Лондон. Владимир Путин говори за Украйна като изоставен съпруг-тиранин. Статията

...
Лондон. Владимир Путин говори за Украйна като изоставен съпруг-тиранин. Статията
Коментари Харесай

Financial Times: Защо Путин е обсебен от Украйна

Лондон. Владимир Путин приказва за Украйна като зарязан съпруг-тиранин. Статията от 5000 думи, оповестена от съветския президент през юли, озаглавена „ За историческото единение на руснаци и украинци “, е цялостна с обети за безконечна обич към украинците и закани за принуждение, в случай че любовта не е взаимна. На някои места украинците са показани като братя и сестри на Русия, от време на време като неонацисти, написа The Financial Times в материал, показан без редакторска интервенция.

Украинският президент Владимир Зеленски даже се пошегува, че Путин евентуално има доста свободно време, откакто е съумял да напише толкоз дълга публикация. Но наличието й наподобява още по-вълнуващо, като се има поради очевидната подготовка на Москва за атака в Украйна. Около 90 000 бойци, както и танкове и артилерия, в този момент са ситуирани покрай украинската граница. Миналата седмица Путин произнесе заплашителна тирада, предупреждавайки Запада да не пресича алените линии.

Служители на администрацията на Байдън оповестяват, че Русия се готви да нападна Украйна „ още през 2022 година “. Американски и английски политици считат, че сходни военни проекти показват най-агресивните планове на Кремъл и тези планове идват от горната страна.

За да схванат аргументите за държанието на Русия, западните политици се обърнаха към публикацията на Путин, оповестена през юли, която може да се преглежда като същинско изражение на дълбоките му убеждения. Той акцентира историческите, езиковите, етническите и религиозните връзки сред Русия и Украйна. Президентът показва, че тези връзки датират доста преди раждането на Съюз на съветските социалистически републики. По-специално Путин, който постоянно е упрекван в носталгия по Съветския съюз, подлага на критика руските водачи за слагането на „ най-опасната бомба със закъснител “ в връзките сред Русия и Украйна, давайки гаранции за свободно излизане на републиките от Съюза. „ Русия в действителност беше ограбена “, показва възмущението си президентът.

Путин вижда Украйна като пропаднала страна, която е попаднала под въздействието на подли чужденци. Точно в този миг разсъжденията му са притеснителни. Той сподели, че Западът играе „ рискова геополитическа игра “, чиято цел е да трансформира Украйна в „ плацдарм против Русия “. Този мотив може да се употребява за оправдаване на съветската инвазия в Украйна, като се упорства на отбранителния темперамент на дейностите.

Русия желае ясни гаранции, че Украйна няма да се причисли към НАТО в подмяна на попречване на спор.

Вашингтон може да прегледа претенциите на Москва. Факт е, че Украйна към момента е надалеч от присъединение към НАТО. Предвид това положение на нещата, концесията към този момент не наподобява като огромна работа, изключително в случай че оказва помощ за попречване на спорове.

Има обаче две аргументи, заради които Съединените щати и техните съдружници от НАТО мъчно ще се съгласят на това. Първо, въпросът е кардинален: Украйна е суверенна страна. Тя би трябвало да направи своя личен избор без намесата на мощни страни, които вземат решения вместо нея.

Второ, би трябвало да бъдете благоразумни. Ако Русия получи това, което желае, войната в действителност ли ще бъде избегната? Според логиката на писмото на Путин, наситено с обич и ненавист, самата самостоятелност на Украйна е отвратителна - тази историческа особеност би трябвало да бъде обърната. Ако извършите отстъпки в този момент, тогава Путин може да изиска нещо друго. Русия към този момент лиши Крим от Украйна през 2014 година и в този момент желае да наложи несъгласие върху някои области от вътрешната й политика.

Изглежда, че Путин е сърдит на Украйна освен тъй като тя е съветска „ сфера на въздействие “. Контрастът в непринуденото му отношение към Казахстан е индикативен. Подобно на Украйна, Казахстан също е бил част от Руската империя, а по-късно и Съюз на съветските социалистически републики, преди да стане самостоятелна страна.

Путин се опита да възвърне въздействието на Москва в Централна Азия благодарение на Евразийския стопански съюз, който включва Казахстан. Но съветските упоритости се сблъскаха с китайските. През 2013 година, по време на посещаване в Нур-Султан, китайският водач Си Дзинпин разгласи самодейността „ Един пояс, веднъж “. Сега Казахстан търгува повече с Пекин, в сравнение с с Москва. Докато някои от партията „ Единна Русия “ на Путин към момента претендират за територии в Северен Казахстан, Кремъл не е изключително срещу загубата на въздействие върху някогашната руска република.

Руснаците могат да настояват, че разликата е, че Казахстан не е развил връзки в региона на защитата с Китай. Но е ясно, че възходящото съдействие сред Пекин и Нур-Султан ще се отрази и на сигурността.

Това, което в действителност разграничава Казахстан от Украйна, е, че в тази страна няма и намек за народна власт. Но Украйна по всевъзможен метод се противопоставяше на опитите да откри на нейна територия властнически режим, сходен на този на Путин в Русия. Украинската система в доста връзки е нефункционална и корумпирана. Въпреки това в страната има интензивно гражданско общество и избори, резултатът от които не е превдварително решен.

Както заслужено отбелязва Путин, Русия и Украйна са тясно свързани от историята и културата. Следователно фактът, че Украйна е избрала друг политически курс, повдига редица неуместни въпроси за Кремъл. Москва обича да споделя, че „ западният демократизъм “ въобще не подхожда на Русия. Може би по тази причина Украйна провокира такава гняв в Путин. Западните съдружници просто би трябвало да овладеят тази гняв с стопански наказания.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР