Луковитският регион - малко известна допреди години дестинация, става все

...
Луковитският регион - малко известна допреди години дестинация, става все
Коментари Харесай

Първият геопарк в България: Красива природа и уникални скални образования

Луковитският район - малко известна допреди години дестинация, става все по-интересен за туристите.

Наред с пещера „ Проходна “ и Националния пещерен дом, с неговите 250 обособени пещери, първият в България геопарк „ Искър-Панега “, е след забележителностите и атракциите, които могат да се видят в централната част на Северна България.
Потокът от туристи се усилва всекидневно, изключително по време на пандемията. Геопаркът предлага успокоение, хладина и приятни прекарвания. Изграден е с европейско финансиране през 2005-2006 година по самодейност на Българската асоциация за селски екотуризъм, описа един от основателите на плана - инж. Владимир Даскалов от Луковит.   „ За страдание, ние не бяхме одобрена туристическа дестинация, само че по време на пандемията, когато бяха затворени хотелите и курортите за еднодневен туризъм, хората откриха прелестен терен за отдих.

Действително предходната година доближиха до 10 хиляди индивида дневно събота и неделя на тази територия, което е самобитен народен връх “, уточни Даскалов.

На входа на геопарка, до основния път София-Луковит-Русе, е построен огромен паркинг. Макет приканва посетителите да се отклонят от основния път към осем километра, с цел да посетят най-дългия скален мост в Европа, вторият по дължина в света - пещера „ Проходна “. Непосредствено под входа на паркинга се намира местността „ Куклите “ - скални образования, основани от природата във формата на кукли. Оттам посетителите се насочат на разходка по долината и каньона на река Златна Панега. Тя извира в землището на едноименното село и е с дебит от 200 до 2 хиляди литра в секунда. „ Идеално изумрудено чистата вода е с високо наличие на калциев карбонат и по този метод тюркоазеният й цвят впечатлява всички туристи. Поради меките варовикови скали в този регион реката е образувала невероятни скални формирания “, сподели Даскалов.    В геопарка туристите могат да се разходят по суша и по вода. Пешеходната част на екопътеката е дълга 1500 метра в едната посока. Минава се през няколко мостчета, дървена алея, прикрепена към скалите, пещера „ Темна дупка “, места за отдих и се стига до края на екопътеката – цялостен комплекс за отмора с маси, пейки, барбекю и красиви панорами.

Достъпът по-навътре в местността „ Котлен “ е единствено по вода. Основна атракция за туристите е разходката с лодки, кану, каяк и други водни уреди, която е с дължина 3500 метра. По коритото на реката се стига до бента на язовирната стена на Водноелектрическа централа „ Синдиката “, построен от 1922 до 1938 година от локални аграрни производители с турбини, които и до през днешния ден създават ток. Дълбочината на бента е девет метра. „ С лодката виждаме разнообразната растителност на тази язовирна вода, която съществува тук, птиците, намерили съвършен банкет заради липса на хищни животни, които да ги преследват. Наблюдаваме меките скали, основали своите неповторими образования, чрез водата, която ги е пробила.
Най-вече се любуваме на прохладата в горещия летен ден. Поради обстоятелството, че река Златна Панега извира на към 10 км от нас, температурата на карстовия извор е 12 градуса “, описа Даскалов пред Българска телеграфна агенция. По думите му мястото е уместно и за лов на риба. Тъй като няма замърсители, се срещат балканска пъстърва, лим, щука и всички останали риби, познати по тези географски ширини. Всяка година своя дом в региона намират и фамилии черни щъркели, както и всевъзможни водоплаващи птици.

„ Смятам, че на всеки един би му харесала прелестно съхранената природа. По територия карлуковският карст е най-големият карстов регион в Европа, а най-голямата забележителност е скалният мост - пещера „ Проходна “ - вторият по дължина в света и най-дългият в Европа със своите 285 метра.    През времето „ Проходна “ стана привлекателен център със своите причудливи форми, само че директно до нея се намират още две пещери – „ Банковица “ и „ Свирчовица “, уточни Даскалов.

По думите му в пещера „ Банковица “ се прави образование по спелеология. В пещера „ Свирчовица “ специфичност е характерният микроклимат, тъй като тя е открита. Вътре слънчевият лъч прониква, само че температурата е 12 градуса, както е във всички останали пещери целогодишно, а на повърхността може да доближи над 40 градуса. Флората и фауната на тези региони са съхранени и до ден сегашен в пещерата. Друг огромен естествен феномен е скалата „ Провъртеник “. Особено при нея е, че на върха има отвор, през който по време на лятното и зимното слънцестоене минават слънчевите лъчи.

„ Освен богата хлора и фауна, богатото многообразие на скалисти образования, имаме и богато културно-историческо завещание, което би трябвало да развиваме и разпространяваме “, съобщи още Владимир Даскалов.  
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР