бул.”Славянски” и няма къде да се паркира. Въведохме Синята зона и регионът се опразни. Зоната ще се уголемява. А който е пристигнал да се разхожда в Шумен, може да паркира гратис по-далеч от центъра и да се придвижи пешком.

– Как ще решите казуса с уличното осветяване на Шумен, на каква смяна да се надяват шуменци до края на годината?
– Изработихме план за рехабилитация, обявихме социална поръчка, имаме класиран реализатор, изчакваме избрани периоди и започваме осъществяване. Заделили сме над 2,5 млн.лв. от общинския бюджет. Целта ни е да подменим остарялото осветяване с LED-лампи първо по входовете на Шумен. Виждате какъв брой е многолюден бул.”Ришки проход”, а повече от половината е мрачен, тъй като е без подземна апаратура. Трябва да я изградим. Ще продължим и по кварталите – в “Б.Българанов” също няма такава инфраструктура. Кв.”Тракия” е с ново осветяване по един от плановете за благоустрояване на градската среда. С подмяната с LED-лампи ще понижим разноските за ток, а икономисаните средства ще влагаме там, където няма апаратура.

– Очаква се разкриване на огромната облага за града – зала “Арена Шумен”. Реши ли се по какъв начин общината ще я стопанисва?
– До началото на юни ще бъдем подготвени с този голям обект, който е неповторим като структура и направа – това е мнение на експерти, освен мое. Общината ще стартира стопанисването посредством общинското дружество “Жилища и имоти”. Ако получим положителни оферти за партньорство, подготвени сме да ги обсъдим. Желанието ни е “Арена Шумен” да бъде работещо средище за млади и дейни хора, не да печели, а първоначално да се самоиздържа. Най-вероятно ще употребяваме и услуги на външни компании при образуване на концерти и огромни спортни мероприятия. Вече имаме запитвания от прилежащи общини за прилагане, от артисти, от спортни федерации. До откриването й в нея би трябвало да проработи фитнес център, кафене, магазин за спортни артикули и чакаме наематели за тях.

– Има ли към този момент вложител за жилищния квартал до залата?
– Има интерес от страна на еврейска и българска компания и се надявам, че ще притеглим вложител, който да направи комплекс от затворен вид върху 23 дка. Ще има нов търг с промяна на цената. По хотела в съседство се работи, по игрищата също. Това, което направихме за година и три месеца, е голямо достижение, поради мащаба на плана.

– Последната година общината влага доста средства в кастрене и унищожаване на остарели дървета, само че мненията са спорни.
– Дърветата в Шумен са на повече от 60 години. Обновяването е трябвало да стартира преди повече от 10 години. Сега имаме над 800 тъжби от жители. Започнахме първо с кастрене в Градската градина м.г., помните каква вълна от упреци се отприщи, вижте обаче в този момент какъв брой добре наподобява и по какъв начин се е раззеленила. После започнахме да отстраняваме и рисковите тополи. На мен не ми доставя наслаждение да се сече, засял съм над 300 дървета. Налага се поради сигурността на хората и дано се знае, че където махаме, се садят нови подобаващи за градски условия дървета. Сигурно има и поръчкови трудове в обществените мрежи. Не единствено по тази тематика, само че аз към този момент получавам и обществени извинения от хора, които споделят, че са били подведени.

– Коренно променихте изискванията на работа на общинските служители, а станаха ли те по-отзивчиви към жителите?
– Това беше и една от задачите ми – да трансформира средата, тъй като огромна част от сътрудниците се оплакваха, че работят на мраз, студ, вее отвред. Исках да основа оптимално положителни условия, с цел да нямат опрощение. Ежедневно си приказваме, че приоритет са жителите. Смятам, че има смяна, само че отново ще кажа, че има какво още да се желае. Гражданите са доста чувствителни, а ние сме длъжни да демонстрираме схващане. Впрочем, получаваме и благодарствени писма за добре свършена работа.

– В последно време Индустриалният парк на Шумен е все по-предпочитано място от вложители, оптимист ли сте, че наклонността ще продължи?
– За 2 години вложителите са над 14, а заводите са в друга фаза на строителство. Радва ни, че се отварят работни места. Първото изискване, което слагаме в срещите си с вложителите е да има почтено възнаграждение. Който е извършил нашите рекомендации, не се оплаква, че не може да откри служащи.

– Какви са възможностите да продължи строителството на автомагистрала “Хемус” през тази година?
– В момента тече отчуждаване на аграрни земи по трасето. По задание на Агенция “Пътна инфраструктура” установихме наследниците в землищата на Черенча, Градище, Белокопитово. Беше голям труд, издирени са над 1000 души. Сега там работят геоложки компании и се надявам тази година строителството да стартира. Има нужда от продължение на автомагистралата, тъй като пътят за София е доста претрупан.

– Не се ли бави започването на пречиствателната станция за питейни води, шуменци са нетърпеливи, изключително когато от чешмите тече мътилка?
– Това е нещото, което желая да оставя след себе си. Чиста вода, тъй като казусът виси неуреден повече от 30 години. Пречиствателната станция е доста нужна на Шумен. Успяхме да осигурим средства за работен план, имаме и позволение за градеж на новата площадка в кв.”Дивдядово”. От наша страна няма закъснение. В прединвестиционните изследвания са включени 14 общини, а ние бяхме първата с подготвен план. Имам уверението, че юни-юли ще бъдат оповестени публичните поръчки за изпълнителите и построяването ще започва.

– За над 900 дни на поста кое ви донесе най-голямо задоволство?
– Удовлетворение ми носи съграденото за Шумен, даже една градинка, един нов тротоар, детска площадка … Всичко, което радва шуменци.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР