Лявоцентристката опозиционна партия в Австралия свали консервативното правителство след почти

...
Лявоцентристката опозиционна партия в Австралия свали консервативното правителство след почти
Коментари Харесай

Опозицията в Австралия свали консерваторите след десетилетие на власт -

Лявоцентристката опозиционна партия в Австралия смъкна консервативното държавно управление след съвсем десетилетие на власт, а новоизбраният министър-председател Антъни Албанези в речта си за изборната победа в събота даде обещание по-рязко понижаване на излъчванията на парникови газове, като в същото време се изправи пред ранно тестване на външната си политика, заяви Асошиейтед прес.

Премиерът Скот Морисън съобщи, че признава бързо провалянето си макар милионите гласове, които към момента не са преброени, тъй като австралийският водач би трябвало да участва на срещата на върха в Токио във вторник с президента на Съединени американски щати Джо Байдън, японския министър председател Фумио Кишида и индийския министър председател Нарендра Моди.

Албанези, който се дефинира като единствения претендент с " неангло-келтско име ", който се е кандидатирал за министър-председател през 121-те години, откогато съществува този пост, се базира на личното си непретенциозно образование в предградието на Сидни Кампърдаун.

" Много приказва за нашата велика страна фактът, че синът на самотна майка, която е била пенсионерка по неработоспособност, който е израснал в общинско жилище долу на пътя в Кампердаун, може да застане пред вас довечера като министър-председател на Австралия ", сподели Албанези.

" Всеки родител желае за идващото потомство повече, в сравнение с е имал той. Майка ми мечтаеше за по-добър живот за мен. И се надявам моят житейски път да въодушеви австралийците да доближат звездите ", добави той.

Албанези ще постави клетва като министър-председател, откакто неговата Лейбъристка партия реализира първата си изборна победа от 2007 година насам.

Лейбъристите дадоха обещание повече финансова помощ и постоянна мрежа за обществена сигурност, защото Австралия се бори с най-високата инфлация от 2001 година насам и внезапно покачващите се цени на жилищата.

Партията също по този начин възнамерява да усили минималните заплати, а във външнополитически проект предложи да се сътвори Тихоокеанско учебно заведение за защита, в което да се образоват прилежащите армии в отговор на евентуалното военно наличие на Китай на Соломоновите острови, които са на прага на Австралия.

Тя желае също по този начин да се оправи с промените в климата с по-амбициозна цел за понижаване на излъчванията на парникови газове с 43% до 2030 година и нулеви чисти излъчвания до 2050 година

Без болшинство за кабинет

Въпреки че изборите са извоювани от лейбъристите и Антъни Албанези наподобява съвсем несъмнено идващия министър председател на Австралия, неговата партия към момента е на четири места от половината в Народното събрание – има 76 мандата.
Тя се нуждае от най-малко толкоз места в 151-членната долна камара, с цел да сформира сама държавно управление.
Ако това не се случи, анализаторите чакат коалиране с самостоятелни и дребни партии, което ще изведе лейбъристите над чертата.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР