Светът премина крайъгълен камък при чистата енергия, след като бумът

...
Светът премина крайъгълен камък при чистата енергия, след като бумът
Коментари Харесай

30% от световната енергия вече е от ВЕИ, Китай е безусловно номер 1

Светът мина крайъгълен камък при чистата сила, откакто взривът на вятърната и слънчевата сила докара до рекордните 30% електричество, създадено от възобновими източници предходната година.

Планетата доближава „ решаваща повратна точка “ към чиста сила, съгласно отчета Global Electricity Review, оповестен в сряда от климатичния мозъчен тръст Ember. Той предвижда, че световното произвеждане на изкопаеми горива ще спадне леко през 2024 година преди да претърпи доста по-големи спадове през идващите години, съобщи.

За първи път 30% от електрическата енергия, създадена в международен мащаб, е от чисти енергийни източници, защото броят на слънчевите и вятърните паркове продължава да пораства бързо.

Възходът на ВЕИ също тласка изкопаемите горива към спад, забавяйки растежа им с съвсем две трети през последното десетилетие, установи отчетът.

Делът на изкопаемите горива в общия микс от електрическа енергия е понижен от 64.7% през 2000 година на 60.6% през 2023 година Ember предвижда, че делът ще намалее доста през 2024 година до 57.6%, защото стартира да се усеща бързото повишаване на слънчевата сила.

Ще реализираме този взрив във възобновимите енергийни източници, което в действителност ще промени картината доста бързо “, сподели Дейв Джоунс, шеф за световни прозрения в Ember пред CNN.

От типовете чиста сила, генерирана през предходната година, водноелектрическите централи са произвели най-вече. И все пак заради сушите в Индия, Китай, Северна Америка и Мексико водноелектрическата сила доближава петгодишно дъно. Изследванията демонстрират, че изменението на климата предизвиква по-бързо развиване и по-сериозни засушавания.

Хората са употребявали повече електричество от когато и да било предходната година, около 2% повече – колкото Канада употребява за една година. Част от това ново търсене се дължи на термопомпите, които са ефикасен метод за отопление и изстудяване на здания, както и на електрически транспортни средства.

Ръстът в търсенето на електричество се дължи и на зареждане на нови центрове за данни и за климатизация, защото местата по света стават все по-горещи.

Разпространението на тези технологии ще ускори търсенето на електрическа енергия, само че общото ползване ще намалее, защото електрификацията е по-ефективна от изкопаемите горива, съгласно отчета.

Китай беше главният мотор на търсенето, до момента в който Съединените щати и Европейският съюз означиха внезапен спад на фона на по-меко време и, изключително за Европейски Съюз, краткотраен спад в индустриалната интензивност.

Слънцето представлява най-големият дял от новата чиста сила за предходната година. Добавена е над два пъти повече слънчева сила, в сравнение с въглища. Това беше 19-ата поредна година, в която слънчевата сила е най-бързо разрастващият се източник за произвеждане на електрическа енергия. Скокът при слънчевите съоръжения се случи в края на годината и отчетът предвижда, че през 2024 година ще се следи още по-голямо нарастване.

Китай е безусловно лидерът по слънчева сила, като през предходната година страната генерира близо 36% от международното произвеждане.

Китай добави повече възобновима сила от която и да е друга страна предходната година – 51% от новата слънчева сила и 60% от новата вятърна енергия в международен мащаб. Китай, Европейският съюз, Съединените щати и Бразилия дружно съставляват 81% от новото слънчево произвеждане през 2023 година

Но историята става друга, когато се огледа каква роля играе в националния електрически микс на Китай – само 6%, надалеч под доста други огромни народи, произвеждащи слънчева сила.

Въпреки това азиатската страна е виновна за 55% от производството на въглища в международен мащаб и 60% от производството на електрическа енергия в Китай идва от въглища.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР