Лий Якока, легенда в американското автомобилостроене, чието име се свързва

...
Лий Якока, легенда в американското автомобилостроене, чието име се свързва
Коментари Харесай

Почина Лий Якока - легендата на американското автомобилостроене

Лий Якока, легенда в американското автомобилостроене, чието име се свързва с еблематичния Форд Мустанг (Ford Mustang) и който избави Крайслер (Chrysler) от банкрут, умря през вчерашния ден на 94 години, оповестиха американски медии, представени от международните организации.

Якока стартира дългата си кариера в автомобилната индустрия през 1946 година във Форд (Ford) първо като инженер, а по-късно работи в екипите по продажба и маркетинг.

Именно там разпростира талантата си и още през 1956 година предлага схемата за продажба на коли на лизинг.

През 1992 година дава изявление и на въпрос, обвързван с репутацията му на същински Макиавели, той дава отговор в тепичния за него невъзпитан звук: " Макиавели, дрън дрън ".

Спасява Крайслер, откакто извива ръцете на Конгреса на Съединени американски щати, с цел да отпусне заем за компанията и това го издига на пиедестала в света на автомобилната индустрия. Под неговото управление Крайслер основава минимава, а по-късно и СУВ-а.

Якока напуща компанията при започване на 90-те години и се пробва да я купи дружно с милиардера Кърк Керкориян, само че не съумява.

" Депресията ме направи материалист. Преследвах парите ", декларира Лий, който приема да получава заплата от 1 $, когато тече избавителната акция на Крайслер, само че по-късно е руган за голямата му заплата за това време, напомня Агенция Франс Прес. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР