Лий Хокстадър, Вашингтон постВ деня, в който десетки хиляди руски

...
Лий Хокстадър, Вашингтон постВ деня, в който десетки хиляди руски
Коментари Харесай

Най-уязвимите държави от фронтовата линия на НАТО са изправени пред нарастваща руска заплаха

Лий Хокстадър, Вашингтон пост

В деня, в който десетки хиляди съветски бойци нахлуха в Украйна предходната година, американски парашутисти от 173-та въздушнодесантна бригада, екипирани с цялостно бойно снаряжение, се приземиха на летището в Латвия - знак на уговорката на Вашингтон да пази най-уязвимите си съдружници от НАТО в Европа.

На хартия този ангажимент е стоманен, откогато преди съвсем 20 години ръководеният от Съединени американски щати алианс разшири гаранцията си за групова сигурност към Латвия и нейните сестрински балтийски страни - Литва и Естония. На процедура осъществяването на това заричане би било кошмарно, като се има поради актуалната липса на запаси и възходящата опасност от съветската експанзия, която се ускорява експоненциално. Нито Вашингтон, нито европейските му съдружници са подготвени.

В продължение на години НАТО се съобразяваше с възходящата опасност от страна на Москва, а по-късно получи сигнал за пробуждане, когато съветският президент Владимир Путин стартира разрушителната си офанзива против Украйна преди 17 месеца. На годишната си среща на върха предходната седмица алиансът одобри 4000 страници секрети проекти за подготовка на стотици хиляди американски и други войски за бързо реагиране от бази в цяла Европа за отбрана на фронтовите страни, в това число Прибалтика. Мисията: " Руските войски би трябвало да бъдат спрени, преди да могат да завземат и сантиметър от територията на НАТО - и евентуално да подложат фронтовите страни на блока на риск от жестокости като тези в Украйна “.

Но тези проекти, както и доларите, еврото и политическата воля за осъществяването им, остават под въпрос. И на никое място тези подозрения не са толкоз дълбоки, колкото в балтийските страни, където опасността от Русия е екзистенциална.

" Ако желаете да докажете, че алиансът е действителен и благонадежден, това е мястото ", сподели Кристин Берзина от Германския фонд " Маршал ", който този месец провежда изследователско пътешестване до Латвия за няколко специалисти по трансатлантическа сигурност.

Балтийските страни - колонизирани от имперска Русия, а по-късно подчинени от Съветския съюз през по-голямата част от XX век - от години предизвестяват, че Путин няма да се задоволи да живее в съществуващите граници на Русия. Вашингтон, Лондон, Париж и Берлин ги пренебрегнаха.

Днес в централна Рига, в красивия център в жанр ар нуво, от другата страна на улицата към съветското посолство гледа разпънат на два етажа банер на Путин, чието лице съставлява странен череп на тъмночервен декор. Образът отразява омразата, която Русия провокира у доста латвийци, чиито баби и дядовци са били всеобщо депортирани от руските войски в сибирски концентрационни лагери по време и след Втората международна война.

Руските пропагандисти се нахвърлят с гняв върху балтийците - обичаният им епитет е " нацисти " - и се разгневиха, когато Латвия, малко след нахлуването в Украйна, подреди да бъде опустошен монумент на руската Червена войска в центъра на Рига.

Балтийските страни укрепват лилипутската си защита, с цел да се приготвят за съветска инвазия, която съгласно мнозина е допустима в границите на три до пет години. Твърдо решена да не бъде " свободен ездач " в НАТО, Латвия усили разноските за защита от 1% от брутния вътрешен артикул до 2,3% от Брутният вътрешен продукт през последното десетилетие; възвърне наборната служба; и купува създадени в Съединени американски щати ракети и немски системи за противовъздушна защита. Вътрешни лица настояват, че министърът на защитата е единственият чиновник, който не се поти по време на годишните договаряния за бюджета на държавното управление.

Но Латвия, с размерите на Западна Вирджиния и с население под 2 млн. души, има 240 благи общи граници с Русия и нейната васална страна Беларус. Нейните лични сили надали ще бъдат затруднение, в случай че Русия нахлуе. Латвийските военноморски сили, чийто настъпателен потенциал се състои от пет дребни патрулни катера, " са брегова защита, почтено казано ", съгласно командира им капитан Марис Поленц.

Проучване на Rand Corp. от 2016 година стига до заключението, че съветските сухопътни сили могат да завладяват Рига и Талин, столицата на прилежаща Естония, за два до три дни. " Без поддръжката на Съединени американски щати с нас е свършено ", споделя Андис Кудорс, латвийски академик.

След пълномащабното навлизане на Русия в Украйна Пентагонът разположи повече от 20 000 спомагателни военнослужещи в европейски бази, с което числеността на Съединени американски щати на континента доближи минимум 100 000 души. Американският военачалник Кристофър Г. Каволи, висш съюзен командващ в Европа, управлява напъните за активизиране на към 300 000 военнослужещи на НАТО за бързо реагиране, което е почти осем пъти повече от сегашните сили. Целта е те да могат да се разпрострат за отбрана на фронтовите страни в границите на 10 до 30 дни.

Проблемът е в съгласуването на огромното скупчване, належащо за постигането на тази цел, с политическата воля и наличните запаси на множеството държави-членки на алианса. Прогнозата не е обнадеждаваща.

В по-голямата част от Европа годините на анемични военни разноски доведоха до нежни въоръжени сили и нищожни оръжейни ресурси. Въоръжаването на Украйна докара до изпразване на арсеналите в целия континент. Производството на отбранителната промишленост в Съединени американски щати и Европа не е задоволително за въоръжаването и оборудването на спомагателните бригади, които Каволи желае. А новите вложения за оръжия ще дадат резултат едвам след години.

Не е ясно също по този начин кой ще обезпечи десетките хиляди спомагателни бойци за бързо реагиране на НАТО, които Каволи желае, като се има поради, че към две трети от страните от НАТО не съумяват да изпълнят минималната цел на алианса да изразходват 2% от националното произвеждане годишно за защита.

В Адажи, база покрай Рига, ръководеният от Канада батальон на НАТО е очакван да се усили с няколко хиляди военнослужещи, с цел да доближи числеността на бригадата - към 4000 бойци. Дори това непретенциозно възобновяване ще отнеме най-малко три години. Дотогава Москва може би към този момент ще е възстановила личните си бригади, които бяха изтощени в Украйна.

Във военновъздушната база Лиелварде в Латвия дребна флотилия от американски хеликоптери " Блекхоук " тренира, с цел да транспортира бойни единици на фронта за отбиване на нашественици. Тя зависи от линия за доставки, която е толкоз нежна, че аварийните роторни лопатки идват от американските фабрики за три седмици. " В случай на рецесия ще бъдем приземени за седмица или две ", сподели подполковник Лукас Б. Берг от 3-та пехотна дивизия на Съединени американски щати, пълководец на хеликоптерната оперативна група.

НАТО резервира голяма мощ, както показва тази пролет с най-голямото си до момента въздушно обучение, което включваше 10 000 души личен състав и 250 самолета, 100 от които от Съединени американски щати. Алиансът закупи още по-голяма мощ в Балтийския район, когато Финландия се причисли тази пролет, и ще бъде в допълнение заздравен от евентуалното присъединение на Швеция по-късно тази година.

Независимо от това Каволи и неговите наследници би трябвало да си свършат работата и спешността е ясна. Без нова решителност от страна на Вашингтон и огромните европейски столици, Кремъл евентуално ще преглежда страните от фронтовата линия на НАТО като примамливи цели и то лесни. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР