Липсва последователност, структуриран подход за социалната политика и за индексациите

...
Липсва последователност, структуриран подход за социалната политика и за индексациите
Коментари Харесай

Адемов: Липсва последователност в социалната политика

Липсва поредност, структуриран метод за обществената политика и за индексациите на пенсиите, съобщи доктор Хасан Адемов във връзка предлагането за 20% нарастване на пенсиите от 2023 година

По думите на някогашния обществен министър в кабинета „ Орешарски ” е необходим сложен метод към пенсиите от позиция на фискалната дисциплинираност. Подкрепяме метода, определен от служебното държавно управление, сподели той.

„ Въпросът е по какъв начин гледаме на това, че дефицитът в ДОО продължава да нараства, това е напън върху обществените финанси ”, сподели Адемов.

„ Минималната работна заплата (МРЗ) е един сериозен знак за виталното ниво на най-ниско квалифицираните. С този размер те би трябвало да могат да задоволят съществени витални потребности. Тази инструкция задължава страните-членки да се спрат на механизъм, който да подсигурява главните витални потребности на тези, които получават най-малък приход. Трябва да има структурирана политика по приходите ”, посочи Адемов. 

„ Социалните помощи се обвързват с линията на беднотия. Досега общественото подкрепяне зависеше от минималния приход, който не е променян от 2018 година Европейска комисия е в правото си да реши въпроса с неравенствата. Над 40% от българите са застрашени от обществено изключване. Трябва да има смяна и държавното управление предлага мярка, която е в вярната посока ”, изясни специалистът по обществена политика, дълготраен народен представител.

„ Социалните помощи ще бъдат подвластни от линията на беднотия. Достъпът до обществени помощи ще обхване по-голям брой хора – 86 000 души ще станат получаващите помощ ”, изясни Хасан Адемов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР