Литургията за Рождество Христово, което православните украинци ще посрещнат на

...
Литургията за Рождество Христово, което православните украинци ще посрещнат на
Коментари Харесай

Литургията за Рождество в Киево-Печерската лавра за първи път ще отслужи главата на автокефалната църква на Украйна

Литургията за Рождество Христово, което православните украинци ще посрещнат на 7 януари, ще бъде отслужена за първи път от предстоятеля на Епифаний в Киево-Печерската лавра. Това заяви на 4 януари пресслужбата на Православната черква на Украйна.

Малко преди Нова година Киево-Печерската лавра уведоми Украинската православна черква (УПЦ) на Московската патриаршия, че от 1 януари няма да възобнови контракта с нея за прилагане на храма.

Началото на празничната работа е планувано за 9:00 часа в катедралата " Успение Богородично ", която исторически се смята за основния храм на лаврата.

Киево-Печерската лавра е православен манастирски комплекс в Киев - архитектурата. Основан през 1051 година като пещерен манастир отвън Киев. През 1994 година дружно със Света София е включен в листата на ЮНЕСКО за международно завещание.

През последните седмици СБУ в обекти на УПЦ на Московската патриаршия в цяла Украйна, в това число в. В резултат на следствените дейности чиновниците на реда са разкрили „ огромен брой антиукраински материали “, както и документи, потвърждаващи съществуването на съветско поданство в управлението на епархийските структури.

На 3 декември Службата за сигурност на Украйна разгласява лист от 10 души , включени в „ църковен лист “ на глобите на Съвета за национална сигурност. Сред тях бяха клирикът на УПЦ на Московската патриаршия Вадим Новински и викарият на Киево-Печерската лавра Павло (Петро Лебид).

УПЦ на Московската патриаршия по-рано прикани " да не се разпалва вътрешна война ", а обвиняванията в колаборационистска активност против някои свещеници са " недоказани и безпочвени ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР