Лук. Или го обичате, или го избягвате заради лошия дъх

...
Лук. Или го обичате, или го избягвате заради лошия дъх
Коментари Харесай

Ашламата пази от язва

Лук. Или го обичате, или го избягвате поради неприятния мирис след него. Едно проучване от 2010 година в Съединени американски щати сподели, че цели 87% от американците обичат лук.

А той е какъв ли не: сладостен, испански, жълт, бял, червен (ашлама) и прочие Най-общо казано, лукът е от дребното най-най-здравословни храни. Той, а не ябълката, държи доктора надалеч, и то не поради дъха. Така че англичаните могат да си поправят поговорката. Ето за какво:

В лука има доста витамин С, серни съединения и флавоноиди със забележителни свойства. А полифенолите в него пазят от сърдечни заболявания, диабет и рак или при съществуване на израстък блокират растежа му. Всъщност в ашламата полифенолите са дори повече, в сравнение с в чесъна и в праза. Те имат доста значима роля за равитието на потребните чревни бактерии, за подсилване на имунната система и за поддържане на тежестта.

Една от най-мощните съставки на лука е флавоноидът керцетин. Той е освен антиоксидант, само че и има роля при предпазването от алергии. Тя се свежда до това, че блокира образуването на хистамини, които предизвикват алергичните реакции.

Специално ашламата защищава и от язва, защото стопира размножаването на микроба хеликобактер пилори в стомаха, който я провокира.

Лукът убива и микробите в устата. Дъвчете недопечен кромид 2-3 минути и съединенията в него ще убият всички нездравословни микроби в устата и в гърлото ви.

Смес от недопечен кромид с мед и кафява захар след 24 часа се трансформира в мощно лекарство. Изваждате кромида и остава превъзходен сироп за кашлица.

При кръв от носа, втъкнете в ноздрата парче срязан кромид. Една от съставките му ще съсири спукания капиляр и кръвта ще спре за 3-4 минути. Същият резултат се реализира и в случай че натопите памуче в сок от лук и го пъхнете в носа. /24zdrave.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР