Ливанският президент Мишел Аун възложи на посланика в Германия Мустафа

...
Ливанският президент Мишел Аун възложи на посланика в Германия Мустафа
Коментари Харесай

Президентът на Ливан възложи на дипломата Мустафа Адиб да състави ново правителство

Ливанският президент Мишел Аун разпореди на посланика в Германия Мустафа Адиб да сформира ново държавно управление, откакто дипломатът получил утвърждение от болшинството от депутатите да заеме премиерския пост, съобщи Българска телеграфна агенция.

След консултациите с парламентарните фракции президентът взе решение да разпореди съставянето на държавното управление на Мустафа Адиб, заяви началникът на президентската канцелария Антоан Шукейр.

Според локални медии 48-годишният Адиб, който е дипломат в Берлин от 2013 година и е добре прочут в европейските столици, на вчерашните съвещания е получил поддръжката на 90 от 128-те депутати в Народното събрание.

Пред публицисти след срещата с президента Адиб съобщи, че разчита да образува в оптимално къси периоди кабинет от експерти и специалисти, и да бъдат осъществени незабавни промени, с цел да бъде реализирано съглашение с Международния валутен фонд, поради тежката обстановка в страната след пагубния гърмеж в пристанището на Бейрут.

Той приказва броени часове преди идването в Ливан на френския президент Еманюел Макрон  Еманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 година в град Амиен. Той е най-младият президент на, който ще упорства за реализиране на дълго отлаганите промени, с цел да бъде изведена страната от дълбоката рецесия. Това е второто посещаване на Макрон за по-малко от месец. Той оглави интернационалните старания да бъдат накарани ливанските водачи да се заемат с коренните аргументи за финансовия срив, унищожил стопанската система още преди опустошителния гърмеж в Бейрут на 4 август.

Според висши ливански чиновници, представени от Ройтерс, посредничеството на Макрон е било основно за постигането на съглашение за кандидатурата за премиерския пост през 48-те часа, преди да се стигне до единодушие за Адиб.

Миналата седмица имаше цялостна невъзможност по въпроса за бъдещия министър-председател. Съгласно конфесионалната делба на властта в Ливан, президентът е християнин маронит, министър председателят - мохамеданин сунит, а ръководителят на Народното събрание - мохамеданин шиит.

Кандидатурата на Адиб беше препоръчана през вчерашния ден от някогашни министър председатели от сунитската общественост, в това число Саад Харири, който оглавява най-голямата сунитска партия. По време на консултациите Харири съобщи, че новото държавно управление би трябвало да се състои от "специалисти, които могат да извършат нужните стопански промени ".

"Ливан би трябвало да върне доверието на интернационалните спонсори към своята стопанска система. Нашата цел е да възстановим Бейрут след разрушителния гърмеж, по тази причина е необходим прецизен проект, с цел да бъде получен заем ", съобщи Харири.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР