Лятното настроение постепенно отшумява, но времето за празнуване никога не

...
Лятното настроение постепенно отшумява, но времето за празнуване никога не
Коментари Харесай

Честит 80-годишен юбилей на композитора Михаил Пеков

Лятното въодушевление последователно отшумява, само че времето за празнуване в никакъв случай не свършва.

В първото издание за месец септември „ Студио „ Музика “ отбелязва 80-годишния празник на композитора и педагога проф. Михаил Пеков, който с наслада одобри да показа със слушателите своя празник.

Той е роден на 6 август 1941 година в град Видин, където за първи път е запленен от огромното изкуство.

Спомени на Михаил Пеков за първите срещи с музиката в родния му град

Бъдещият композитор рано се откъсва от родната интонационна среда, защото фамилията се открива в София. Тук стартират и сериозните занимания на Михаил Пеков по музика с проучването на цигулка, само че за първи път припламва и искрата на композиторското ентусиазъм.

 Първите по-значими произведения на Михаил Пеков се появяват по време на следването му в Музикалната академия (тогава Българска държавна консерватория) от 1962 до 1967 година в класа по комбинация на Веселин Стоянов. Между 1963 и 1966 година той написа първата си симфония и първите си два струнни квартета. След довеждане докрай на висшето си обучение специализира комбинация на първо време в Санкт Петербург (тогава Ленинград) при Вадим Салманов сред 1970-71, а през 1979 година и в Будапеща при Емил Петрович.

Михаил Пеков е създател с извънредно наличен за необятната аудитория музикален изказ. В творбите си той съумява по грациозен и натурален метод да избегне някои от изкушенията на своето съвремие, като несъразмерното усложняване посредством претрупване или разрушение на формата. Изчерпателен, без да е отегчителен, в съчиненията си Михаил Пеков остава правилен на завещаните типичен обичаи, като ги претворява със средствата на актуалния музикален език. Така той се построява като композитор, чиято музика е притежател на пъстра палитра от интонационни нюанси. В нея откриваме и метафизичен размисъл, и детска игра, жанрово-танцувални облици, прочувствена кантилена или пък церемониален апотеоз. Автор е на 14 симфонии, инструментални концерти, 26 струнни квартета, солови произведения, камерна музика за разнообразни ансамбли, огромен брой солови и хорови песни, операта „ В полите на Витоша “ и „ Стабат матер “ за разбъркан хор и симфоничен оркестър.

Споделете празника на проф. Михаил Пеков и се докоснете до неговия музикален свят във вторник – 7 септември, от 19.30 часа на вълните на стратегия „ Христо Ботев “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР