Лондон. Шест месеца след началото на руската военна интервенция в

...
Лондон. Шест месеца след началото на руската военна интервенция в
Коментари Харесай

Началникът на британското разузнаване: Русия губи информационната война

Лондон. Шест месеца след началото на съветската военна намеса в Украйна тя не е съумяла да завоюва позиции в киберпространството. Това написа ръководителят на английското разузнаване Джереми Флеминг в публикация за The Economist .

Точно както при наземната инвазия, първичните онлайн проекти на Русия наподобява са се провалили, отбелязва той. Използването на нападателни киберинструменти от Москва е било безконтролно и безсистемно.

„ Сега президентът Путин изцяло загуби осведомителната война в Украйна и на Запад. Въпреки че това е мотив за наслада, не би трябвало да подценяваме по какъв начин съветската дезинформация работи в други елементи на света “, предизвестява Флеминг.

По думите му, доста от най-населените страни в света не са съгласни да осъдят Русия в Организация на обединените нации за нейното навлизане. Той акцентира, че публичното мнение по тези места се въздейства от информация, която идва от Русия.

Според ръководителя на английското разузнаване киберборбата сред Русия и Украйна за въздействие върху мненията на хората надалеч оттатък непосредственото полесражение е толкоз брутална и разрушителна, колкото и физическата война.

Той добави, че месец преди офанзивата против Украйна съветското военно разузнаване е пуснала вируса WhisperGate, с цел да унищожи и скапе украинските държавни системи.

А по-малко от час преди да нахлуе в Украйна, Русия е атакувала сателитните мрежи ViaSat, употребявани от украинската войска, държавно управление и цивилни. Атаката се е популяризирала и в прилежащи страни, причинявайки странични вреди на редица услуги, от вятърни паркове до достъп до интернет.

Но тези проблеми са били отстранени бързо с общи старания.

Интернет дезинформацията бързо се е трансформирала в съществена част от акцията на Русия, която има за цел да провокира комплициране и безпорядък в Украйна и отвън нея, отбелвязва още Флеминг. Русия е употребила този сюжет и преди, в това число в Сирия и на Балканите. Той е разчетен да посее съмнение към източниците на информация, да изопачи дейностите на Украйна и да разгласява погрешни изказвания за аргументите за дейностите на Русия.

Флеминг прибавя, че английското разузнаване е подхванало стъпки, с цел да се опълчи на тази изкривена информация, от предизвестия за война до бързото обявяване на разследващи данни и опровержения на съветските неистини.

Той добави, че проектите на Русия в кибервойната също са се провалили, тъй като Украйна е „ извънредно ефикасен киберзащитник “, защото след анексирането на Крим през 2014 година тя старателно развива „ цифрова цитадела “.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР