Ливанският премиер Саад Харири днес заяви, че засега отлага връчването

...
Ливанският премиер Саад Харири днес заяви, че засега отлага връчването
Коментари Харесай

Ливанският премиер Харири отложи оставката си по искане на президента

Ливанският министър председател Саад Харири през днешния ден съобщи, че към този момент отсрочва връчването на оставката си в отговор на молбата на президента Мишел Аун да се даде опция за повече съвещания, предадоха " Ройтерс " и " Франс прес ", представени от Българска телеграфна агенция.

" Днес показах оставката си на президента, само че той настоя да изчакам, с цел да се даде време за повече съвещания, тъй че одобрих ", сподели Харири след закрита за публицисти среща с Аун. " Призовавам всички политически сили към същинско партньорство в името на построяването на мощна страна ", съобщи министър председателят, представен от ТАСС. Той означи, че ще сътрудничи с президента Аун за предотвратяване на Ливан от обкръжаващите го спорове.

Харири подаде оставка изненадващо при започване на месеца, до момента в който беше на посещаване в Саудитска Арабия, и разгласи, че се опасява за живота си, само че президентът Аун отхвърли да я одобри, преди персонално да е разговарял с него. Впоследствие, по покана на френския президент Еманюел Макрон, той дойде в Париж, а дни по-късно разгласи, че ще се върне в страната си.

Изненадващата оставка на Харири провокира спекулации, че я е оповестил под насила от Саудитска Арабия, която го поддържа. Рияд се бори с Техеран за въздействие в района, а свързаната с Иран група " Хизбула " е съдружен сътрудник на Харири, напомня АП.

В сряда той се появи на военния церемониал по случай националния празник на Ливан. Пристигането му на крайбрежен бул. в Бейрут беше посрещната с овации от присъстващите, събрали се за честването на Деня на независимостта. Мерките за сигурност за засилени, отбелязва организацията.

На път за Бейрут Харири се срещна с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси в Кайро и посети Кипър, с цел да беседва с президента Никос Анастасиадис, отбелязва ДПА. Харири съобщи в Кайро, че с Ас Сиси са водили дълъг диалог " за стабилността на Ливан и за нуждата Ливан да се държи на разстояние от районните проблеми ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3191)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР