Лягаме си в разумен час и успяваме да стигнем заветните

...
Лягаме си в разумен час и успяваме да стигнем заветните
Коментари Харесай

Защо се будим недоспали

Лягаме си в рационален час и съумяваме да стигнем заветните осем часа сън всяка вечер, само че въпреки всичко навиваме по три аларми и едвам отваряме очи. След второто кафе.

Чувствата на отмалялост и изнемощялост заран не са натурални за тялото ни положения и най-вероятно са сигнали на организма, че нещо не е наред, макар прецизния ни график на сън. Ето какви биха могли да бъдат аргументите.

Сънна апнея

Сънната апнея е постоянно срещано заболяване, най-много при мъжете, което се показва в блокирани дихателни пътища по време на сън. Тези спирания в дишането се случват изцяло отвън контрола ни, до момента в който спим, и могат да бъдат с дълготрайност до към 10 секунди.

Сънната апнея провокира голям брой микросъбуждания по време на дълбоките стадии на съня, като ни кара да се усещаме недоспали и изморени заран.

 Снимка 347094

Ако подозираме, че страдаме от сходна болест, е най-добре да се консултираме с доктор, който ще ни предпише верните лекарства или дихателни уреди, с които да се оправим с казуса.

Ниски равнища на желязо

Занижените равнища на желязо рефлектират върху способността на тъканите и органите да получават и всмукват О2, което пък се отразява на способността им да се регенерират нощем. За това може би заран изпитваме тежест в цялото тяло и компликация при физически придвижвания - даже ставането от леглото е непостижимо.

 Снимка 347093

При сходен случай може сами да се погрижим за равнищата на желязо в организма, като одобряваме повече богати на желязо храни като морски блага, алено месо, пилешко месо, спанак, леща и овесени ядки.

Твърде доста захар

Много от нас имат склонността да се тъпчат със сладки храни вечер пред тв приемника, без да си дават сметка, че това стресира и изтощава организма. Сладкото изпраща кръвната захар в небесата, а тялото се мъчи цяла нощ да възвърне уравновесени равнища.

 Снимка 347090

Отговорът и тук е явен - стопираме сладкото преди лягане. В случай че нямаме толкоз воля, може да стартираме да прибавяме повече високопротеинови храни към вечерния гуляй, защото протеините форсират обработката на захар.

Депресия

Липсата на предпочитание и чувството за изтощение заран е допустимо да са обвързани с психическото ни положение и да са признак на меланхолия. Тези усеща постоянно са съпроводени от чувство за мраз, суха кожа, чупливи нокти, промени в структурата на косата и изцяло възприятие на изнемощялост.

 Снимка 347092

Най-добрият съвет в тази ситуация е да се консултираме със експерт, който да дефинира дали и от какво страдаме. Бихме могли да се опитаме да си помогнем и сами, като стартираме да одобряваме повече витамини и отделяме най-малко по 30 минути дневно за някаква физическа интензивност.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР