Луксозна 6-етажна жилищна сграда с прилежащ към нея спа комплекс

...
Луксозна 6-етажна жилищна сграда с прилежащ към нея спа комплекс
Коментари Харесай

Защо Румен Вълка изсече 2 декара гора в Борисовата градина?


Луксозна 6-етажна жилищна постройка с съседен към нея спа комплекс с минерален извор с обща застроена повърхност от над 5 дка се приготвя да строи в Борисовата градина в София мажоритарният притежател на затворената от години социална къпалня „ Мария Луиза “ – Румен Гайтански-Вълка.

 

Мълвата за скандалния капиталов план на Румен Вълка върху сякаш неразрешената за строителство територия на Борисовата градина се носи от предишното лято, само че до неотдавна малко на брой имаха вяра, че това в действителност може да се случи.

 



Поредното доказателство, че страната и общинската власт са неспособни да защитят публичния интерес, че даже в противен случай, е поголовната варварска сеч, осъществена по тъмна доба на повече от два декара дървета в предпазена територия в центъра на София.

Същевременно страна и общинска власт волно или несъзнателно съучастват на добре облечените предприемачи в набезите им по доразграбването на апетитни имоти в столицата.

 

Последният досега епизод по сагата „ Мария Луиза “ се разиграва тихомълком, без аудитория в нощта на 31 януари против 1 февруари, когато тежка механизирана техника и войска дървосекачи биват стоварени пред тогавашния централен вход на къпалнята откъм бул. „ Пейо Яворов “.

 

Бригадата на Вълка изсича над 100 дървета на повърхност 2.5 дка., и то единствено в границите на една нощ. Въпреки съществуването на патрули на „ Общинска полиция “ в парка, същото това действие се повтаря и на идната нощ.

Кметът на столичния регион „ Средец “ – Трайчо Трайков е този, който дава фиктивен мотив за поголовната сеч. Той дава позволение за премахването на 1 дървета в зоната на плувните басейни.

 

Трайков изяснява, че решението е взето от „ специалистите от региона “, които след постъпила молба от дружеството-собственик на къпалнята, са изготвили оценка за изсичането на 5 изсъхнали бора и още 6 – круша, явен и череша, саморасли в подпорната стена и бетоновите стъпала край басейна.  

 

Хората на Вълка обаче употребяват ловко издаденото от Трайков позволение и изсичат нелегално по тъмни доби терен от над 2 дка. гора.

Припомняме, че по сходна скица преди няколко години бяха издигнати и двете помощни стадиони на стадиона на ЦСКА в Борисовата градина – посредством позволение за унищожаване на изсъхнали дървета от тогавашния областен кмет. Тогава бяха изсечени над 20 дървета, а от ЦСКА се разминаха с административна санкция в размер на няколко хиляди лв..

 

Глоба е наложена и на Румен Гайтански. Заради поголовната сеч, той ще би трябвало да заплати глоба в размер на 100 000 лева Така против цената на един панелен апартамент митичният необут на боклука направи още една значима крачка към реализирането на проектите му за застрояване на Борисовата градина.

 

Скандалното тук е, че не е постъпвало съобщение, че дърветата по разрешението ще бъдат отстранени на 1 февруари. Трайчо Трайков споделя, че при тях са постъпили сигнали от жители, след което „ Паркове и градини “ и „ Зелена система “ са открили, че към този момент са отстранени повече на брой дървета от позволените.

 

Според мнителни поддръжници на Трайков акцията по изсичането на повече от 2 дка гора има за цел да компрометира кандидатурата му за кмет на София. Според други обаче Трайков е прикрит съизвършител на „ добре облечените предприемачи “ в опит да заграбят части от Борисовата градина. Такъв образец е сагата с автокъща Капитолия.

 

Градската къпалня „ Мария Луиза “ мина напълно в ръцете на мафията през 2003 г.  с помощта на Тошко Добрев, който по това време е бил началник на общинската компания „ Софийски парцели “. Чрез поредност от трикове той я харизва на боса на ВИС-2 Георги Илиев. След изтезанието му през 2005 година, къпалнята минава в ръцете на Румен Вълка.

 

Макар през последните години неколкократно да се понесе мълвата, че къпалнята още веднъж ще отвори порти, малко на брой имат вяра, че това ще се случи. Мнозина считат, че Вълка ще построи първокласна жилищна постройка и частен спа комплекс за богаташи откъм централния вход на къпалнята.

 

Снишаването на Трайков и общинските управляващи и този път, както и безобразната противозаконна сеч, разчистила терен за строителство, са индикация, че и този път номерът ще мине…

Източник: Уикенд

 
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР