Липсата на яснота с процедурата по осмата конкурсна сесия на

...
Липсата на яснота с процедурата по осмата конкурсна сесия на
Коментари Харесай

Фирми и учени протестират заради забавен конкурс за иновации


Липсата на изясненост с процедурата по осмата конкурсна сесия на Националния иновационен фонд (НИФ) проваля реализацията на планове, а участвалите в оценяването им външни специалисти, измежду които и учени от Българска академия на науките, не могат да си получат парите за положения труд към този момент пети месец.

За създалото се напрежение учените упрекват Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинни предприятия (ИАНМСП), която управлява ръководството на фонда. По този мотив още на 27 септември те са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Валери Симеонов, министъра на стопанската система Емил Караниколов и омбудсмана Мая Манолова с гледище да се намесят, на което дадоха публичност в този момент заради неналичието на реакция.

От ИАНМСП към този момент оповестиха процедурата за опорочена и че ще бъде прекъсната. Те са отправили предложение администрирането на фонда да се поеме от Министерството на стопанската система и то да довърши работата по случая. До този миг няма публична информация какво ще предприеме ведомството на министър Емил Караниколов.

Необяснимо дълга осма сесия на НИФ

Осмата сесия на Националния иновационен фонд с бюджет от 5 млн. лева беше отворена за кандидатстване през есента на 2016 година Предложения по нея подават рекорден брой претенденти – 192 компании. Проектите са оценени и класирани още напролет на 2017 година

В оценяването им вземат участие самостоятелни специалисти - повече от 60 водещи в своята област учени от разнообразни катедри на Българска академия на науките.

" Започнахме работа през януари - февруари, а оценките на плановете завършиха през май. Докъм юли правехме срещи със самите компании за завършване на оценката, с цел да може към този момент да се изготви финалният лист със спечелилите компании. През юли публично приключихме с работата си. " Това сподели доцент Тихомир Тянков от Института по механика към Българска академия на науките пред БНР. Той е взел участие в оценяването на към десетина плана по 8-та сесия на НИФ.

Един план се прави оценка без значение от двама външните специалисти. Всеки от тях дава оценка под формата на точки, като оптималният резултат е 100.

Експертите са оценили към 150 плана, които са минали инспекцията за административно сходство. Право на финансиране имат всички планове, получили над 60 точки.

Любопитен подробност е, че оценителите на плановете нямат публично подписани контракти за свършената работа с НИФ, като не стана ясно каква е повода за това. Сега учените са обезпокоени, че неналичието на контракти за свършената от тях работа може да стане съображение да не си получат възнагражденията, които са приблизително по към 2000 лева на специалист.

Натиск от смяна на оценките

Оценители позволяват, че това може да е направено преднамерено, тъй като сега са подложени на напън от страна на ИАНМСП за преразглеждане на поставените от тях оценки.

Фирми също са били подложени на напън да си поправят предложенията. Юрий Ценков, представител на една от компаниите, кандидатствали с иновационен план, сподели, че при диалози с представители на Националния иновационен фонд през август е поискана промяна на финансовите параметри на плана.

" При планова стойност от 230 хиляди лв. от нас беше поискано да редуцираме плана на 50 хиляди лв., тъй като парите са лимитирани и трябвало оптимален брой компании да се се възползват от средствата ", сподели Ценков пред БНР. Той уточни, че това е нарушаване на процедурните правила.

Иновацията, с която кандидатства за финансиране компанията на Юрий Ценков, е за създаване на система за надзор на пукнатините по строителни структури, които настъпват след микроземетресения и довеждат до деформации по здания, мостове, пътна инфраструктура. Ценков твърди, че те ще осъществят нововъведението без значение от забавянето на процедурата, тъй като им е нужна за работата.

ИАМСП: Процедурата е опорочена и ще бъде прекъсната

В същото време от ИАНМСП осведомиха, че процедурата е опорочена и ще бъде прекъсната. Отговорността за това беше хвърлена на някогашния зам.-изпълнителен шеф на организацията Никола Стоянов. Затова той беше уволнен от изпълнителния шеф Мариета Захариева.

На собствен ред Стоянов назова изказванията на Захариева " цялостна неистина " и се закани да потърси правата си в съда.

Последва ново известие от ИАНМСП от 20 септември, в което беше посочено, че Мариета Захариева е имала среща с проф. Георги Райчевски, който е измежду оценителите. Двамата са разискали опцията за прераглеждане на плановете, които са получили най-високи оценки, според разпоредбите за работа на фонда.

По предварителни данни от 192 постъпили планове, към 20 биха усвоили цялата държавна помощ от 5 млн. лева, се споделя в известието на ИАНМСП.

В него се припомня, че работата на външните специалисти не е дефинитивно завършила, тъй като няма класиране на плановете. Възнагражденията на оценителите ще бъдат изплатени след окончателното привършване на процедурата, според разпоредбите, показват от ИАНМСП.

Проблемът е, че никой не желае да се ангажира със период по кое време ще завърши процедурата.

" За наше оскърбление, а и на компаниите, кандидатстващи за финансиране от НИФ, станахме очевидци на изцяло необяснимо, продължаващо към този момент пети месец, заледяване на процедурата, което не се случвало от 2005 година! Както ние, външните специалисти, по този начин и фирмите-кандидати, губим всякакво самообладание, а огромен брой перспективни новаторски планове губят своята новост, тъй като главен фактор за триумфа на една иновация е времето. "

Това пишат оценителите до Борисов с вярата да реагира и специалистите оценители да си получат парите, а компаниите договорите за осъществяване.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР