Ловците в Родопите стартират с ново оборудване ловния сезон. Мерките

...
Ловците в Родопите стартират с ново оборудване ловния сезон. Мерките
Коментари Харесай

Ловците в Родопите стартират ловния сезон с ново оборудване

Ловците в Родопите започват с ново съоръжение ловния сезон. Мерките са против разпространяването на африканската чума по свинете, а заповедта е издадена от министъра на земеделието.

Всяка дружинка би трябвало да разполага с пръскачка с дезинфектант, найлони за обработка на дивеча, ръкавици, торби за загробване на животинските боклуци.

„ Сутринта дезинфекцирахме нашите коли, обувките. Снощи организирахме едно изключително заседание на дружинката. Всички сътрудници бяха осведомени с ограниченията, метода на взимане на пробите, по какъв начин се записват GPS-координати”, съобщи Костадин Величков, ръководител на ЛРД –Момчиловци.
Откриват ловния сезон на диви прасета Ловът ще бъде позволен три дни седмично вместо два, както беше до момента
„ Всичко обезпаразитяваме, всичко, всички ограничения съблюдаваме и се надяваме да не се популяризира “, сподели Елена Радичева, ловджия от ЛРД-Момчиловци.

На територията на ЮЦДП на девет инфектирани зони, пет от тях са на територията на Област Смолян. В региона на Момчиловци до ега няма позитивна проба.

„ Прави се инструктаж, както видяхте. Когато се отстреля прасе, би трябвало това прасе, дали в найлони, дали в пластмасови корита, по този начин да се транспорти, че да не се позволява кръв и други скотски детайли да попаднат в околната среда. До всяка ловна дружинка има такава показана площадка за обработка на дивеча”, изясни инж. Станко Делиянчев, шеф на Горско стопанство-Смолян.
Стадо диви свине тормози жителите на квартал в Габрово 20-30 прасета необезпокоявано се разхождат измежду хората и оставя след себе си разгром
Според най-възрастния ловджия в дружинката ограничения против разпространяването на африканска чума по свинете е било нужно да се вземат още предходната година.

„ Всички сме виновни хора и считам, че ще създадем всичко допустимо да прекратим това нещо “, разяснява Христо Мърхов.

Със заповедта на министъра, от началото на месеца се облекчава доста редът и методът, по който ще се правят дейностите в инфектираните зони, в това число и добива на дърва за огрев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР