Лукашенко върна страната ни в сталинската ера, заяви беларуската опозиционеркаДойдох

...
Лукашенко върна страната ни в сталинската ера, заяви беларуската опозиционеркаДойдох
Коментари Харесай

Тихановска пред БНР: В момента Беларус представлява политическа пустиня

Лукашенко върна страната ни в сталинската епоха, съобщи беларуската опозиционерка

„ Дойдох в България на първо място, с цел да се срещна със страната. Много е тъпо, че нашите нации знаят толкоз малко един за различен “, съобщи пред БНР водачът на беларуската съпротива в заточение Светлана Тихановска. „ На политическо ниво за мен е доста значимо България като страна с глас в Европейския съюз да разбере, че бъдещето на Беларус е обвързвано с демократичните сили и че Лукашенко отпред на страната е път към нищото “, разяснява тя.

„ Като цяло в Беларус има два типа рецесия - политическа и филантропична. Хуманитарната се показва в това, че към този момент четири години всеки ден в Беларус вкарват в пандиза хора поради изразено мнение, абонамент в обществените мрежи, четене на самостоятелни медии и дори потребление на беларуския език.

Политическата рецесия се състои в това, че през 2020г. Лукашенко загуби изборите, узурпира властта и отхвърли да я съобщи на различен човек. Той просто върна нашата страна в сталинската епоха - репресии, терор. Лукашенко въвлече нашата страна във война и стана съдружник на Путин, макар че едвам 4% от беларусите поддържат присъединяване на Беларус в тази война. Мнозинството беларуси поддържат украинците и Украйна. Нашите беларуси се борят един до друг с украинците против съветската империя, а беларуските дисиденти също оказват помощ на украинците “, разяснява водачът на опозицията.

По думите ѝ Лукашенко е унищожил всички самостоятелни медии и организации. „ В момента Беларус съставлява политическа пустиня “, счита тя като разяснява, че след 2020 г към 500 000 са напуснали страната.

„ Затова нашата тактика е от една страна да оказваме оптимален напън над режима вътре в страната и извън, а въпреки това - да поддържаме беларусите, нашата национална еднаквост и организациите, които не престават битката с режима “.

Тихановска посъветва брачната половинка на Алексей Навални да покаже, че работи за хората, че задачата ѝ е да освободи съветското общество от гнета на диктатурата. Тя изясни, че се опасява за мъжа си, който е в пандиза и не знае дали е жив и в какви условия го държат. 

„ Това е всекидневна тъга. Намираш се в незнание. Когато стана убийството на Навални, несъмнено, мигновено си представяш, че сходен сюжет е вероятен и за твоите родственици, близки и другари в пандиза. И разбираш, че гибелта на Навални може да стане или „ зелена светлина “, или „ алена линия “ за по-нататъшни убийства. Ако в този момент демократичният свят не отговори с решителни дейности, това ще развърже ръцете на диктаторите. Вижте, можем да унищожаваме нашите политически съперници и нещо няма да последва! “, безапелационна е Тихановска. 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР