Локдауните, наложени заради COVID, са донесли повече вреди, отколкото ползи,

...
Локдауните, наложени заради COVID, са донесли повече вреди, отколкото ползи,
Коментари Харесай

Локдауните, наложени заради COVID, са донесли повече вреди, отколкото ползи

Локдауните, наложени поради Коронавирус, са донесли повече вреди, в сравнение с изгоди, написа през днешния ден английският в. " Дейли телеграф ", като се базира на проучване на американския университет " Джонс Хопкинс ", шведския университет в Лунд и датския Център за политически проучвания, съобщи Българска телеграфна агенция.

От изследването излиза наяве, че цената и негативите, които обществата са понесли с локдауните, са доста по-големи от изгодите, с помощта на рестриктивните мерки. Изследователи от трите институции приканват оттук нататък локдауните да бъдат изключени като вид за справяне с пандемия.

" Локдауните са предотвратили единствено 0,2 % повече смъртни случаи спрямо резултатите в страни, където управляващите единствено са съветвали хората какво да вършат, с разбиране, че жителите ще се съобразят и ще създадат това, което би трябвало ", сочат данни от изследването.

Екипът от учени е открил също така, че някои ограничения евентуално са нараснали броя на смъртните случаи, защото заради възбраните да се виждат навън хората са се срещали на надалеч по-малко здравословни места. В същото време инфектираните бяха изолирани по домовете си, където с по-голяма лекост са предавали вируса на свои родственици и и лица, с които живеят в едно домакинство.

" Разполагаме с някои доказателства, че ограничението на събиранията е било контрапродуктивно и е нараснало смъртността от COVID-19. Често пъти се е стигало до обстановката достъпът на хората до потребни за здравето места като плажове, паркове и зоологически градини да бъде стеснен.  Локдауните включваха правила за носене на маски на открити пространства и строги забрани за срещи на открити пространства, което е тласкало хората да се срещат на по-малко потребни за здравето места на закрито ", заключават създателите на проучването.

" За да преценяват изгодите от локдауните, откривателите са се допитали до 24 университетски разработки, отдадени на успеваемостта на локдауните, а също по този начин и на други правила като отговорностите за носене на защитни маски, затварянето на учебни заведения и граници и заповедите хората да си стоят вкъщи ", отбелязва " Дейли телеграф ".

Изследователите са открили, че част от ограничаващите ограничения са избавили живота на прочут брой хора. Предполага се, че затварянето на несъществени бизнеси е понижило смъртността с към 10,6 %, спад, който е бил реализиран най-много със затварянето на заведенията, в които се продава алкохол.

Затварянето на учебните заведения е понижило смъртните случаи с 4,4 %, задължаването на хората да си стоят вкъщи - с 2,9 %, а граничните контроли - с към 0,1 %.

Въпреки това учените са открили, че локдауните, наложени по юридически ред, не са по-ефективни от тактиката, при която управляващите просто поучават хората да работят вкъщи и да лимитират обществените си контакти, която бе възприета в страни като Швеция да вземем за пример.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР