Ловеч почита жертвите на комунизма с нов филм за концлагера

...
Ловеч почита жертвите на комунизма с нов филм за концлагера
Коментари Харесай

С панихида и филм за жертвите на комунизма Ловеч отбелязва 1 февруари

Ловеч уважава жертвите на комунизма с нов филм за концлагера " Слънчев бряг ", панихида и поднасяне на цветя.  Събитията стартират през днешния ден и ще продължат на следващия ден, когато е Ден за респект към жертвите на комунизма.

На 1 февруари 1945 година в лагера " Слънчев бряг " срещат гибелта си трима регенти, 67 депутати, министри, генерали и полковници, общественици, жертви на Първи състав на по този начин наречения Народния съд.

Преди премиерата на кино лентата " Слънчев бряг - експрес към пъкъла " на режисьора Степан Поляков, основателите дадоха конференция.

Това е най-зловещата история в живота ми, показа режисьорът. " Още като дребен слушах за този концлагер, съседите ми във " Вароша " говореха за него. Сега посредством личния си филм се потресох. Всички по някакъв метод са жертви на една жестока машина - от едната страна са жертвите, от другата са техните мъчители. Съдбите им по този начин се преплитат, че най-после се схваща, че няма правдивост на този свят. Дори тези, които се измъкват живи от лагера, след това имат трагична орис, както става с актрисата Надя Дункин. Този план е значим за всички ни, успяхме да го изпълним благодарение на доста другари и артисти от локалния спектакъл. Наложи се да вършим към документалните епизоди и игрални, тъй като нямаме архиви, нямаме здания, нямаме доста оживели. Направихме този ход и мисля, че е печеливш. Считам, че изискуем този филм на жертвите ", описа Поляков.

Актьорът от Драматичен спектакъл Ловеч Анастас Жайгаров влиза в ролята на цигуларя Сашо Николов, прочут като Сладура. " Там, на терена, където снимахме, към момента има една тягостна атмосфера, която незабавно се усеща. Мисля, че е значимо да предадем на фена какви са били тези персони от предишното. Надявам се феновете да се замислят след финала ", сподели артистът.

Във кино лентата се демонстрират още облиците на Николай Газдов, Юлия Ръжгева, Шахо и други персони, известни от архивите. Филмът е продуциран от Община Ловеч. Премиерата е в кино " Космос " довечера при вход свободен.

Утре от 12 часа ще има панихидата за жертвите на комунизма, която ще се състои в новия катедрален храм " Св. св. Кирил и Методий " в центъра на Ловеч. Веднага по-късно Община Ловеч провежда поднасяне на цветя на мястото край града, където е била кариерата на концлагера " Слънчев бряг " (1959-1962).
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР