Лошите климатични условия са основната причина за изключително слабата реколта

...
Лошите климатични условия са основната причина за изключително слабата реколта
Коментари Харесай

Медът тази есен ще струва 20 лева

Лошите климатични условия са главната причина за извънредно слабата годишна продукция от акациев мед тази година в България. Същевременно поради вноса от трети страни предходната година българският мед залежава по складовете, което изправя пчеларите пред съществени провокации.

 

Така да вземем за пример пчеларите в Североизточна България стартират стопанската година с компликации и неустановеност. Пчелините на Полина Милчева, ситуирани в горските масиви на Батовското плато, за първи път от години не виждат разцъфнали билки на Еньовден.

 

Радостин Николов предвижда, че ще получи към 9 пъти по-малко мед спрямо предходната година. Това води до предстоящо повишение на цената, която може да доближи до 20 лв. за кг.

" Съмнявам се, че ще бъде по-евтино. Просто няма да успеем да се оправим с разноските ", разяснява притежателят на няколко пчелни кошера в Северозападна България.

 

Разходите на пчеларите непрекъснато нарастват, което постанова понижаване на пчелните фамилии. Освен това, от години локалните пчелари се сблъскват с казуса с вноса на мед от Китай, а напоследък и от Украйна. Това оказва напън върху пазара на биологично чистия артикул.

 

Производителите считат, че е нужна регулация в публичните взаимоотношения на хората, по този начин както е при пчелите – при неналичието на задоволително паша работничките редуцират броя на търтеите.

Инфо: Уикенд

Тагове: мед пчелини кошери пчелни кошери поскъпване
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР