Ливан обяви ден на траур, след като седем души загинаха,

...
Ливан обяви ден на траур, след като седем души загинаха,
Коментари Харесай

Ливан обяви ден на траур след сблъсъците на протеста в Бейрут

Ливан разгласи ден на печал, откакто седем души починаха, а десетки бяха ранени при едни от най-кървавите конфликти по време на митинг в столицата Бейрут. Протестът бе проведен от шиитските придвижвания " Хизбула " и " Амал " с искане за уволняване на основния следовател по делото за предходната година, предава Си Ен Ен.

Десетки последователи на подкрепяната от Иран формация ``Хизбула`` и техните шиитски съдружници ``Амал`` маршируваха към Двореца на правораздаването в Бейрут, когато незнайни въоръжени лица откриват огън от покривите на околните здания. Организаторите на митинга упрекнаха за нападението християнска секта, макар че групата отхвърля обвиняването.

``Хизбула`` провежда митинга в четвъртък, с цел да изиска отстраняването на арбитър Тарек Битар, който управлява следствието на гърмежа на пристанището, при който починаха над 200 души. Съдията е издал заповеди за арест на някои висши чиновници, в това число на почитан чиновник от придвижването ``Амал``. Най-малко 6 души са убити - някои от тях са простреляни в главата, а над 30 са ранени. 

Според изявления в обществените мрежи, децата от околните учебни заведения са се барикадирали в класните стаи, а отделите на Гражданска отбрана са почнали да изтеглят жителите. Местните телевизионни канали демонстрират хора, които се крият в подземни гаражи, употребявани като бомбоубежища по време на 15-годишната революция в Ливан, която завърши през 1990 година

Правителството на Ливан, военните и уредниците на митинга  призоваха за успокоение.

В сряда арбитър Тарек Битар беше заставен да приключи работата си след опит на политиците да избегнат правораздаването, съобщи БГНЕС. Това е вторият път, когато Битар би трябвало да прекрати следствието поради правосъдни каузи, заведени от някогашни министри, които той е призовал по съмнение в немарливост. Увеличили са се апелите от страна на висши чиновници, в това число шефа на ``Хизбула`` Хасан Насрала, съдията да бъде заменен.

Предшественикът на Битар Фади Саван, беше заставен да спре следствието по същата причина, преди да бъде дефинитивно отхвърлен през февруари - ход, необятно наказан като политическа интервенция.

Правозащитни групи и родственици на жертви на детонацията се притесняват, че последното прекъсване е въведения към отстраняването на Битар, което в допълнение ще отклони формалното следствие на най-тежката за страната покруса в спокойно време.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР