Литва стана първата източноевропейска страна, която предлага на семействата в

...
Литва стана първата източноевропейска страна, която предлага на семействата в
Коментари Харесай

Литва въвежда 4-дневна работна седмица за родители с малки деца

Литва стана първата източноевропейска страна, която предлага на фамилиите в държавната администрация с дребни деца опция за четиридневна работна седмица за същото парично заплащане.

Депутатите във Вилнюс поддържаха законопроект, който разрешава на чиновниците в обществения бранш с деца под 3-годишна възраст да работят 32 часа седмично. Намалената работна седмица, която не важи за частния бранш, ще влезе в действие идната година.

Инициативата на балтийската страна цели да помогне на фамилиите да балансират персоналния и професионалния си живот, като в това време се понижи и разликата във възнаграждението сред половете и изискванията за пенсиониране.

Председателят на литовския парламент Виктория Смилите-Нилсен съобщи, че мярката ще помогне за конкурентността на държавните позиции с по-високоплатения частен бранш, където има по-бързо запълване на вакантни позиции.

Според изследване в Исландия, където има въведени правила за лимитирано работно време с три до пет часа на седмица при еднообразно възнаграждение, чиновниците демонстрират по-голяма работливост, даже и да работят по-малко. Във Франция 35-часовата работна седмица е в действие от съвсем две десетилетия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР