Лозари с трактори и коли блокираха за кратко тази сутрин

...
Лозари с трактори и коли блокираха за кратко тази сутрин
Коментари Харесай

Протест блокира част от Околовръстното на Пловдив

Лозари с трактори и коли блокираха за малко тази заран придвижването по кръговото кръстовище на Околовръстното на Пловдив при Пазарджишко шосе, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Протестиращите упорстват за субсидиране на българските лозари с 300лв./дка за действително отгледано лозе и промяна на изпълнителния шеф на Изпълнителна организация на лозата и виното Красимир Коев.

" Положението в бранша е сериозно. В България от 470 000 декара лозя към 290 000 дка са плододаващи. Ниските изкупни цени на гроздето и неналичието на оборотни средства ще доведат нещата до там, че след 2 години ще останат 160 000 - 170 000 декара лозя. Нуждаем се от помощ за подсилване на бранша, без значение дали производителите са винарски предприятия или не " - разясняват протестиращи.

Гроздопроизводителите упорстват през идващите 2 години да получват 300 лева./декар, коронавирус помощ, а също и подкрепяне, което се дава за десертното грозде. Предупреждават, че в противоположен случай ще се срине производството на суровина у нас. 

Съдовият потенциал на българската винарска промишленост понижава, а имаме капацитет за 1 700 000 декара винени и десертни лозя. Протестиращите желаят помощ тъкмо с цел да спрат стремглавото изгубване на лозята у нас. 

Хората показват, че Агенцията по лозата и виното от 13 година се ръководи от едни и същи хора, като за това време производството на грозде е спаднало три пъти. 

Категорични са, че още веднъж ще излязат на митинг след 10-15 дни, в случай че настояванията им не бъдат чути. 



За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР