Лошото административно обслужване, което не е от вчера и днес,

...
Лошото административно обслужване, което не е от вчера и днес,
Коментари Харесай

Докога „тайни клиенти” ще ловят явни недъзи!?

Лошото административно обслужване, което не е от през вчерашния ден и през днешния ден, не е загадка за никого в България. Липсата на воля да се спре с това безсрамие, посредством въвеждане на електронно ръководство, също. За последното се разтягат лакърдии от има няма две десетилетия, само че не се прави и администрацията, вместо да се редуцира, от ден на ден се разраства, само че не в качествено отношение, за съжалние.

Няма никаква вест в това, че „ скришен клиент” бил чакал 6 часа на гише в КАТ, което открила инспекция по поръка на държавното управление, огласена през днешния ден. Инспекцията под прикритие е била в 13 администрации, вицепремиерът Томислав Дончев разпоредил с писма те да се поправят.

А нека, но едва ли. Всички сме били и ще бъдем пострадали на порочни порядки в родните ведомства, които ни обричат на неприятно обслужване. То комай в множеството случаи жителите обслужват служителите, вместо противоположното. И напълно туктам някой може да попадне на положително, бързо и общително отношение – това обаче би било чиста вест.

Причината за тези проблеми е ясна. Още при започване на предходната година персонално министър председателят съобщи, че електронното ръководство би трябвало да е отговорност и приоритет за всеки един от министрите. Тогава Борисов им сподели:

"Лично министрите отговаряте. Никакви заместници, никакви други хора. Ако нещо хубаво създадем в този мандат да остане, това е електронното ръководство. Всички партии от обединението го имат в стратегиите си. Това е най-сериозната тематика за битка с корупцията, то оптимално ще облекчи бизнеса и хората и да пращаш някой различен, който да би трябвало да те чака да му кажеш какво да направи… Лично! Всеки да го постави в календара си и ден по ден да следи до каква степен е придвижено. Имайте поради, че това ще ви е оценката. И не си мислете, че като пристигна септември, някой ще ни е не запомнил. Това е нещо доста значимо и в случай че има някой срещу, да каже: „ Против съм, смятам, че това е харчене на запас, време и т. н. “. Щом сме го приели, би трябвало да го докараме до край ".

Всеки може да си направи самичък изводите откакто повече от година по-късно се пращат „ секрети агенти” да откриват какъв брой калпаво не престават да работят някои администрации.

За дълголелеяното електронно ръководство у нас към този момент са изхарчени към 2 милиарда лв., по данни на БСК, оповестени наскоро. Според вицепремиерът Томислав Дончев обаче: „ Исторически, България отделя към 100 млн. за пазаруване на компютри и принтери, само че това не е електронно държавно управление. Електронното държавно управление е в системи и регистри. За това България е отделила към 130 милиона. Останалото е оборудване”.

„ Стратегия за електронно правителство” имаме още от към този момент далечната 2002 година. Досега тя явно битува най-вече на хартия. Защото други разбори пък сочат, че „... Администрацията събира от жителите общо 5985 типа документи или удостоверения, с цел да дава услугите си; 453 часа годишно са нужни на средностатистическия българин, с цел да се приготви и заплати налозите си; 23 дни са нужни за започване на бизнес в България;” и така нататък и тъй наречените.

Драгите данъкоплатци обаче, които желаят да се усещат като европейци, все по-често се питат: към този момент не е ли извънредно време да се настъпи педала, както се споделя, и тайното да стане очевидно, посредством електронно ръководство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР