Локхийд Мартин“ ни предостави пълен поглед към първия изтребител F-16

...
Локхийд Мартин“ ни предостави пълен поглед към първия изтребител F-16
Коментари Харесай

The Drive: Първият полет на F-16 Block 70/72 ще бъде в началото на 2023 г.

„ Локхийд Мартин “ ни даде цялостен взор към първия изтребител F-16 Viper, който слиза от индустриалната линия в Южна Каролина. Изтребителят, един от 16-те самолета, които компанията строи за Бахрейн, е и първият новопроизведен F-16 в настройка Block 70/72 и се чака да извърши първия си полет при започване на идната година. Това се споделя в материала на Джоузеф Тревитик в The Drive.

В изказване за The War Zone „ Локхийд Мартин “ удостовери, че въпросният аероплан неотдавна е приключил етапите на дефинитивно сглобяване, инспекция (FACO) и боядисване.

В обява в LinkedIn през вчерашния ден О. Джей Санчес, вицепрезидент и общоприет управител на Интегрираната изтребителна група в„ Локхийд Мартин “, дефинира извеждането на самолета като „ извънредно достижение “, изключително за завода в Грийнвил, Южна Каролина, и съобщи: „ Предстоят още и гледаме напред “.

През 2017 година „ Локхийд Мартин “ разгласи, че реалокира производството на F-16 от главната си индустриална база във Форт Уърт, Тексас, в по-малък цех в Грийнвил, Южна Каролина. Това се случи на фона на възходящия фокус върху F-35, който към момента се създава във Форт Уърт, и на това, което изглеждаше като намаляващо търсене на Viper. Както The War Zone заяви тогава, това изглеждаше интелигентен ход на доста равнища и можеше да помогне за спасяването на индустриалната линия на F-16 от цялостно закриване. Оттогава ползата към усъвършенстваните разновидности на F-16 Block 70/72 внезапно набъбна и докара до обилни поръчки за тези самолети.

Линията в Грийнвил към този момент има 128 неизпълнени поръчки за F-16, в това число 16-те за Бахрейн. Според „ Локхийд Мартин “ сега се строят спомагателни Vipers за Словакия и България, а други са поръчани за Тайван и друга неуточнена страна. Компанията към този момент предвижда, че броят на неизпълнените самолети ще нарасне до най-малко 136 с упования контракт за осем нови самолета за Йордания. Българските управляващи също са одобрили проекти за закупуване на втори транш от изтребителите.

Конфигурацията Block 70/72 се основава на модернизиран пакет за рационализация, създаден от „ Локхийд Мартин “ за по-старите F-16 Vipers. Viper-ите с тези усъвършенствания, чиито първи модели бяха признати на въоръжение в Тайван през предходната година, се преименуват на F-16V.

Подобно на осъвременените разновидности V, новите серийни F-16 Block 70/72 са оборудвани по-специално с радар AN/APG-83 Scalable Agile Beam Radar (SABR) на Northrop Grumman, дейна електронно сканирана решетка, с която се преоборудват и доста по-стари Vipers на Военновъздушни сили на Съединени американски щати. Усъвършенстваните новопроизведени „ Вайпъри “ имат модифицирана стъклена пилотска кабина с нови цифрови многофункционални екрани, актуализирани компютри за осъществяване на дилемите, модернизиран пакет за електронна битка за самозащита, нови връзки за данни, разпореждания за взаимната система за подаване на сигнали на каска (Joint Helmet Mounted Cueing System - JHMCS) и други

Разликата сред подвариантите Block 70 и 72 е моторът, като първите самолети са оборудвани с General Electric F110, до момента в който вторите се задвижват от Pratt & Whitney F100.

В композиция с конфигурацията Block 70/72 се оферират и други варианти. Например на фотографията на първия F-16 Block 70 за Бахрейн се вижда, че това е двуместен аероплан с повишен гръбначен дирек, виждан при някои по-ранни разновидности на Viper, който може да побира спомагателна авионика, информационни системи, средства за противопоставяне и други

В сегашния миг „ Локхийд Мартин “ чака производството на F-16 Block 70/72 да се усили доста през идната година в Грийнвил, а съществуващото закъснение да задържи завода ангажиран доникъде и края на 2020 година

Първият аероплан за Бахрейн би трябвало да бъде предаден в началото на държавното управление на Съединени американски щати през първото тримесечие на 2023 година, след което ще премине летателни тествания във военновъздушната база Едуардс в Калифорния. След това ще бъде доставен на клиента. Това е нормална процедура за прекачване на бойни самолети, наред с други съществени оръжейни системи, които съдружниците и сътрудниците на Съединени американски щати получават посредством процеса на задгранични военни продажби (FMS).

Появиха се известия, че Монеса „ Сирен “ Балжисер, някогашен водач на F-16 от Военновъздушни сили на Съединени американски щати, която предходната година стана първата жена-изпитател на „ Локхийд Мартин “, може да поеме ръководството на бахрейнския Viper по време на първия му полет.

„ Предишният ми опит във Военновъздушните сили беше единствено на F-16 “, сподели в изявление за филиала на Ен Би Си Балжисер, която в този момент лети на невидимите изтребители F-35 Joint Strike Fighter в ролята си на тестов водач. „ Имам 16 години стаж в него, тъй че ми е прочут “.

„ F-16 беше тук, във Форт Уърт, Тексас, и беше изместен в Грийнвил, Южна Каролина, с цел да съживим F-16 за доста наши задгранични военни сътрудници, които са закупили най-новия блок, който излиза ", добави Балжисер. „ Така че се надяваме, че ще видите този аероплан или този аероплан да лети. Това се прави от доста години, откогато преместихме индустриалната линия “, посочи тя.

Като цяло индустриалната линия на F-16, която наподобява има удивително ярко бъдеще пред себе си, макар че единствено преди пет години изглеждаше, че е в своя залез, наподобява ще види редица исторически „ първи “ събития при започване на идната година. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР