Лятото в Северното полукълбо едва е започнало, но жестока гореща

...
Лятото в Северното полукълбо едва е започнало, но жестока гореща
Коментари Харесай

Рекордни горещини в САЩ, Европа и Китай

Лятото в Северното полукълбо едвам е почнало, само че жестока гореща вълна към този момент е обхванала елементи от Европа, Китай и Съединени американски щати, където предстоящите през уикенда рекордни температури са ярка проява на заплахите от стоплянето на климата.


Препоръки за рискови горещини са издадени за повече от 100 милиона американци, като Националната метеорологична работа предвижда изключително рискови условия в Аризона, Калифорния, Невада и Тексас.

В същото време няколко европейски страни, в това число Франция, Германия, Италия, Испания и Полша, също се пекат при високи температури.

Живакът може да се повиши до 48 °C на островите Сицилия и Сардиния, заяви Европейската галактическа организация - " евентуално най-горещите температури, регистрирани в миналото в Европа ".

В Северна Африка също е горещо и мароканската метеорологична работа разгласи алена паника за рискови горещини в южните елементи на страната.

В някои региони на Китай, в това число в столицата Пекин, също се следят горещини, а огромна китайска енергийна компания заяви, че в понеделник производството на електрическа енергия за един ден е достигнало рекордно високи стойности.

Миналият месец към този момент беше най-горещият юни в историята, съгласно американската галактическа организация НАСА и службата за климатични промени " Коперник " на Европейския съюз.


Екстремните метеорологични условия вследствие на стоплянето на климата " за жалост се трансформират в новото обикновено събитие ", предизвестява генералният секретар на Световната метеорологична организация (СМО) Петери Талас.


Прекомерните горещини са едно от най-смъртоносните метеорологични феномени, съгласно СМО. Според едно скорошно изследване над 61 000 души са умряли от горещина по време на рекордното лято в Европа през предходната година.

Долината на гибелта

За по-високите температури през тази година може да способства климатичният модел, прочут като Ел Ниньо.

Събитията от вида Ел Ниньо, които се случват на всеки две до седем години, се характеризират с по-високи от междинните температури на морската повърхнина в централната и източната част на Тихия океан покрай екватора и не престават към девет до 12 месеца.

Това лято Северна Америка към този момент стана очевидец на поредност от рискови метеорологични феномени, като горските пожари в Канада, което до изключително замърсяване на въздуха в огромна част от Съединените щати.


Наскоро североизточната част на Съединени американски щати, по-специално Върмонт, също бе ударена от проливни дъждове, които провокираха опустошителни наводнения.

Според учените, занимаващи се с климата, световното стопляне може да провокира по-силни и по-чести превалявания.

В същото време жителите на огромна част от южните елементи на Съединените щати към този момент седмици наред се сблъскват с непрекъснато високи температури.

Даниел Суейн, климатолог от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, съобщи, че температурата в Долината на гибелта може да доближи или да надмине върха за най-гореща температура на въздуха, измервана в миналото надеждно на Земята.

Официалният връх на СМО е 56,7 °C, регистриран в Долината на гибелта, в южната част на Калифорния. Но той е измерен през 1913 година и Суейн поддържа цифрата от 54, 4 °C от 2020 година и 2021 година

Океаните също не са пощадени от топлото начало на лятото.

По данни на Националната океанска и атмосферна администрация температурата на водата край южния бряг на Флорида е надхвърлила 32°C.

По отношение на Средиземноморието повърхностните температури ще бъдат " извънредно високи " през идващите дни и седмици, заяви СМО, като в някои елементи ще надвишават 30°C, което е с няколко градуса над междинното равнище.

Затоплянето на температурата на океана може да има опустошителни последствия за водните организми както във връзка с оцеляването, по този начин и на миграцията, а също по този начин може да окаже негативно влияние върху риболовната промишленост.

В другия завършек на планетата морският лед в Антарктида доближи най-ниското си записано равнище за месец юни.

Светът се е затоплил приблизително с близо 1, 2°C от средата на XIX в. насам, което е довело до по-интензивни горещини, по-тежки суши в някои региони и стихии, които стават още по-жестоки поради покачването на морската вода.

Талас от СМО съобщи, че сегашната гореща вълна " акцентира възходящата неотложност на допустимо най-бързото и надълбоко понижаване на излъчванията на парникови газове ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР